Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev: Faktajouren om Infodemin #3

Coronapandemin har gett diverse olika konspirationsteorier ett stort uppsving. I det här nyhetsbreven hjälper Faktajouren dig att få koll på de vanligaste. Här finns också en genväg till bevakning av Sverigebilden utomlands och flera andra bra-att-ha-resurser.

Infodemin visar ingen tecken på att avta. I spåren av den och pandemin syns också en oroande utveckling gällande pressfriheten i världen. Detta är en sak som Fojo lyfter i ett webinarium med flera intressanta gäster i morgon den 5 maj, kl 10-11.30.
Följ Fojos livesändning om Pressfrihet 5 maj kl 10-11.30

Konspirationsteorier

Den stora osäkerheten kring coronaviruset, suget efter information samt människors rädsla för viruset skapar en perfekt grogrund för konspirationsteorier. Här är några av de vanligast förekommande, länkade till faktakollar gjorda av certifierade organisationer:

Bevakning av Sverigebilden

Det som internationella medier rapporterar om Sverige tar ofta en runda utanför Sveriges gränser innan det ibland kommer hit, då ofta i en mer eller mindre muterad form. Svenska Institutet publicerar nu veckorapporter om Sverigebilden gällande Corona. Här går det att hitta många nyheter.

Få koll på faktakollar

Inte intresserad av att göra fact-checking själv? På Twitter kan du enkelt hitta faktakollar om behandlingsmetoder, konspirationsteorier, rykten och om vad makthavare säger om pandemin genom att söka på #CoronaVirusFacts.
Organisationen First Draft fortsätter att leverera webinarier, bland annat om hur du kan spåra coronadesinformation på Tik-Tok.

Rapporter om infodemin börjar publiceras. Här är en fördjupande rapport från FN-organet UNESCO.

Veckans ord:
"Enskilda exemplets makt" & "Falsus in uno"

 
Två knepiga argumentationstekniker som kan vara bra att känna igen. Det förstnämnda handlar om att ett enskilt exempel används för att bevisa ett generaliserande påstående, till exempel ”Min pappa rökte 20 cigaretter om dagen och han blev över 100 år så rökning är inte farligt för hälsan”. Det sistnämnda är motsatsen, alltså när ett enskilt fel i till exempel en tidningsartikel används för att avfärda hela artikeln.
Veckans faktakoll: Nej, resultatet av den svenska strategin att bekämpa coronasmittan är inte ett bevis för att pandemin är tidernas största bedrägeri, som det påstås på en rysk nyhetssajt. Kolla in East StratComs fact-check av artikeln.
Faktajouren är ett projekt som drivs av Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet med stöd av Anderstiftelsen och Barometernstiftelsen. Projektet ska rusta journalister i arbetet mot desinformation och det som följer i dess spår. Nyhetsbreven om den pågående infodemin är ett sätt att bidra med resurser och kunskap till redaktioner gällande desinformation i pandemins spår. Vill du veta mer? Kontakta Faktajourens projektledare Annelie Frank, annelie.frank@lnu.se.
Facebook Facebook
Website Website
Copyright © 2020 Medieinstitutet Fojo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp