Copy
View this email in your browser

Nätverksjournalistik med hjälp av data och fotarbete

När SVT sätter ansikte på över 100 gymnasieelever från hela landet som på olika sätt påverkats av distansundervisningen - ja då blir det starkt. Journalistik där ungas röster hörs i frågor som påverkar deras och liv och framtid görs det inte på långa vägar så mycket av som vi alla borde.

Veckans Fojoarkivet vill också slå ett slag för gammal hederlig kvittojournalistik - den har inget bäst före-datum.

Till sist ett krimreportage om människan bakom brottet. Hallandsposten försöker gå till det förflutna för att teckna bilden av Halmstadskvinnan som blev IS-krigare med sina minderåriga barn. Det blir något extra, utöver nyhetsrapporteringen.

Känner du någon som borde få det här nyhetsbrevet?


Klicka på någon av knapparna nedan för att antingen dela på social medier eller tipsa en kollega.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward

Kraftfull samlad journalistik om ungas villkor för lärande

Var? SVT:s lokala kanaler
Vilka? Anna Adersjö, Albin Aghamn, Jennifer Alm, Beatrice Emmerik, Moa Ferm, Maja Flygt, Hannes Forsell, Gunilla Fritze, Malin Gotlin, Robert Gustavsson, Johan Hedlund, Ylva Holmgren, Arvid Jansson, Kaisa Lappalainen, Erica Larsson, Sara Leijman, Jasmin Lindberg, Linda Mathillas, Simon Melin, Elin Schwartz, Kristofer Ström, Carl Bruno Tersmeden, Ida Thellenberg, Fredrik Weibull, Martin Wik, Anja Löfman, Bernhard Öhrstedt, Hanna Degerström, Helena Bengtsson, Martin Hedström och Linnea Heppling.
Hur? Gymnasieelever över hela landet har intervjuats av SVT:s lokala kanaler om hur de påverkats av distansstudierna. En kombination av datajournalistik och fotarbete på fält ger relevant lokal journalistik och samtidigt ett större perspektiv i en fråga som drabbar unga. SVT sätter fokus på distansutbildningens baksida, och engagerar i chat med utbildningsminister Anna Ekström.
Titta här:  https://www.svt.se/special/105-elever-om-pandemin/
och här: Svenska gymnasieelever vittnar: Vi lär oss mindre nu
 
Citat: “Hur ska du lära dig spela i ett band via Meet?” Julia Pezo, musikstuderande, Karlskrona

Kvittojournalistik håller ordning på folkvalda

Var? P4 Kalmar
Vem? Martina Lingefjord
Hur? Kvittojournalistik av pålitligt slag. Få saker är så effektiva och avslöjande som att granska en hög redovisade kvitton. Det är inte alltid de största av missdåd, men oftast ganska avslöjande ändå. Dessutom - utan medias blåslampa på folkvalda i dessa frågor så skulle både slarv och korruption frodas. P4 Kalmar kollade riksdagsledamöterna i länet, och hittade en sällsynt bekväm typ, med synpunkter på Stockholms dåliga kollektivtrafik som tvingade honom att ta taxi.
 
Lyssna här:  Riksdagspolitiker tog taxi 800 meter - P4 Kalmar
 
Citat: "Något av ett problem i Stockholm är att kommunikationerna, de allmänna, är inte så bra”  Jan R Andersson, taxiåkande riksdagsman i Kalmar

Hur hamnade Halmstadskvinnan i krigets Syrien med barnen?

Var? Hallandsposten
Vem? Anders Holmer
Hur?  Vem är den svenska IS-kvinnan vars barn blev soldater? Nyheten avslöjades först av SVT:s Sanna Klinghoffer, och Hallandsposten följer upp med en lokal fördjupning om hennes bakgrund. Fram träder bilden av en vanlig fotbollstjej i Halmstad, som konverterar och radikaliseras - något som får ödesdigra konsekvenser för hennes barn.
Läs här: https://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/fotbollstjej-i-halmstad-tog-barnen-till-is-i-syrien-1.41246747
 
Citat:  “När vi gick i gymnasiet kändes hon lite som en rastlös sökare, men diskuterade aldrig religion eller sådant” säger en tidigare skolkamrat

TIPSA OSS!

Har du tagit del av någon nyhet som förtjänar att uppmärksammas i Fojoarkivet? Hör av dig till
fojoarkivet@fojo.se med länk och några rader om varför. Du får gärna tipsa om en alldeles egen nyhet.

 

Om Fojoarkivet
Fojoarkivet är ett projekt där Medieinstitutet Fojo inom Linnéuniversitetet presenterar exempel på god lokaljournalistik från hela Sverige via ett nyhetsbrev en gång i veckan. 

Utgivare Fojo: Kersti Forsberg
Redaktör för nyhetsbrevet: Anna Gullberg

Copyright © 2021 Fojo Media Institute, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp