Copy
View this email in your browser

Planerad journalistik räddar sömniga helgveckor

Under pressade helgveckor med många lediga dagar tenderar nyhetsläget att vara sömnigt samtidigt som redaktionerna går på lägsta bemanning. Samtidigt finns extra mycket tid hos publiken att läsa, lyssna och titta.
 
Hur gör man då?
 
Planerad journalistik är svaret. Därför är det väldigt roligt att ta del av den ambitiösa granskningen från P4 Jönköping som släpptes i veckan.
 
Covid och munskydd dominerade annars det lokala nyhetsflödet. En genomgång av landets lokala publiceringar gör det slående hur oerhört viktigt det är med maktgranskningen under pandemin. Dubbelmoralen som visas upp bland lokala makthavare som förespråkar stränga covid-råd men själva struntar i försiktigheten och åker utomlands har varit överraskande i sin omfattning.
 
Ni är många som påvisat det, viktig journalistik som får många att fundera ett extra varv över sitt pandemibeteende. Veckans nyhetsbrev avslutas med en enkel men avslöjande fråga-svar, och en oväntat glad och mänsklig vinkel på munskyddskravet i lokaltrafiken.
 
Sådana behöver vi också många av.

Känner du någon som borde få det här nyhetsbrevet?


Klicka på någon av knapparna nedan för att antingen dela på social medier eller tipsa en kollega.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward

Fuskande hemtjänstföretag gjorde rekordvinst - betalade anställd slavlön i kontanter

Var? P4 Jönköping
Vem? Rebecka Montelius
Hur? Ytterst välgjort reportage i det längre formatet om fusk i välfärdssektorn. Vd för hemtjänstföretaget i den gedigna granskningen nominerades till Årets företagare i Vetlanda, men under den fina ytan rådde allvarliga missförhållanden, där bland annat en marockansk kvinna som importerats som arbetskraft fick en slavlön betald i kontanter, och sitt konto övertaget av chefen. Brukare berättar om flera fall av bristfällig vård och hotfullt beteende, samtidigt som pengar flödat in och lett till vinster med en marginal på 45 procent.
 
Citat: “Han sa 'ni ska kolla en extra gång över axeln, vi kommer plocka er' när vi sade upp avtalet. Vi skaffade övervakningskameror i huset.” Martin Hjortzberg, missnöjd brukare som inte längre ville anlita bolaget.

Lyssna här: Hemtjänstföretaget, vinsterna och fusket - P4 Jönköping

Kraftfull öppen data och god lokalkoll i bra kombination

Var? Vestmanlands Läns Tidning
Vem? Mats Adolfsson
Hur? Kombinationen av god lokalkunskap och kraftfull öppen statistik är en utmärkt grund för högintressant journalistik. Här redovisar VLT vilka delar av Västerås som är värst covid-drabbade, samtidigt som en analys av områdena görs. Varför kan det vara så? I ett läge när smittan sprids är det också intressant att veta hur väl makthavarna lever upp till budskapet. Inte så väl visar VLT, med en sjukhusdirektör som åkte till Spanien under pandemin.
 
Citat: ”Jag har förståelse för att det kan upplevas som fel att jag som sjukhuschef åker till Spanien under en pandemi. Det råder inga reseförbud och smittspridningen i Andalusien är betydligt lägre än i Västmanland.”

Läs här: VLT KARTLÄGGER: Här har coronaviruset slagit hårdast i Västerås
 Mitt i coronakrisen åkte vårddirektören till Spanien: ”Ett hån”

Pandemiresande lokalpolitiker fick tuffa frågor

Var? Värnamo Nyheter
Vem? Hanna Eklöf
Hur? Ibland är en enkel fråga-svar det bästa i ansvarsutkrävning, en reporter som nöter ut makthavaren. Över hela landet har lokala medier dammsugit hemmaplan på makthavare på alla nivåer som struntat i rekommendationerna och rest kors och tvärs. Värnamo Nyheter ställer oppositionsrådet Markus Kauppinen (s) mot väggen efter att han åkt till Gran Canaria mitt under andra vågen.
 
Citat: “Jag kan ju inte se ett halvår in i framtiden, så då blev det så här. I den här tiden vi lever i, har i princip alla synpunkter på allt som görs. Det är ju inte sagt att livet ska upphöra”, säger Markus Kauppinen.
 
Läs här: Lokalpolitiker reste till Kanarieöarna mitt under pandemin: ”Rimligt att åka”

Munskydd överallt - tufft för Anette Glad - Luleås gladaste chaufför

Var? SVT Norrbotten
Vem? Erica Larsson
Hur? Det finns inte en lokal nyhetsförmedlare som inte gjort något på kravet på munskydd i lokaltrafiken idag. Men hur är det att jobba i en allt större social isolering? Fin liten story om en kramglad chaufför som saknar nära kundkontakt.

Citat: "Jag är glad, positiv och delar ut mycket kramar. Det saknar man under Corona", säger busschauffören Anette Glad som nu isoleras ännu mer.
 
Titta här: Radikal förändring för busschaufförerna: ”Brukade krama mina stamkunder”

TIPSA OSS!

Har du tagit del av någon nyhet som förtjänar att uppmärksammas i Fojoarkivet? Hör av dig till
fojoarkivet@fojo.se med länk och några rader om varför. Du får gärna tipsa om en alldeles egen nyhet.

 

Om Fojoarkivet
Fojoarkivet är ett projekt där Medieinstitutet Fojo inom Linnéuniversitetet presenterar exempel på god lokaljournalistik från hela Sverige via ett nyhetsbrev en gång i veckan. 

Utgivare Fojo: Kersti Forsberg
Redaktör för nyhetsbrevet: Anna Gullberg

Copyright © 2021 Fojo Media Institute, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp