Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev: Faktajouren om Infodemin #16

Klicka på länkarna och plugga in hörlurarna. Den här veckan har Faktajouren massor av lyssningstips för dig som vill öka din förståelse för desinformation, misinformation och informationspåverkan.

Sveriges Radio har två färska publiceringar som berör infodemin. Den ena är God morgon, världens intervju med den filippinska, prisbelönta journalisten Maria Ressa. Hon berättar hur makthavare i Filippinerna använder sociala medier för att attackera journalister och hur detta hotar demokratin. Hon uppmanar också de stora digitala aktörerna att agera ännu kraftfullare mot desinformation.
Den andra är P3 Dokumentären 5G och coronakonspirationen. Denna konspirationsteori handlar bland annat om att strålningen från 5G-masterna försämrar vårt immunförsvar och gör oss mer mottagliga för coronaviruset och/eller sprider viruset. Master har bränts ner på flera håll i världen, vilket bland annat har lett till problem med att nå larmnummer. 
”Det är viktigt att vara noggrann med fakta, och att inte låta sådant här stå okommenterat. Det går inte att bagatellisera eller ducka för dem längre. Konspirationsteorier är något som journalister idag bör hantera och väcka debatt kring.” Det säger författaren och journalisten Kent Werne i en intervju i Journalisten där han ger tips om hur medier kan hantera konspirationsteorier.
 
Säkerhetsspecialisten och analytikern Hanna Linderstål och journalisten Hanna Brodda ger ut Påverkanspodden som nu finns i två avsnitt. Det handlar bland annat om en djupdykning i anti-vaccinationsrörelsen på sociala medier och utredningen som gäller den nya Myndigheten för psykologiskt försvar
International Center for Journalists, ICFJ, släppte förra veckan en lyssningsvänlig webbaserad föreläsning med tips och råd om hur journalister kan arbeta mot desinformation och misinformation om coronapandemin. Samarbete är nyckelordet i föreläsningen där tävlandet mellan medier pekas ut som en orsak till att misinformation får så stor spridning. 
Organisationen First Draft publicerade förra veckan ett webbinarium med tips om hur journalister kan hitta nyheter/historier i WhatsApp, förstå hur information färdas där och de etiska dilemman som följer med att arbeta i kommunikationsappen. 

Veckans ord:
"Fake news
"

 
Termen användes från början för att kategorisera hitte-på-nyheter. De senaste åren har begreppet framförallt används av olika länders ledare i deras angrepp på traditionella medier. Uttrycket används numera sällan av dem som arbetar mot desinformation/misinformation, bland annat på grund av att denna typ av publiceringar generellt inte är det stora problemet i till exempel infodemin. I stället anses misinformation och desinformation vara ett större problem. 

Veckans fact-check

Nej, god munhygien kan inte hindra coronaviruset från att spridas. Det här har Colombiacheck kommit fram till efter att ha granskat ett påstående som har fått spridning i sociala medier efter att ha publicerats i tidningen El Correo. 
Faktajouren är ett projekt som drivs av Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet med stöd av Anderstiftelsen och Barometernstiftelsen. Projektet ska rusta journalister i arbetet mot desinformation och det som följer i dess spår. Nyhetsbreven om den pågående infodemin är ett sätt att bidra med resurser och kunskap till redaktioner gällande desinformation i pandemins spår. Vill du veta mer? Kontakta Faktajourens projektledare Annelie Frank, annelie.frank@lnu.se.
Facebook Facebook
Website Website
Copyright © 2020 Medieinstitutet Fojo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp