Copy
View this email in your browser

Att överleva pandemin - starka berättelser om covid-19

Veckans Fojoarkivet handlar om liv och död. Över 10 000 svenskar har nu dött i sviterna av covid-19, rapporterades i veckan. Två av de män som befann sig i dödens väntrum under några veckor i våras har ställt upp för att berätta sin historia, tillsammans med sina familjer.
 
Dessutom tipsar vi om ett uthålligt gräv med lyckligt slut - om fjortonåriga Ida som efter en lång kamp fått återförenas med sina fosterföräldrar.
 
Som reporter är det ingen enkel sak att möta intervjupersoner som genomgått svåra saker, men här lyckas alla tre på lite olika sätt locka fram berättelser om det jobbigaste.

Känner du någon som borde få det här nyhetsbrevet?


Klicka på någon av knapparna nedan för att antingen dela på social medier eller tipsa en kollega.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward

Christer - en av de första allvarligt sjuka covidpatienter

Var? SVT Värmland
Vem? Elias Andersson
Hur? Christer överlevde covid-19 förra våren, men ett tag var det nära att han skulle stryka med. I nästan 50 dagar lång Karlstadbon på Karolinska sjukhusets ECMO-avdelning, där maskiner sköter hjärta och lunga på patienten. Hur hamnade han där? Under sportlovet åker han med familjen på skidresa till Italien. Vid hemkomsten insjuknar resenärerna, Christer värre däran än övriga. Men hur sjuk är omöjligt att förutse. Det tar tre månader innan Christer Markusson kan förenas med sambon Carina Svärd igen. Elias Andersson, SVT, har träffat paret för ett nära och känslosamt samtal.
 
Citat: “Det tog nästan tre månader innan vi sågs igen”

Titta här: Christer överlevde covid-19 – var bland de svårast sjuka i landet

14-årig flicka slits från sin familj - JP granskar fallet

Var? Jönköpings-Posten
Vem? Jasmin de Freitas
Hur? Fjortonåriga Ida kallade efter sex år tillsammans sina fosterföräldrar för mamma och pappa. Genom ett ödesdigert misstag flyttas Ida från sitt trygga hem, och kontakten med de hon kallar föräldrar bryts. Konflikten mellan familjehem och socialtjänst drabbar Ida på värsta sätt.
Jönköpings-posten går till botten med historien och huvudpersonerna, i en berörande serie som startade i somras, men som här i veckan avslutades. Hur det gick? Läs!
 
Citat: ”Det har varit ett jättehemskt år, vi har inte mått bra, Ida har inte mått bra. Nu ska vi ta igen det, allt som vi har missat.”

Läs här: JP granskar: Ida, 14, får inte träffa dem hon kallar för mamma och pappa

Kampen för pappas liv: Johan, 47, gick från löprunda till döende i covid

Var? P4 Sörmland
Vem? Svante Ekberg
Hur? Halvtimmeslång P4 Dokumentär. Trebarnspappan och företagaren Johan, 47, går från löprunda till utslagen i covid. Det går snabbt, men sjukdomen blir lång, plågsam och farligt nära döden. Vännen Svante Ekberg, radioproducent, har unik access och bestämmer sig för att dokumentera sjukdomsförloppet och följa Johans kamp. Med hjälp av dialys och tre veckor nersövd i respirator lyckas vännen ta sig tillbaka till livet. En unik i inblick i hur hårt covid kan slå, och vad den gör med familjen runt omkring.

Citat: "Det såg ut som pappa var död. Det var slangar överallt. Jag bara skrek.”

Lyssna här: Vi förberedde oss på att pappa skulle dö i covid-19 - P4 Dokumentär

TIPSA OSS!

Har du tagit del av någon nyhet som förtjänar att uppmärksammas i Fojoarkivet? Hör av dig till
fojoarkivet@fojo.se med länk och några rader om varför. Du får gärna tipsa om en alldeles egen nyhet.

 

Om Fojoarkivet
Fojoarkivet är ett projekt där Medieinstitutet Fojo inom Linnéuniversitetet presenterar exempel på god lokaljournalistik från hela Sverige via ett nyhetsbrev en gång i veckan. 

Utgivare Fojo: Kersti Forsberg
Redaktör för nyhetsbrevet: Anna Gullberg

Copyright © 2021 Fojo Media Institute, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp