Copy
View this email in your browser

Noréns första slagsmål, snömannen i Vägskälet och skumma affärer i Orrefors

Ett klassiskt avslöjande om maktmissbruk i vaccintider, en omfattande, årslång granskning av de skumma affärerna i Orrefors Kosta Boda, lite nutidshistoria på covidtema, och sist men inte minst - veckans absolut bästa lokala vinkel på Lars Noréns bortgång - ett kärt minne av ett slagsmål i första klass.

Veckans Fojoarkivet har hittat både granskningar och aktualiteter.

Men lokaljournalistik kan beröra även om den går helt utanför nyhetsflödena och avslöjandena. Den som en frostig vinterdag i norra Sverige väljer den väg som aldrig togs, till exempel. Han kan ramla över en berättelse som bara måste skrivas.

En sådan tipsar vi också om den här veckan, läs!

Känner du någon som borde få det här nyhetsbrevet?


Klicka på någon av knapparna nedan för att antingen dela på social medier eller tipsa en kollega.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward

Covidvaccinerade släkten – chefer i äldreomsorg lät anhöriga gå före

Var? SVT Sörmland
Vem? Johan Wikén och Pontus Kinnander
Hur? SVT Sörmland avslöjar att en chef på ett äldreboende delade ut coronavaccin till sin egen familj, samtidigt som personal på boendet blev utan. När de äldre på boendet i Eskilstuna vaccinerats så fanns vaccin över, men istället för att följa riktlinjer att vaccinera personalen med kvarvarande doser fick anhöriga istället vaccin. Avslöjandet ledde till att kommunen gjorde en kontroll - den visar att ytterligare tre chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen vaccinerat sina anhöriga med hjälp av överblivet vaccin.
 
Titta här: Eskilstuna kommun: Fler chefer har låtit vaccinera sina anhöriga
 
Citat: “Jag blev upprörd eftersom jag hade kunnat bli inringd och få vaccin”, säger en anställd som vill vara anonym

Glasriket som krossades – skumma affärer med Orrefors Kosta Boda

Var? P4 Kalmar
Vem? Nick Näslund och Erika Norberg
Hur? Granskningen har pågått sedan i april förra året, P4 Kalmar har följt i fotspåren till den affärsman som via sina företag tog över flera glasbruksfastigheter i Kalmar län. Ett 20-tal nyheter har presenterats genom året som gått, allt ifrån att ekonomiska målvakter står som ägare av det anrika Orrefors Kosta Boda, till ägaren som lever lyxliv samtidigt som han jagas av både kronofogden och kommunen. Nu senast vill två av Kalmars riksdagspolitiker att situationen kring glasbruken reds ut. P4 Kalmars reportrar släpper inte taget om berättelsen, precis som det ska vara.
 
Lyssna här: P4 Kalmar granskar företagen bakom glasbruken - P4 Kalmar
 
Citat: "En sådan här process läser man bara om i böcker eller ser på film", säger Andreas Ekberg, grundare Royal Design.

Nolervik gör stor berättelse av snöskottningens vedermödor

Var? Östersundsposten
Vem? Stefan Nolervik
Hur? Sten Hallsten heter han som är snömannen i byn Vägskälet i Jämtland. Det är en plats man bara passerar, såvida man inte som reportern Stefan Nolervik gör sig ärende dit ingen ärenden görs. Kör förbi, stannar och backar bilen. Så uppstår ett möte där Sten skottar och Stefan skriver. “Hans skottande blir som en vacker snödans, hans vana tag i gamla ting, snösläden från förr som lyder hans vilja, snöspaden som delar och fördelar snöpaket som läggs åt sidan. Hans följsamhet i skottningsproceduren, hur kroppen är några delar av en sekund före snötyngden.” En berättelse som likväl kunde varit en mening lång: Surjämt skottar flera ton snö från gårdsplan. Tack och lov blev det lilla något stort istället. Tack Nolervik för det.
 
Läs här: Nolervik: Snömannen i Vägskälet skottar av kärlek
 
Citat: “Så har jobbet som skribent för lokaltidningen åter fört mig till en plats som det inte står så mycket om i de stora böckerna. En plats med liv och historia och en man med röd toppluva som som skottat tusentals kubikmeter snö i sitt liv.”

Sveriges patient noll - smittskyddsläkaren om covid19-året

Var? SVT Jönköping
Vem? Simon Fredling
Hur? SVT Jönköping berättar om det historiska året som gått sedan Jönköpings län blev först i landet med en covidpatient, efter att en ung kvinna rest från Wuhan, Kina till Jönköping. Bra sammanfattning om ett år då allt ställdes på ända, genom ögonen på smittskyddsläkaren i centrum för Jönköpings covidbekämpning – Malin Bengnér, vars  jobb sedan januari förra året inte varit sig likt. Den här veckan har det gått precis ett år sedan allt började, med patient noll, och den första av många presskonferenser för Bengnér.
 
Titta här:  Smittskyddsläkaren om första coronafallet i Sverige: ”Ögonblicket som förändrade allt”
 
Citat:  “Det var ögonblicket som förändrade allt!” Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Lars Norén slog ut Stigs framtänder - lekte våldsam pjätt

Var? P4 Malmöhus
Vem? Isak Santesson
Hur? Dramatikern Lars Norén gick bort i sviterna av covid19 i veckan, och medierna har varit fyllda med minnen. Men mitt i alla stora berättelser finns även en liten. Det är den gamla klasskamraten Stig Andersson som minns hur han lekte så våldsamt med den store regissören att Norén slog ut hans framtänder. Det här skedde när bägge gick ettan, vilket torde göra P4 Malmös uppfiskande av den gamle klasskamraten till landets överlägset bästa lokalvinkel på Noréns bortgång - våldsam, mörk och dramatisk, berättad ur minnet för 70 år sedan.
 
Lyssna här:
Klasskamraten: Så miste jag mina tänder när jag lekte med Lars Norén - P4 Malmöhus
 
Citat:  “Pang så satt jag i väggen. Jag miste mina nya tänder och så fick jag gå med järntänder i några år."

TIPSA OSS!

Har du tagit del av någon nyhet som förtjänar att uppmärksammas i Fojoarkivet? Hör av dig till
fojoarkivet@fojo.se med länk och några rader om varför. Du får gärna tipsa om en alldeles egen nyhet.

 

Om Fojoarkivet
Fojoarkivet är ett projekt där Medieinstitutet Fojo inom Linnéuniversitetet presenterar exempel på god lokaljournalistik från hela Sverige via ett nyhetsbrev en gång i veckan. 

Utgivare Fojo: Kersti Forsberg
Redaktör för nyhetsbrevet: Anna Gullberg

Copyright © 2021 Fojo Media Institute, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp