Copy
Se vam sporočilo ne prikaže pravilno?
Oglejte si ga v brskalniku.

VKO novičnik

september 2020

Jesen se je začela zelo produktivno. V mesecu septembru je zaživela dolgo pričakovana spletna Multifaktorska baterija testov sposobnosti oziroma eMFBT! Gre za dragocen pripomoček na področju karierne orientacije, ki učencem v zaključnih razredih osnovne šole olajša proces odločanja o nadaljnjem šolanju oziroma kasneje pri izbiri poklica. Prva usposabljanja za uporabo eMFBT že potekajo, planirajo pa se tudi že novi termini, ki bodo objavljeni na spletnem mestu VKO točka.

Tudi tokrat v novičniku o novih VKO pripomočkih, gradivih in dogodkih. Izpostavljamo eMFBT, nabralo pa se je tudi vrsto drugih novic, zanimivih za vse, ki se ukvarjamo s področjem VKO. 
Lep pozdrav in prijetno branje,
ekipa projekta NKT VKO

Karierna orientacija v Sloveniji je bogatejša za nov svetovalni pripomoček - elektronsko Multifaktorsko baterijo testov sposobnosti - eMFBT! Gre za resnično dragoceno orodje na področju karierne orientacije za mlade na prehodu iz osnovne v srednjo šolo.

MFBT ima v Sloveniji že dolgo tradicijo, v poklicnem oziroma kariernem svetovanju se uporablja že vse od leta 1978, ko je Zavod RS za zaposlovanje pripravil prvo standardizirano obliko tipa »papir svinčnik« za 14-letnike. 

Mnogi od vas papirno različico Multifaktorske baterije testov (MFBT) poznate, saj je bila dolga leta pomemben del karierne orientacije v osnovni šoli. O razvoju spletnega testa, o tem, kaj meri ter kako do testa, si lahko preberete v našem prispevku eMFBTju na pot >>

Elektronska Multifaktorska baterija testov sposobnosti je nastala v okviru projekta Zavoda RS za zaposlovanje, NKT VKO - "Razvoj storitev vseživljenjske karierne orientacije in nadaljnja krepitev Nacionalne koordinacijske točke VKO", v sodelovanju s Centrom za psihodiagnostična sredstva. Preberite nagovor avtorjev eMFBT >>

Za informacije o prihajajočih usposabljanjih vas vabimo k spremljanju VKO izobraževanj, za dodatne informacije o pripomočku eMFBT pa nas lahko kontaktirate na eMFBT@ess.gov.si.

Naj eMFBT zaživi v svojem polnem obsegu in tako pripomore h kakovostni karierni orientaciji v Sloveniji!

Novo spletno orodje: poklicna zrelost

Javni zavod Cene Štupar ter Center RS za poklicno izobraževanje obveščata, da je svetovalcem in strokovnim delavcem, ki mladim pomagajo pri prehodu v srednje poklicno izobraževanje, posebej v vajeniško obliko, in vsem drugim mladim, ki se na poti do poklica in zaposlitve soočajo z različnimi izzivi, na voljo novo interaktivno spletno orodje Poklicna zrelost >>

Spletna Euroguidance konferenca 2020

Še do 30. septembra 2020 imate čas za prijavo na spletno Euroguidance konferenco "Mastering the Challenges of a Turbulent Labour Market through Guidance", ki bo potekala 12. novembra 2020. Med drugim bo imel svoj prispevek tudi Tristram Hooley s temo "A global pandemic and its aftermath - the way forward for guidance".
Program konference Več informacij in prijava

Karierna središča prihodnosti

Pred kratkim se je v okviru estonskega javnega zavoda za zaposlovanje, v Tallinnu, odprl nov karierni center. Oglejte si video predstavitev delovnega okolja in vrsto interaktivnih digitalnih orodij za karierno orientacijo, ki jih nudijo svojim strankam. Z navdušenjem priporočamo v ogled.

Iz VKO knjižnice: Kako spodbujati zaposlene

Pri znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je v tem mesecu izšla monografija "Kako spodbujati zaposlene", ki bralcu na sistematičen, znanstven, pregleden in prijazen način predstavi širok nabor metod za razvoj kadrov. Čeprav je delo primarno namenjeno osvetlitvi dela z zaposlenimi, so opisane metode primerne tudi za druga področja (npr. skupnostno izobraževanje, svetovanje odraslim, socialno delo z odraslimi).

Posebna omemba

V monografiji "Kako spodbujati zaposlene" boste med drugim našli tudi predstavitev Metode trajnostnega samoupravljanja kariere in kompetenc, katere glavni vir je Delavnica: Trajnostno samoupravljanje kariere in kompetenc ali metoda CH-Q. Delavnica je bila razvita leta 2012 na Zavodu RS za zaposlovanje tekom projekta Razvoj storitev in pripomočkov VKO za iskalce dela in je avtorsko delo naše sodelavke Nike Perinčič.

Izvorno gradivo za izvedbo delavnice na zgornji povezavi obsega natančno predstavitev teoretičnih izhodišč za delo po tej metodi, opis delavnice s priporočili za praktično izvedbo in gradiva za udeležence.

Avtorica prispevka v monografiji, Andreja Petrovčič, v 14. poglavju predstavi izbrano metodo (pristop) z vidika psihologije. Povzame, kakšen je njen namen, v katerih primerih jo je smiselno uporabiti ter postopek, kako se lotimo njene vpeljave oz. izpeljave. Metodo kritično ovrednoti, in sicer z razdalje. Opozori na morebitne pasti, pomanjkljivosti, napake, ki lahko nastanejo pri sami implementaciji ter opiše vlogo psihologa pri izbrani metodi.

Priporočamo v branje!

Napovednik izobraževanj

Vabljeni k prijavi na izobraževanja, usposabljanja in delavnice, ki potekajo v okviru Nacionalne koordinacijske točke VKO. Za vas brezplačno. Prijave potekajo preko spletnega mesta VKO točka.

1. oktober 2020

Ste se že udeležili začetnega ali nadaljevalnega seminarja Uporaba gestalt pristopa v svetovanju in bi želeli znanje utrditi na konkretnih primerih? Vabljeni na Supervizijsko srečanje po gestalt pristopu, ki bo potekalo v četrtek, 1. oktobra 2020, od 9.00 do 12.15, na Centralni službi Zavoda RS za zaposlovanje v Ljubljani.
 

november 2020

Trenutno aktualni termini za usposabljanje za uporabo nove elektronske Multifaktorske baterije testov (eMFBT) so žal že zasedeni, vendar se že planirajo novi jesenski termini, predvidoma v novembru 2020. Spremljajte izobraževanja na VKO točki.
 

Vabljeni k soustvarjanju VKO novičnika

Imate predlog, pobudo, novico, primer dobre prakse ali dogodek, ki ga želite deliti? 
Vabljeni ste k sodelovanju pri informiranju vaših kolegic in kolegov, ki delujejo na področju VKO in k soustvarjanju mesečnega VKO novičnika. 

Pošljite nam pobude in predloge za vsebine ter delite z nami primere dobrih praks s področja VKO.

Obiščite spletno mesto VKO točka
© 2020 Nacionalna koordinacijska točka za vseživljenjsko karierno orientacijo, Zavod RS za zaposlovanje. Vse pravice pridržane.


Spremenite nastavitve prejemanja e-novic  / Odjavite se

Email Marketing Powered by Mailchimp