Copy
Se vam sporočilo ne prikaže pravilno?
Oglejte si ga v brskalniku.

VKO novičnik

maj 2022

Mesec je naokoli in VKO novičnik je ponovno z vami! V tokratni izdaji izpostavljamo našo septembrsko mednarodno konferenco Digitalizacija in profesionalizacija v vseživljenjski karierni orientaciji. Na sveže otvarjamo prijave, tako da ste lahko čisto med prvimi z rezerviranim sedežem na prireditvi. V nadaljevanju najavljamo še druge aktualne VKO dogodke in gradiva, ne spreglejte pa tudi pestrega nabora izobraževanj in usposabljanj, ki jih na VKO točki nudimo vsem, ki se ukvarjamo s področjem karierne orientacije.

Hvala ker nas spremljate! Veselimo se tudi vaših povratnih informacij, predlogov in nasvetov za izboljšave. Lep pozdrav in prijetno branje novic s področja vseživljenjske karierne orientacije,
ekipa projekta NKT VKO

Mednarodna konferenca Digitalizacija in profesionalizacija v vseživljenjski karierni orientaciji


Še pred poletjem si zagotovite sedež na naši mednarodni konferenci Digitalizacija in profesionalizacija v vseživljenjski karierni orientaciji, ki bo potekala 22. septembra v Ljubljani! 
Gre za zaključni dogodek v živo, organiziramo ga v sodelovanju dveh projektov Zavoda RS za zaposlovanje: projekta Euroguidance Slovenija in projekta NKT VKO.
Zanimivo bo, v okviru programa konference bomo namreč gostili ugledne mednarodne predavateljice in predstavili primere dobrih praks v Sloveniji. Dogodek bo potekal deloma v slovenskem in deloma v angleškem jeziku, brez prevajanja. Udeležba je brezplačna. Prijave so že odprte, sprejemamo pa jih najkasneje do 5. septembra (prijavite se le v primeru, da se boste dogodka zanesljivo udeležili, saj je število mest omejeno). Lepo vabljeni!

Karierno svetovanje na Zvoku mladosti

V petek, 27. maja, se bo od 10. ure dalje v ljubljanskih Križankah odvijal Zvok mladosti - osrednji dogodek Evropskega leta mladih. Aktualno za vse, ki se ukvarjate z mladimi: v okviru dogodka bo potekala tudi interaktivna sejemska dejavnost, na kateri se bodo predstavljale organizacije za mlade, okoljevarstvene in trajnostne organizacije ter vladni resorji. S stojnico pa sodelujemo tudi ZRSZ in projekt NKT VKO, mladim bomo tekom dneva nudili možnost kariernega svetovanja in uporabo pripomočkov za vodenje kariere. Posredujte informacijo mladim in jih spodbudite, naj pridejo kaj naokoli!

Nov hitri video recept za življenjepis


Delate z brezposelnimi in iskalci zaposlitve, ki vas pogosto sprašujejo, kako pripraviti dober življenjepis? Tisoč in enkrat zastavljeno vprašanje, na katerega so na Europassu v sodelovanju z Euroguidance Slovenija ponudili svež odgovor! Na voljo je v obliki okusnega video recepta, ki ga vaši svetovanci ne smejo prezreti, saj jim lahko pomaga na poti k želeni zaposlitvi. 

Hibridni seminar na temo krepitve karierne pripravljenosti in kompetenc za karierne prehode mladih

10. junija med 9. in 13.45 uro Euroguidance Ciper organizira hibridni seminar na temo krepitve karierne pripravljenosti in kompetenc za prehod mladih Enhancing Career Readiness & Transition Competencies, ki bo hkrati potekal preko spleta in v živo na Nikozijski univerzi na Cipru. Seminar je brezplačen, k udeležbi pa vabijo vse zainteresirane.

Konferenca MIC

Med 9. in 11. junijem bo potekala konferenca MIC, na kateri bo predstavljen projekt I-THEN (International Technical Higher Education Network) in izvedena okrogla miza o ustvarjalnih pedagoških pristopih, na kateri bomo sodelovali tudi sodelavci projekta NKT VKO. Govorili bomo o različnih pedagoško/andragoških metodah in tehnoloških možnostih, ki so na voljo, a preredko uporabljane. Poudarek bo na težnji, da naj pedagoško delo ne bo usmerjeno le v faktografsko pomnjenje, temveč predvsem v globoko razumevanje dejstev, njihovo aktivno kritično analiziranje, uporabo in povezovanje ter inovativno kreiranje novih rešitev. Za udeležbo na konferenci je potrebno urediti prijavo ter plačilo kotizacije. 

Najava zaključne konference Razvoj kompetenc odraslih za učenje in socialno pravičnost

Andragoški center Slovenije najavlja zaključno konferenco projekta Strokovna podpora na področju pridobivanja temeljnih kompetenc 2016–2022, ki bo potekala 15. septembra, v Radisson Blu Plaza Hotelu na Bratislavski cesti 8 v Ljubljani. Na dogodku bodo osebno predstavili dosežke in učinke, ki jih je projekt prinesel.

Revija Inštituta NICEC sedaj prosto dostopna

Revija Inštituta NICEC (National Institute for Career Education and Counselling), ki izhaja dvakrat letno, je zdaj prosto na voljo! Številke od leta 2000 dalje so odprte za ogled na njihovem novem spletnem mestu NICEC Journal of the National Institute for Career Education and Counselling. Priporočamo.

Odmevi po dogodku na temo uvajanja krajšega delovnega časa

Projekt Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL) je 17. maja organiziral mreženjski dogodek o uvajanju krajšega delovnega časa. Če se srečanja niste utegnili udeležiti, si lahko povzetke, predstavitve in izjave v miru pogledate v zaključnem prispevku o samem dogodku.

Pravi ljudje na pravih delovnih mestih

Vas zanima, kakšni bodo trendi zaposlovanja v prihodnosti? Ljudska univerza Celje je v okviru izvajanja programa KORAK pripravila brezplačni spletni dogodek Pravi ljudje na pravih delovnih mestih, ki bo potekal v torek, 7. junija med 10.00 in 11.30 uro. Prijave so že odprte.

Iz knjižnice VKO točke:

Etične smernice za področje vseživljenjske karierne orientacije 

naslovnica brošure etičnih smernic

Etične smernice za področje vseživljenjske karierne orientacije so še kako aktualen dokument. 
Poudarjajo namreč družbeno odgovornost svetovalcev in organizacij, ki izvajajo karierno orientacijo, in spodbujajo refleksijo o tem, kaj lahko naredimo sami ali v svojem delovnem okolju, za spreminjanje družbe na bolje. Gre za slovenskim razmeram prilagojeno različico etičnih smernic mednarodnega združenja IAEVG*, ki jih je potrdila tudi medresorska Strokovna skupina za VKO, ker na nacionalnem nivoju prispevajo k razvoju VKO kot stroke. Vabljeni k ogledu, prenosu in deljenju brošure Etičnih smernic IAEVG tudi v vaši organizaciji!

*Mednarodno združenje za izobraževalno in poklicno orientacijo (IAEVG)

Mednarodno združenje za izobraževalno in poklicno orientacijo (IAEVG - International Association for Educational and Vocational Guidance) je vodilno svetovno združenje s področja izobraževanja, zaposlovanja in vodenja kariere, kar lahko razberemo že s spletnega mesta IAEVG, ki deluje v 4 jezikih. Združenje ima preko 23.000 članov, ki so posamezniki in nacionalna združenja iz več kot 50ih držav, med drugimi tudi Društvo za karierno orientacijo Slovenije. IAEVG priznavajo svetovna združenja kot so UNESCO, OECD, ILO in Euroguidance. V svojem poslanstvu se IAEVG zavzema za pomoč posameznikom s spodbujanjem etičnih, najboljših in socialno pravičnih praks po vsem svetu, ki jo izvajajo kompetentni in usposobljeni strokovnjaki. Zavzemanje za socialno pravičnost je razvidno iz izjav, ki jih IAEVG pripravlja 1 x letno, etično vedenje je opredeljeno v Etičnih smernicah, za dobro delo izvajalcev pa je IAEVG pripravil mednarodne kompetence izvajalcev.

Nova uporabna strokovna in druga gradiva s področja VKO

Publikacija o vajeništvu za okolju prijaznejša gospodarstva in družbe Cedefop & OECD  

Zeleni prehod ustvarja nove potrebe po spretnostih v različnih sektorjih in poklicih. Tudi poklicno izobraževanje in usposabljanje se mora temu prilagoditi. Publikacija ponuja vpogled v to, kako lahko vajeništvo spodbuja zeleno gospodarstvo in družbo ter se nanju odziva. 

Kratka Cedefopova predstavitev o poklicnem izobraževanju in usposabljanju kot rešilnem jopiču 
Analizira vpliv pandemije in ugotavlja, da je ta najbolj prizadele prav mlade, ki niso zaposleni in se ne izobražujejo ali usposabljajo, zato se soočajo z velikim tveganjem poklicne, digitalne in socialne izključenosti. Postati pa morajo glavna prednostna naloga politik na nacionalnih ravneh in ravni EU.

Napovednik izobraževanj v mesecu juniju 2022:

2. junij 2022

Če bi radi pri svetovalnem delu preizkusili nekaj drugačnega in svežega, da bi vašim strankam omogočili razmislek o aktualnih izzivih izven ustaljenih okvirjev, vabljeni na usposabljanje Uporaba fotografije pri svetovalnem delu. Na delavnici bomo uporabljali metodologijo Points of You© (orodje The Coaching Game), ki je uporabna tako v procesu samoraziskovanja, pri ena-na-ena interakcijah ali za delo s skupinami. Ne zamudite!

13. in 14. junij 2022

Tekom dvodnevnega začetnega seminarja Uporaba gestalt pristopa v svetovanju se lahko podrobneje spoznate s temeljnimi koncepti gestalta, metodologijo in uporabo kreativnih medijev pri delu s svetovanci. Seminar je izkustvene narave. Lepo vabljeni.

15. junij 2022

Odprto je izobraževanje o kariernem odločanju v osnovni šoli, v okviru katerega se boste lahko usposobili za uporabo Vprašalnika o težavah pri kariernem odločanju in Vprašalnika o vključenosti staršev v karierno odločanje otrok. Predstavili bomo teoretična izhodišča in na praktičnih primerih ponazorili uporabo ter interpretacijo, spoznali pa boste lahko tudi portal e-VKO. 

16. junij 2022

Udeležite se Usposabljanja o duševnih motnjah, ki je namenjeno svetovalcem s področja vseživljenjske karierne orientacije. Izvedla ga bo Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka.

Vabljeni k soustvarjanju VKO novičnika

Z veseljem delimo tudi vašo vsebino, primer vaše dobre prakse, priporočeno gradivo ali dogodek s področja vseživljenjske karierne orientacije.
Pošljite predlog!

Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Obiščite spletno mesto VKO točka
© 2022 Nacionalna koordinacijska točka za vseživljenjsko karierno orientacijo, Zavod RS za zaposlovanje. Vse pravice pridržane.


Spremenite nastavitve prejemanja e-novic  / Odjavite se

Email Marketing Powered by Mailchimp