Copy
Se vam sporočilo ne prikaže pravilno?
Oglejte si ga v brskalniku.

VKO novičnik

marec 2020
Znašli smo se v zahtevnem obdobju. V tej krizni situaciji dosledno upoštevajmo navodila državnih in zdravstvenih institucij ter ostanimo strpni, prijazni in solidarni. Tudi to bomo prebrodili.

Do nadaljnjega vsa naša napovedana izobraževanja odpadejo. Obvestili vas bomo takoj, ko bodo ponovno na voljo. Smo pa že vzpostavili spletno učilnico in spletno komunikacijo z udeleženci za nekatere vsebine Modularnega usposabljanja za karierne svetovalce (MUKS), obenem pa se trenutno intenzivno ukvarjamo s pripravo nekaterih e-vprašalnikov (ne spreglejte vabila k sodelovanju v nadaljevanju).

Tokratni novičnik je obarvan digitalno, z vsebinami in orodji, do katerih lahko dostopate preko spleta. Spremljajte nas še naprej, da boste na tekočem z novimi in uporabnimi VKO pripomočki ter dogodki in izobraževanji v prihodnosti. In pa #ostanimodoma.

Lep pozdrav,
ekipa projekta NKT VKO, na delu od doma

(Ilustracija je nastala s pomočjo prostodostopnih ilustracij Katarine Limpitsouni. Priporočamo!)

Želite sodelovati pri testiranju novega e-VKO portala z vprašalniki težav pri kariernem odločanju?

Če bi radi med prvimi s svojimi dijaki preizkusili vprašalnike težav pri kariernem odločanju v elektronski obliki, nas kontaktirajte. Več informacij >>

Orodja za delo na daljavo

Na spletni strani digitalnega inovacijskega središča 4PDIH, ki deluje v okviru Laboratorija za telekomunikacije, Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, najdete obsežen seznam preprostih in dosegljivih orodij za delo na daljavo, ki vam lahko pomagajo pri koordinaciji dela in soustvarjanju s sodelavci. Ne spreglejte desnega menijskega stolpca, kjer lahko izbirate med različnimi kategorijami orodij (komunikacija in sodelovanje, skupno urejanje dokumentov, organizacija dela v skupini, oddaljeno namizje in drugo).

Podobno je seznam orodij in storitev za delo na daljavo, vendar s poudarkom na domačih IKT ponudnikih, pripravilo tudi Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS.

Javni uslužbenci pa ne spreglejte ukrepov, navodil in orodij, ki jih je Direktorat za informacijsko družbo in informatiko na MJU pripravil za delo na daljavo v javni upravi.

Izzivi dela na daljavo

Nekateri izmed vas se prvič soočate z delom na daljavo, ki pa se seveda bistveno razlikuje od ustaljenega načina dela. Izzivi so lahko med drugim pomanjkanje dostopa do informacij, moteči dejavniki doma, socialna izolacija in za nekatere tudi pomanjkanje osebnega nadzora. Ekipa portala psihologijadela.com je pripravila prevod in priredbo smernic vodenja zaposlenih na daljavo prav v namen odkrivanja skupnih izzivov dela na daljavo in vloge vodje pri vzpostavljanju novih pravil delovanja.

VKO točka: Pripomočki in orodja za karierno svetovanje

Na VKO točki boste karierni svetovalci in drugi interesenti našli obsežen seznam (večinoma) prosto dostopnih VKO pripomočkov in orodij v obliki vprašalnikov, lestvic, aplikacij, splošnih priročnikov za delo, ki vam lahko pomagajo pri vašem svetovalnem in raziskovalnem delu na področju VKO - tudi zgolj preko spleta.

Sodelujte pri testiranju nove Europass platforme!

Evropska komisija gradi brezplačno spletno orodje Europass, ki bo uporabnikom omogočalo upravljanje svoje kariere in študija ter iskanje novih priložnosti. Platforma bo lansirana 29. maja 2020, do takrat pa ste tudi karierni svetovalci vabljeni k testiranju in posredovanju povratne informacije. Ustvarite si profil, izpolnite spletni življenjepis, priložite prijavne dokumente ali izberite svoje kompetence ter preko spletnega vprašalnika sporočite svojo uporabniško izkušnjo. Več informacij >>

Digitalne psihološke intervencije

Verjetno ni področja našega dela, kjer ne bomo kmalu soočeni z novimi tehnologijami – od testiranja do psihoterapije. Projektna skupina Evropske zveze združenj psihologov (EFPA) za E-zdravje je pripravila smernice za uporabo novih metod psihološke obravnave, ki jih prinaša prihodnost.

Webinar "Inclusive Societies Investing in their People"

V sklopu letne konference (2019) je IAEVG izdal uradno izjavo oz. “Communiqué”, kjer poudarja pomembnost vključujoče družbe, ki investira v ljudi. Glede na trenutne ekonomske in politične trende ter negotovosti, ki jih prinašajo hitri premiki na globalnih trgih dela, se socialne neenakosti in izključenost pri dostopu do storitev ter mobilnosti v izobraževanju in zaposlovanju lahko še poglobijo. Izvajalci s področja izobraževanja in zaposlovanja morajo pri reševanju omenjenih izzivov odigrati ključne vloge.

Karierni svetovalci in raziskovalci, IAEVG in Euroduidance člani ter drugi interesenti, ste vabljeni, da se pridružite webinarju, kjer bodo panelisti kritično pregledali vsebino “Communiqué” in diskutirali o možnih individualnih in skupnih akcijah, ki lahko prinesejo precejšnjo razliko z investiranjem v ljudi.

Prijava na webinar je možna do 10. aprila 2020. Več in prijava >>
Priporočeno predbranje: Uradna izjava oz. “Communiqué” >>

Vabilo k soustvarjanju VKO novičnika

Imate predlog, pobudo, novico, primer dobre prakse ali spletni dogodek, ki ga želite deliti? Vabljeni ste k sodelovanju pri informiranju vaših kolegic in kolegov, ki delujejo na področju VKO in k soustvarjanju mesečnega VKO novičnika. 

Pošljite nam pobude in predloge za vsebine ter delite z nami primere dobrih praks s področja VKO.

Obiščite spletno mesto VKO točka
© 2020 Nacionalna koordinacijska točka za vseživljenjsko karierno orientacijo, Zavod RS za zaposlovanje. Vse pravice pridržane.


Spremenite nastavitve prejemanja e-novic  / Odjavite se

Email Marketing Powered by Mailchimp