Copy
Se vam sporočilo ne prikaže pravilno?
Oglejte si ga v brskalniku.

VKO novičnik

december 2020

Čas je, da rečemo letu 2020 adijo. Letošnje leto je vsekakor najbolj zaznamovala pandemija koronavirusa. Soočeni smo bili z mnogimi novimi izzivi. Z nekaterimi smo se uspešno spopadli, druge sicer res prestavljamo na kasnejši, "boljši" čas, vendar smo z delovnimi rezultati, vsemu navkljub, lahko več kot zadovoljni.

Pred vami je še zadnja izdaja VKO novičnika v letošnjem letu. VKO novičnik smo med drugim vzpostavili tudi z namenom, da imamo organizacije in tudi posamezniki, ki smo vpeti v razvoj in izvajanje VKO, na voljo prostor, kjer bi medsebojno izboljšali informiranje o novostih, aktivnostih, dobrih praksah, zanimivih člankih, publikacijah, izobraževanjih in podobno. VKO novičnik, ki je resneje začel izhajati šele v letošnjem letu, ima trenutno preko 500 naročnikov, v letu 2020 je izšlo 12 številk, objavljeno pa je bilo preko 80 različnih prispevkov. Ponovno vas lepo vabimo, da tudi sami sodelujete s svojim predlogom vsebin.

Lep pozdrav in srečno 2021,
ekipa projekta NKT VKO

MUKS 2019/2020

V letu 2020 je Modularno usposabljanje kariernih svetovalcev (MUKS) zaključila že tretja generacija! 

MUKS, ki je nastal iz potrebe po profesionalizaciji in specializiranih kompetencah za delo na področju vseživljenjske karierne orientacije, je multidsiciplinaren neformalen izobraževalni program in je namenjen vsem svetovalcem, ki delajo na področju izobraževanja, zaposlovanja, v kadrovskih službah, nevladnih organizacijah ipd. ter se ukvarjajo s kariernim svetovanjem oziroma posameznikom pomagajo pri načrtovanju in vodenju kariere. MUKS obsega 160 pedagoških ur, pri izvedbi pa so tudi tokrat sodelovali številni priznani strokovnjaki in predavatelji iz Slovenije in tujine. Več informacij o vsebini usposabljanja >>

Rezultati nagradnega natečaja "Vem, kam grem." 2020

V okviru projekta NKT VKO smo na Zavodu RS za zaposlovanje za osnovnošolce v novembru 2020 pripravili nagradni natečaj v obliki praktično zasnovane naloge, s katero smo želeli spodbuditi mladino k razmisleku o bodoči karierni poti in jim pomagati pri razvijanju veščin načrtovanja in vodenje kariere. Nagrajence in njihove izdelke si že lahko ogledate. Hvala vsem, ki ste pri aktivnosti sodelovali in nudili podporo otrokom v kombinaciji s šolanjem in delom na daljavo.

Aktualno: Psihologija pandemije

V znanstveni monografiji Psihologija pandemije: posamezniki in družba v času koronske krize so predstavljeni izsledki domačih in mednarodnih raziskav slovenskih avtorjev, ki so se nanašale na različne vidike spoprijemanja z epidemijo in njenimi (psihološkimi) posledicami. Monografija je razdeljena v šest delov, ki vsebinsko obravnavajo raznolika širša področja psihološke znanosti, in je namenjena širokemu krogu bralcev.

Covid-19 in kako lahko šole v tem obdobju bolje pripravijo mlade za vstop na trg dela

Pred kratkim je OECD objavil dokument z naslovom Career ready? How schools can better prepare young people for working life in the era of COVID-19. Priporočamo v branje. Dokument se fokusira na optimizacijo in sistematičen pristop srednjih šol pri karierni orientaciji šolske mladine.

Digitalna storitev CREAR in prepoznavanje potreb po svetovalnih storitvah

V zadnjih letih in še posebej v obdobju pandemije je zaznano povečanje potreb mladine po svetovalnih in drugih podpornih storitvah. Orodje CREAR je bilo razvito kot pripomoček za zgodnje prepoznavanje različnih potreb po svetovalnih storitvah in je namenjen strokovnjakom, ki se ukvarjajo s svetovanjem šolski mladini. Orodje je prosto dostopno, pred kratkim pa je izšel še priročnik za njegovo uporabo.

Video posnetki VKO dogodkov 

Cross-Border Seminar: “Voice of the client in career guidance”

Namen virtualnega čezmejnega seminarja "Voice of the client in career guidance", ki je potekal konec septembra 2020, udeležilo pa se ga je več kot 150 kariernih strokovnjakov iz 19ih evropskih držav, je bil nasloviti glas uporabnika pri oblikovanju in nudenju VKO storitev. Glavni govorec je bil profesor Ronald Sultana. Na ogled so na voljo vse prezentacije in posnetki delavnic.

Konferenca: “Career Guidance and Education in the Upside World”

Novembra 2020 je mreža Euroguidance skupaj s partnerji organizirala zanimivo konferenco s področja karierne orientacije in izobraževanja. Panelno diskusijo “Do we need to reinvent career guidance in the light of the pandemic?” je moderiral Tristram Hooley. Za vse, ki ste konferenco zamudili, so na voljo posnetki in prezentacije z različnih tematik področja.

Webinar: “Perspectives in Social and Emotional Learning and Career Development: innovative research and promising practice”

Webinar, ki naslavlja perspektive učenja socialno-čustvenih veščin (t.im. SEL skills) na karierni razvoj. Priporočamo ogled.

Napovednik izobraževanj in dogodkov

Izobraževanja in dogodki v mesecu januarju 2021:

11. - 21. januar 2021

Svetovalci s področja VKO ste v januarju 2021 vabljeni na spletno usposabljanje Karierna orientacija oseb s posebnimi potrebami. Celotno usposabljanje bo v obsegu 4-ih pedagoških ur. 

22. in 23. januar 2021

22. in 23. januarja 2021 bo v spletni izvedbi potekala 13. Informativa. Gre za največji vseslovenski predinformativni izobraževalni dogodek, ki na enem mestu predstavi pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini, dogodek pa spremljajo tudi strokovna in praktična predavanja, delavnice ter sejemska razstava.

Srečno, zdravo in uspešno 2021!

VKO točka vam želi prijetne praznike in čudovit vstop v novo leto. 

Vabljeni k soustvarjanju VKO novičnika

Z veseljem delimo tudi vašo vsebino, primer vaše dobre prakse, priporočeno gradivo ali dogodek s področja vseživljenjske karierne orientacije.
Pošljite predlog!

Obiščite spletno mesto VKO točka
© 2020 Nacionalna koordinacijska točka za vseživljenjsko karierno orientacijo, Zavod RS za zaposlovanje. Vse pravice pridržane.


Spremenite nastavitve prejemanja e-novic  / Odjavite se

Email Marketing Powered by Mailchimp