Copy
Se vam sporočilo ne prikaže pravilno?
Oglejte si ga v brskalniku.

VKO novičnik

april 2021

Spletno mesto VKO točka je bilo vzpostavljeno v letu 2018 z namenom izvajalcem in strokovnjakom s področja VKO ponuditi enoten prostor za pregled področja VKO. Na strani je predstavljena tako zgodovina kot teoretično ter praktično stanje sistema VKO v Sloveniji in tujini. Spletno mesto strokovni javnosti ponuja različna orodja, pripomočke in gradiva, seznanja s splošnimi novostmi s področja VKO ter aktualnimi izobraževanji in usposabljanji, ki potekajo v okviru projekta NKT VKO.

Do danes je ekipa projekta NKT VKO že sama odkrila nekatere pomanjkljivosti spletnega mesta, ki pa so v danih razmerah med epidemijo Covid-19, ko se tudi delo na področju vseživljenjske karierne orientacije opravlja predvsem na daljavo, še bolj očitne. Ker nam je pomembno, da so vsebine VKO točke kakovostne in pregledne, vas prosimo za vašo pomoč. Delite z nami vašo dosedanjo uporabniško izkušnjo in nam pošljite morebitne predloge izboljšav spletnega mesta VKO točka!


Lep pozdrav in prijetno branje novic s področja VKO,
ekipa projekta NKT VKO

VKO točka potrebuje vašo pomoč!

Pri projektu Nacionalne koordinacijske točke za VKO se lotevamo nadgradnje spletnega mesta VKO točka. Prosimo vas, da si vzamete nekaj minut časa in z nami delite vašo uporabniško izkušnjo in predloge za izboljšavo. V zahvalo za vaš trud, vam bomo poslali praktično nagrado. Izpolnite 1ka anketo >>

Dobre prakse in aktivnosti VKO

Vseživljenjska karierna orientacija zajema vrsto različnih aktivnosti, ki omogočajo prepoznavanje sposobnosti, kompetenc in interesov. Na spletni strani Euroguidance najdete nekatere primere izvajanja aktivnosti vseživljenjske karierne orientacije po Evropi >> 

Ponudba brezplačnih kariernih svetovanj za izbiro izobraževanja

Številne spremembe v zadnjem letu so vplivale tudi na način izvajanja storitev VKO. Neposreden stik s strankami v živo na sejmih, predavanjih, 1 na 1 svetovanjih so zamenjali virtualni prostori. Ker pa je individualna obravnava izjemno pomembna, je na spletni strani VKO točke na voljo pregled ponudbe brezplačnih kariernih svetovanj za izbiro izobraževanja >> 
Namig: klik na povezavo "Pregled izvajalcev brezplačnega kariernega svetovanja za izbiro nadaljnjega izobraževanja (marec 2021)"

Vas ni med napisanimi izvajalci brezplačnih kariernih svetovanj?
Lepo vabljeni, da se v ponudbo vpišete in nam pomagate sproti posodabljati informacije, ki bodo koristile posameznikom, ko se bodo odločali za nadaljnje izobraževanje. Vaše predloge dopolnitev zbiramo na elektronskem naslovu vko@ess.gov.si.

Medresorska Strokovna skupina za VKO

Strokovna skupina za vseživljenjsko karierno orientacijo je nastala leta 2009 kot odgovor na potrebo po povezovanju in učinkovitejšim sodelovanjem med politiko in stroko v korist uporabnikov na področju VKO v Sloveniji. Naloge skupine so medsebojno informiranje in usklajevanje, priprava priporočil in predlogov ustreznih sistemskih rešitev za politiko, pregled nad celotnim področjem VKO ter skrb za koordinirano delovanje na tem področju znotraj države in v mednarodnih povezavah. Več o delovanju Strokovne skupine in njenih članih >>​

Najava novosti na portalu e-VKO

Konec meseca se obeta zaključek prve faze prilagoditve portala e-VKO, kjer sta svetovalcem trenutno na voljo dva elektronska VKO pripomočka za ugotavljanje težav pri kariernem odločanju pri srednješolcih. Posodobitev portala bo potekala v okviru obsežnejše prilagoditve za boljšo učinkovitost v razmerah, ki so posledica epidemije Covid-19. Tekom posodobitve bo optimiziran postopek dodeljevanja kariernih vprašalnikov, ki bo odslej povsem digitaliziran in prilagojen svetovalnemu delu oz. šolanju na daljavo. Več o novostih na portalu e-VKO >>

Nova gradiva s področja VKO

Nova uporabna strokovna ter druga gradiva s področja vseživljenjske karierne orientacije. 

Vseživljenjska karierna orientacija v Estoniji 2021
Euroguidance Estonia (april 2021)

Estonski sistem VKO bi lahko označili kot fleksibilen in odprt za spremembe. Gradivo Lifelong Guidance in Estonia 2021 nudi pregled nad strategijo in ponudbo storitev VKO v Estoniji, kvalifikacijami izvajalcev VKO ter obravnava mnogo drugih relevantnih tematik, ki bodo zanimive za vse, ki se ukvarjamo s področjem VKO.

Razumevanje tehnoloških sprememb in novih potreb po kompetencah
Cedefop (april 2021)

Izvajanje sodobnih storitev VKO zahteva tudi razumevanje tehnoloških sprememb in novih potreb po kompetencah. Gradivo Understanding technological change and skill needs v treh delih obravnava t.i. 4. industrijsko revolucijo in vplive na trg dela, ki ga prinašajo nove tehnologije in avtomatizacija ter je s predstavljenimi metodami pomoč pri načrtovanju novih VKO orodij.
1. del: Skills surveys and skills forecasting
2. del: Big data and AI methods
3. del: Technology and skills foresight

Napovednik izobraževanj in dogodkov

Izobraževanja in dogodki v mesecu maju 2021:

19. maj 2021

19. maja bo v okviru projekta NKT VKO potekalo spletno Usposabljanje za uporabo rezultatov eMFBT pri karierni orientaciji na osnovni šoli. Usposabljanje je namenjeno vsem šolskim svetovalnim delavcem, ki na šoli pokrivate področje karierne orientacije in po izobrazbi niste psihologi. Pohitite s prijavo!

10., 12., 18. in 20. maj 2021

V maju bo za karierne svetovalce potekala serija Academia+ webinarjev. Štirje webinarji, z osrednjo temo demografskih sprememb na trgu dela, bodo pokrivali vedno večje izzive starejše delovne sile, prekvalifikacije in pridobivanje novih kompetenc, izzive delodajalcev ter medgeneracijsko sodelovanje. Udeležba je brezplačna, udeleženci pa prejmejo certifikat o udeležbi. Prijavite se najkasneje do 30. aprila!

Vabljeni k soustvarjanju VKO novičnika

Z veseljem delimo tudi vašo vsebino, primer vaše dobre prakse, priporočeno gradivo ali dogodek s področja vseživljenjske karierne orientacije.
Pošljite predlog!

Obiščite spletno mesto VKO točka
© 2021 Nacionalna koordinacijska točka za vseživljenjsko karierno orientacijo, Zavod RS za zaposlovanje. Vse pravice pridržane.


Spremenite nastavitve prejemanja e-novic  / Odjavite se

Email Marketing Powered by Mailchimp