Copy
Se vam sporočilo ne prikaže pravilno?
Oglejte si ga v brskalniku.

VKO novičnik

oktober 2020

V času, ko koronavirus obrača svet na glavo, posamezniki pa se med drugim soočajo tudi z izgubo zaposlitve in/ali upadom dohodka ter neštetimi dodatnimi ovirami pri upravljanju svoje kariere in življenja, so kakovostne storitve vseživljenjske karierne orientacije še bolj pomembne. Izvajalci VKO, ki posameznikom na področju izobraževanja, usposabljanja in zaposlovanja nudimo pomoč in podporo, se v tej novi realnosti seveda soočamo še z dodatnimi izzivi, a tudi s priložnostmi oziroma vzvodi za izboljšanje našega delovanja. 

Tokrat v novičniku izpostavljamo zanimivo branje s področja izvajanja storitev VKO v času koronavirusa. 

Lep pozdrav in ostanite zdravi,
ekipa projekta NKT VKO

Koronavirus in karierna orientacija

zanimivi prispevki z aktualno tematiko

The coronavirus is a time when career guidance is desperately needed
Tristram Hooley

Supporting & Guiding the Youth in Times of Uncertainty: The Role of Information in Career Orientation
Ivana Georgievska, Zenebe B. Uraguchi

The Covid-19 crisis as a career shock: Implications for careers and vocational behavior
Jos Akkermans, Julia Richardson, Maria L. Kraimer

How Estonia is delivering online career guidance during the coronavirus crisis
Kerstin Holland, Anthony Mann

Note on lifelong guidance and the COVID-19 pandemic: Responses from Cedefop’s CareersNet 
Cedefop 

Priporočamo v branje!

Svetovalna dejavnost prek sodobnih medijev

V okviru projekta Strokovna podpora informativno svetovalni dejavnosti in vrednotenju pridobljenega znanja 2016 - 2022 je z namenom, da se v svetovalno dejavnost za zaposlene vpeljejo novi pristopi na področju uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije in družbenih medijev, nastalo gradivo Svetovalna dejavnost prek sodobnih medijev (vir: ACS).

Monografija E-izobraževanje za digitalno družbo tudi v tiskani izdaji

Izjemno uporaben vir informacij za vse, ki se ukvarjamo z izobraževanjem. Monografija E-izobraževanje za digitalno družbo je sedaj na voljo tudi v tiskani izdaji. V digitalni izdaji jo najdete v ACS digitalni bralnici. Poseben prispevek pa so napisali tudi v Delu.

Spletni pripomoček za ugotavljanje težav pri kariernem odločanju

Šolski svetovalni in drugi strokovni delavci, ki se ukvarjate s kariernim svetovanjem mladostnikom, ste se izjemno dobro odzvali na spletni VKO pripomoček za ugotavljanje težav pri kariernem odločanju, ki je nastal v okviru projekta NKT VKO na Zavodu RS za zaposlovanje. Število uporabnikov portala e-VKO raste! Če pripomočka slučajno še ne poznate (uporaba je brezplačna), si preberite prispevek na VKO točki in nas kontaktirajte za dostop.

Umetna inteligenca in brezplačni spletni tečaj

Umetna inteligenca tiho prodira v vse sfere naše družbe. Strojno učenje, »Big Data«, šibka UI, ozka UI, avtonomnost,… kaj vse ti pojmi pomenijo? In zakaj bi nas, karierne svetovalce in izvajalce storitev karierne orientacije, to sploh zanimalo? Avtomatizacija in digitalizacija dela bo imela, oziroma ponekod že ima, precejšen vpliv tudi na samo okolje kariernega svetovanja, na karierni razvoj in izbiro kariere. Razvijajo se, in se še bodo, napredna digitalna karierna orodja, ki bodo temeljila na strojnem učenju in v razvoj katerih bi morali biti vključeni tudi vi. Že poznate na primer digitalnega kariernega svetovalca Jobiri? Da se zagotovi kakovost tovrstnih orodij, je nujno tesno sodelovanje strokovnjakov z razvijalci, pri čemer pa nam prav pridejo tudi nova znanja.

V sklopu finskega predsedovanja Svetu Evropske unije je Finska vsem prebivalcem EU podarila spletni tečaj o umetni inteligenci.

Napovednik izobraževanj in dogodkov

Izobraževanja in dogodki v mesecu novembru 2020:

17. in 19. november 2020

Karierni svetovalci psihologi ste vabljeni na Usposabljanje za uporabo eMFBT, kjer boste spoznali novo, elektronsko različico Multifaktorske baterije testov sposobnosti. Usposabljanje bo potekalo preko spletne video konference, izbirate pa lahko med dvema terminoma:
1. termin - 17. november 2020
2. termin - 19. november 2020

9. do 13. november 2020

V novembru poteka Evropski teden poklicnih spretnosti 2020 - vsakoletna prireditev, namenjena ozaveščanju o pomenu poklicnega izobraževanja in usposabljanja, s katerim je posameznik opolnomočen s spretnostmi, ki jih potrebuje za izpolnitev osebnega in poklicnega življenja. Pridružite se kot partner in registrirajte svoj dogodek!

Nagradni natečaj "Vem, kam grem."

V kratkem bomo z vami delili idejo za malce drugačno karierno dejavnost, ki se je lahko z osnovnošolci zadnje triade lotite vodeno na daljavo ali pa jih spodbudite k samostojnemu ustvarjanju. Kljub oviram smo na projektu NKT VKO, ki poteka v okviru Zavoda RS za zaposlovanje, namreč tudi letos za šolarje pripravili nagradni natečaj "Vem, kam grem."!

Naloga bo otrokom pomagala spoznavati, kaj si v življenju želijo. Odgovoriti si bodo morali na nekaj vprašanj in ustvariti vizualizacijsko tablo svoje karierne prihodnosti. Fotografijo izdelka bodo nato skupaj s prijavnico poslali na naš natečajni elektronski naslov in se tako potegovali za bogate praktične nagrade. Spremljajte nas, več informacij sledi v prvem tednu novembra!

Vabljeni k soustvarjanju VKO novičnika

Imate predlog, pobudo, novico, primer dobre prakse ali dogodek, ki ga želite deliti? 
Vabljeni ste k sodelovanju pri informiranju vaših kolegic in kolegov, ki delujejo na področju VKO in k soustvarjanju mesečnega VKO novičnika. 

Pošljite nam pobude in predloge za vsebine ter delite z nami primere dobrih praks s področja VKO.

Obiščite spletno mesto VKO točka
© 2020 Nacionalna koordinacijska točka za vseživljenjsko karierno orientacijo, Zavod RS za zaposlovanje. Vse pravice pridržane.


Spremenite nastavitve prejemanja e-novic  / Odjavite se

Email Marketing Powered by Mailchimp