Copy
logo
 
 

Barske afsløringer i en branche, der for længe har vendt det blinde øje til


Så kom den længe ventede videnskabelige rapport fra Aarhus Universitet, der kortlægger omfanget af seksuelle krænkelser, magtmisbrug og grænseoverskridende adfærd i film- og teaterbranchen – og det er barsk læsning.

Her kommer det bl.a. frem, at hver anden kvinde og hver fjerde mand er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed i forbindelse med deres arbejde, og at krænkelserne i fire ud af ti tilfælde er foregået i et synligt rum, hvor andre var til stede.

Det lyder jo grotesk, at så grov adfærd har fået lov at udfolde sig og finde sted så længe - og ikke mindst offentligt. For vi taler grove sager med eksempler på voldtægt og fysisk vold, magtmisbrug og krænkelser, som andre var medvidende om. Der tales om en ”tavshedskultur”, hvor folk for at sikre sig en fremtidig karriere og beskytte branchens renomme, holder sagerne for sig selv.

Men er det egentligt så overraskende nyt?   

Dramatiker Astrid Saalbach kritiserede allerede branchen i nøgleromanen Klapperslangen. Hun var sig bevidst om konsekvensen af kritikken og udtalte efterfølgende: ”Men efter denne her roman bliver det jo nok svært at komme til at få opført dramatik igen. Jeg må nok satse på at skrive romaner.” (Information, 2014).

Det er immervæk syv år siden, den kritik kom på banen. I går kunne man i ”Kulturen på P1” høre om institutioner, der stadig ikke synes sig situationens alvor bevidst. Hverken Den Fynske Opera eller Den Jyske Opera har skrevet under på et fælles Metoo-opråb, og en tidligere administrationschef på Den Jyske Opera fortæller i programmet om et årelangt, dysfunktionelt arbejdsmiljø med alt hvad det indebærer af konflikter, magtmisbrug, udskamning og medarbejderflugt.
 
Der sker altså stadigt en masse møg, og Rom blev ikke bygget på en dag. Det handler om at holde branchen, bestyrelserne og ikke mindst lederne op på, at der skal ændringer til nu. Så jeg vil lade direktør på Nørrebro Teater Mette Wolf få det sidste ord om sagen, og håber, hun har ret, når hun siger: ”Jeg tror, tiden er forbi til dårlige teaterledere, instruktører og skuespillere, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt på trods af status og magt”.
 
Du kan høre meget mere om, hvordan branchen har reageret på rapporten i vores ugentlige podcast ISCENE AKTUELT.
 
God lytning og læsning, 

Rie Hammer, chefredaktør
 

Kunst uden krænkelser – Tavshedskulturen skal brydes

En ny rapport fra Aarhus Universitet, der afdækker det massive omfang af seksuel chikane og krænkelser i film- og teatermiljøet, peger på, at opgøret med tavshed og lukkede øjne er afgørende, hvis kulturen skal ændres. 

LÆS NYHEDEN


ISCENE AKTUELT - uge 46

I denne uges podcast-afsnit kan du blandt andet høre Mette Wolf fra Nørrebro Teater fortælle om den nye rapport fra Aarhus Universitet om krænkelser i branchen.

LYT TIL PODCASTEN


“En del af problemet er vores kanon, der primært består af klassikere skrevet af mænd”

Den danske dramaturg Sandra Buch interviewer den tysk/engelske dramatiker Tamara von Werthern. Begge er to af kvinderne bag det internationale dramatik-initiativ The Fizzy Sherbet Podcast, der promoverer værker af kvinder.

LÆS INTERVIEWET


Hvad er den unge pige værd i dag? Reportage fra Kunstsalon VISION

Bikubenfonden bød atter på kunstnerstyret salon, da duoen HOW TO KILL A DOG lod kunsten samtale om, hvad den unge pige er værd i dag. Spørgsmålet er, om vi blev så meget klogere på det, eller om vi blot blev fyldt op med feel-good empowerment?

LÆS REPORTAGEN


Masser af anmeldelser

Den seneste uge har ISCENE bragt en lang række anmeldelser af aktuel scenekunst landet over. Der er anmeldelser af forestillinger til børn, unge og voksne fordelt over det meste af landet.

LÆS ANMELDELSERNE


Vendsyssel Teater lukkes af nye restriktioner, der rammer alle nordjyske teatre


På pressemødet sidste torsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen, at der indføres skærpede restriktioner i syv nordjyske kommuner. Få et overblik over situationen her.

CANTABILE 2 søger producent til RE(W)RITE!


Re(w)Rite! er en opsætning i krydsfeltet mellem billed- og scenekunst, der omdanner Den Frie Udstillingsbygning i København til et centrum for moderne ritualer.
ISCENE - Scenekunsten er kun et klik væk

c/o Advokat (H) Lars Salling, Kochsvej 44, 1812 Frederiksberg C.
Copyright © 2020 iscene.dk, All rights reserved.

Dette nyhedsbrev er sendt til <<Email>>  
Følg os på facebook