Copy
Bekijk dit bericht in je browser

Aanmelden MEERgroen nieuwsbrief


Nieuwsbrief nr. 2 - september 2022


Beste abonnees van de MEERGroen Nieuwsbrief

Inhoud van deze  nieuwsbrief:

1: Campagne Botsende werelden: Steun ons financieel en/of met uw stem
2: Nationale Buren dagen ook bij MEERGroen van 23 tot en met 25 september.
3: De ontwikkelingen in het afgelopen kwartaal
Facebook
Instagram
Twitter
Website
YouTube
1. Campagne Botsende werelden: Steun ons financieel en/of met uw stem

Om de verhuizing van de kas op P2020 naar Lincolnpark te bekostigen, en de mogelijke juridische kosten

Sinds 2015 beheren we een braakliggend stuk kantoorpark bij station Hoofddorp, waar sinds de aanloop naar de kredietcrisis niet gebouwd kon worden. Op die plek is een complex van groentetuinen, bloemenweides, boomgaard en een kas ontstaan die voor velen een welkome groene afwisseling zijn tussen de omliggende kantoren.

Het wordt zo gewaardeerd dat we daar nu al in het 8 e jaar van een 3-jarig contract zitten. Deze voedseltuin-locatie heeft een tijdelijk karakter, dat is een gegeven. Echter een nieuwe projectontwikkelaar wil op zeer korte termijn (1 november 2022) het hele terrein kaal opgeleverd hebben zonder dat er zicht is op het moment dat er gebouwd gaat worden.

Sinds maart dit jaar zijn we druk bezig met een andere locatie te vinden om de kas, de boomgaard, de tuingrond (300m3) en de meer dan 1000 vaste planten en struiken over te brengen. Die locatie is inmiddels in zicht op het Lincolnpark maar deze locatie is pas beschikbaar vanaf november 2023. Om de projectontwikkelaar tot een redelijk compromis te bewegen lijkt een (duur) juridisch proces nodig te zijn.   
De tijd om pas dan te verhuizen is er in de wereld van de projectontwikkelaar, die gaat over rendement en beton, die botst met de waarden van sociale cohesie, biodiversiteit, gezond eten en bewegen en het zuinig zijn op kwaliteiten die in 8 jaar opgebouwd zijn. Gedwongen vertrek per 1 november 2022 betekent dat alle opgebouwde kwaliteiten verloren gaan en in de milieustraat vermorzeld zullen worden.

Daarom zijn we deze week een steuncampagne gestart om de verhuizing van de voedseltuin te verplaatsen naar winter 2023/2024. Die tijd zou er moeten zijn bij gebrek aan een bouwvergunning.

Ook zoeken wij financiële steun voor de verhuiskosten van ca €80.000 en eventuele proceskosten van ca €10.000 voor het geval juridische stappen nodig zijn om te voorkomen dat de voedseltuin moet worden opgedoekt.

Via de homepage van stichtingmeergroen.nl kan de petitie (expliciet of anoniem) worden getekend en de verhuizing en een eventueel juridisch proces met een gift worden gesteund.

Voor meer informatie: Info@stichtingmeergroen.nl of 06-48226490
I.v.m. donaties: Stichting MEERGroen heeft een ANBI status.

2. Nationale Buren dagen ook bij MEERGroen 23 t/m 25 september
Rond tuinen en boomgaarden appeltaart, appelmoes en pompoensoep van eigen productie

Op 23, 24 en 25 september worden in heel Nederland de nationale burendagen georganiseerd. Dat is een mooiegelegenheid om elkaar als buren in Hoofddorp nader te leren kennen en iets leuks met elkaar te doen. Stichting MEERGroen en Farmkitchen staan van harte achter dit idee om er samen iets leuks van te maken.

Daarom nodigen we onze buren op 3 plekken op 3 opeenvolgende dagen uit om mee te komen genieten van wat denatuur in deze periode in de aanbieding heeft. In deze periode van het jaar springen vooral appels en pompoenen eruit. Daarom kan er op alle plekken appeltaarten pompoensoep worden geproefd en appelmoes gemaakt worden om mee naar huis te nemen als men zelf een potje en schilmesje meeneemt. Dit is een leuke activiteit voor gezinnen met kinderen.

Voedseltuin: Park 2020 vrijdag 23 september: 10 tot 18 uur
De hele dag is er open dag op de voedseltuin met rondleidingen en proeverijen van de 200 producten die we er verbouwen. Farmkitchen verzorgd hapjes en soep van eigen pompoenen.

Zaterdag 24 september: Pabstlaan fruitpark:10 tot 17 uur
Op deze dag is er samen met de wijkraad een burendag op 2 plekken waarbij we deels de fruitcirkels op orde gaan brengen maar ook creatief met appels en pompoenen gaan werken (graag zelf potjes en een schilmesje meenemen).

Zondag 25 september: Houtwijkerveld natuurtuin met boomgaard: 13 tot 18 uur
Deze middag is deels werk- en oogstdag met appeltaart en appelmoes activiteiten.
3. De ontwikkelingen in het afgelopen kwartaal
 
 
Teambuilding
Dit is de tweede nieuwsbrief van Stichting MEERGroen van 2022. We merken overal dat de Corona angst een beetje weg is. Bijna elke week hebben we bedrijven op teambuilding en scholen op stage. Iedereen wil graag naar buiten. Ook de zorg over klimaat en biodiversiteit spelen een rol om lekker een dagje, of vaker, op een van onze projecten te komen. Zomaar een greep uit de bedrijven en scholen die in deze periode kwamen mee genieten en mee hielpen:
Cap Gemini (5 e keer in 2 jaar), Rituals (2x), L’Oréal (5 e keer in 5 jaar) , Swiss Re (1 e keer), International School Amsterdam (1 e keer), Montessori School (3x), SThree Recruitment (1 e keer), AccorInvest (1 e keer), Philips (oriënterend).

VOORbeeld project biodiversiteit
De stemactie voor ons VOORbeeldproject biodiversiteit in juni heeft zijn nut gehad. Dankzij meer dan gemiddelde stemsteun zijn we bij de top 15 (van 80 voorstellen) beland en daarvan heeft de jury er 6 uitgekozen die voor financiering in aanmerking komen. Pas op 20 oktober mogen we ons presenteren en horen we of we €10.000 of de volle €70.000 kunnen krijgen. Vanaf 21 oktober gaan we daarmee in 5 bloemenweide projecten in 5 gemeentes aan de gang.

Kas Rijsenhout een voedselproductie
Vanaf 22 april hebben we in Rijsenhout de beschikking gekregen over een kas van 10.000 m2. Daar hebben we inmiddels 2.500 m2 van ontgonnen en dankzij de automatische bewatering, de warme zomer en het klimaatsysteem levert deze kas een significante productie op.

Van sommige stukken hebben we augustus al de vierde oogst mogen verwelkomen. Komende winter gaan we nog eens 4.000- 5.000 m2 ontginnen. Daarmee kunnen we meer afnemers voorzien van biologische streekproducten.

Afgelopen juli en augustus liep de oogst al op tot 300- 500 kg per week. Die oogst gaat:
1: naar onze vrijwilligers die meewerken
2: naar klanten van onze circular foodshop op Park 2020 maar het grootste deel gaat naar
3:het cateringbedrijf Farmkitchen;
4: Dankzij partner Koen naar biologische markten in Zeist en Amsterdam en
5: de Lindenhof horeca groothandel.

Met de extra productie van de kas en de
hulp van Koen kunnen we volgend jaar misschien ook een marktkraam in Hoofddorp voorzien.
Interesse om een keer mee te werken?
Heb je ook zin om een (half) dagje in het groen te werken? We werken op verschillende locaties in Hoofddorp, Heemstede en Kudelstaart. Werkzaamheden zijn o.a. schoffelen, onkruid steken, maaien en oogsten. Onderwijl leer je van alles over planten, dieren, ecologisch beheer, en werk je ook nog eens mee aan het herstellen van biodiversiteit!

Locaties
De locaties waar we werken zijn met name:
- Houtwijkerveld, Hoofddorp
- Stenenveld Bornholm, Hoofddorp
- Jansoniusterrein Oude Buurtje, Hoofddorp
- IJtochtzone Floriande, Hoofddorp
- Voedseltuin Park2020, Beukenhorst, Hoofddorp
- Moestuin Restaurant Den Burgh, Hoofddorp
- Groenendaal, Heemstede

- Vrijheidsdreef, Heemstede
- Speelbos Meermond, Heemstede
- Fort, Hoofddorp
- Zeilfort Kudelstaart, Aalsmeer
- Kloosterlandgoed Mar
ië
nheuvel, Heemstede
-Kas, Rijsenhout
-Fruitpark Pabstlaan, HoofddorpVoor jezelf of een ander!
Als je geïnteresseerd bent om te helpen of meer informatie wilt, kijk dan op onze website stichtingmeergroen.nl, of neem contact op met Franke van der Laan via info@stichtingmeergroen.nl.

Nb. Ook mensen met een burnout of andere (overspannings)klachten zijn welkom.
Werken in het groen werkt ontspannend en geeft voldoening.
Naar de website
Meer nieuws

Blog
Naast deze kwartaalnieuwsbrief is er de wekelijkse blog op de website van Stichting MEERGroen.

Column Hoofddorpse Courant
Om de 14 dagen vindt u op de website ook de 'ontdek de flora en fauna'-column (die op papier in de Hoofddorpse Courant verschijnt). 


Youtube video's
Op Youtube zijn inmiddels vele vlogs te vinden over het werk dat Stichting MEERGroen doet. Bekijk hier de lijst met video's.
Contact
Franke van der Laan
info@stichtingmeergroen.nl
06-48 226 490
Waar staat M.E.E.R.Groen eigenlijk voor?

Wij creëren Maatschappelijke,  Ecologische,  Educatieve,  Economische en Recreatieve meerwaarde door de handen uit de mouwen te steken. Dat is ons 1+1=5 model. 

Maatschappelijk
Naast het activeren van bewoners(groepen) en vrijwilligers die samen een stukje natuur/openbaar groen beheren, hebben we ook een speciale doelgroep. De M van maatschappelijk staat namelijk voor het betrekken van mensen met een (grote of kleine) afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat heet. We bieden voor mensen die - om welke reden dan ook - thuis zijn komen te zitten, een stap om weer in beweging te komen. Letterlijk en figuurlijk.

Ecologisch 
We gaan voor maximale biodiversiteit door ecologisch beheer. Zoals iedereen weet gaat het niet goed met de biodiversiteit. MEERGroen zorgt - samen met betrokken bewoners - voor natuurlijke biotopen waar de natuur zich weer kan herstellen en allerlei soorten planten en dieren zich weer thuis voelen.

Educatief
We brengen vrijwilligers/bewoners 'on the job' de beginselen van ecologisch beheer bij. Daarnaast doen we onder andere (maatschappelijke) stages en ook praktische en creatieve vorming van (basis)schoolleerlingen.

Economisch
We werken efficiënt en economisch door onze out-of–the-box creativiteit en een grote intrinsieke motivatie en inzet van onze vrijwilligers. Samen maken we er iets moois van. Niet kosten zijn bij ons leidend, maar de stip op de horizon.

Recreatief
De R van recreatie staat voor het feit dat we het niet alleen voor de ‘plantjes en de beestjes’ doen, maar net zo goed voor alle inwoners. Wie wil er nu niet in een mooie (groene) omgeving wonen? We maken - waar dat kan - ook ruimte voor fruitbomen en -struiken zodat inwoners letterlijk de vruchten kunnen plukken van hun gezamenlijke inspanning.
Wil je iets veranderen aan de mailinstellingen?
Je kunt je voorkeuren hier beheren of je afmelden van de lijst. 

Email Marketing Powered by Mailchimp