Copy

Nieuwsbrief Duurzame SteK - maart 2019

Warmtecamerawandeling

Het moet een bijzonder gezicht geweest zijn, toen op dinsdagavond 29 januari aan het begin van de avond een stuk of tien mannen (echt geen enkele vrouw) zich verzamelde bij een woning aan de Wijnand van Arnhemweg en daar geanimeerd stond te praten en de blik wierpen op een apparaat met een handvat dat iemand richtte op het huis.


Thermische eigenschappen

Dit was de start van de warmtecamerawandeling, georganiseerd door 'The Heat is On', de werkgroep van Stenenkruis Duurzaam die aandacht heeft voor de woningen. Gerard Batterink, vrijwilliger bij het Energieloket Midden-Gelderland legde uit wat de bedoeling was en toonde de thermische eigenschappen van de woning, die te zien waren op de camera:
Zo geeft de woning een stukje van haar geheimen prijs: waar lekt er veel warmte naar buiten, en waar weinig? Kun je koudebruggen zien? Mogelijkerwijs is dit aanleiding om betere isolatie te overwegen of bij een komende verbouwing hiervoor aandacht te vragen bij de aannemer.
 

Radiatorfolie

De mannengroep heeft na deze eerste woning nog vier woningen bekeken met de warmtecamera en overal werden weer andere aspecten ontdekt. Eén van de meest opvallende was dat je aan de buitenmuur soms precies kon zien waar de radiatoren staan, die dus keurig de buitenmuren opwarmen, terwijl daar met radiatorfolie simpel iets aan te doen is.
Na het laatste huis was het toch wel koud geworden. De koffie daarna smaakte prima en het gesprek ging gewoon door. De bewoners van de woningen kregen de volgende dag de warmtefoto's met toelichting toegemaild.
 

Ook een warmtebeeldwandeling aanvragen?

Het is ook voor jou mogelijk om kosteloos zo'n warmtebeeldwandeling te maken: verzamel ongeveer 6 buurtgenoten/buren (mogen ook dames zijn!) en vraag de (kosteloze) wandeling aan bij het energieloket. Je vindt er hier méér over: https://www.elmg.nl/gereedschapskist/warmtecamera-wandeling
Maar wees er wel snel bij: er moet natuurlijk een flink temperatuurverschil zijn tussen binnen en buiten: het mag 's nachts niet warmer zijn dan ongeveer 4 graden. Aan de bewoners wordt gevraagd om het huis vooraf goed warm te stoken, ook de bovenverdieping(en). De wandeling is bij voorkeur 's ochtends vroeg, maar als overdag de zon niet schijnt (en de buitenmuren dus niet zijn opgewarmd) kan de wandeling ook 's avonds plaats vinden.

Groene SteK-markt op 12 mei

Juist buiten in het groen. Daar kun je, vindt initiatiefgroep 'Groene SteK', elkaar ontmoeten, nieuwtjes en ideeën uitwisselen én elkaar inspireren. Daarom organiseren we op zondag 12 mei een echte ruil-en stekjesmarkt in de Rosande Gaerd.


Iedereen mag zijn stekjes meenemen om ze te ruilen of weg te geven. De stekjes kunnen van buitenplanten zijn, maar ook veel kamerplanten laten zich prima stekken. Misschien heb je wel zaadjes geoogst afgelopen jaar en wil je dat weggeven. Het idee is dat we elkaar door het geven van planten elkaar stimuleren en van elkaar kunnen leren hoe je groen kweekt en goed op laat groeien tot mooie volwassen planten. Want we geloven dat we op die manier veel van elkaar kunnen leren.

En daarom blijft het niet alleen bij een stekjesruilmarkt voor binnen-en buitenplanten, maar willen we er ook meteen een groene- ideeën-ruilmarkt van maken. Zo zal de REGENTONNENBRIGADE zich presenteren. Deze wil mensen helpen een keuze te maken in de aanschaf van een regenton en om vervolgens te helpen met aansluiten.

Wil jij je eigen idee voor een groene buurt of tuin ook delen? Graag! Misschien ben je een ervaringsdeskudige op moestuingebied, heb je kennis in huis over permacultuur, heb je een hele mooie oplossing op je waterhuishouding, maak je door middel van een wormenbak je eigen rijke compost of heb je een zedemdak gerealiseerd? Laat het ons weten! Stuur een mail naar info@duurzamestek.nl en deel je kennis op 12 mei, in de Rosande Gaerd aan de Wijnand van Arnhemweg. Precieze info over begin- en eindtijd van de Groene SteK-markt volgt binnenkort.

Heel graag tot 12 mei!

Groeten van de Groene SteK

Het coördinatieteam stelt zichzelf voor (2): Hendrik Postma

Het coördinatieteam wil verbinden. Dat kunnen we alleen als jullie ons weten te vinden. Daarom stellen we ons hier graag voor. Deze keer Hendrik Postma. Als je vragen of ideeën hebt over het verduurzamen van onze wijk, dan horen we graag van je. Je kunt mailen naar redactie@duurzamestek.nl, of spreek ons aan in de wijk.
Wat drijft jou om met duurzaamheid in de wijk aan de slag te gaan? Duurzaamheid speelt niet direct een hoofdrol in mijn leven, maar het houdt me wel bezig. Vooral de grote vraag hoe we straks met bestaande woningen van het gas af kunnen, zie ik als een puzzel die me zorgen baart. Om mijn steentje bij te dragen zet ik mijn ervaring met het bouwen van websites in.
Waar woon je met wie? Ik woon op de Wijnand van Arnhemweg met mijn vriendin sinds september 2017.

Wat doe je als je niet met het buurtinitiatief bezig bent? Ik ben docent bij de HAN bij de opleiding Communicatie en Multimedia Design en geef les in verschillende vakken rondom media en design. In mijn vrije tijd doe ik aan bootcamp, fiets ik graag op de mountainbike en racefiets en zeil ik regelmatig wedstrijden op het Markermeer.

Wat hoop je dat het initiatief jou over vijf jaar heeft opgeleverd? Ik hoop dat we over 5 jaar ten minste als wijk de handen ineen hebben geslagen en dat we kunnen spreken over vereende krachten. Ik hoop dat we tegen die tijd ook kunnen spreken over een samenwerking met overheid, bedrijfsleven en andere buurtinitiatieven. Of we dan al van resultaten kunnen spreken rondom duurzaamheid? Geen idee, de tijd zal het leren, we doen in ieder geval iets.

Klimaattafels - een verslag

 Op donderdag 21 februari togen 6 Duurzame STeK’kers naar de Concertzaal om hun inbreng te geven bij de klimaattafels die de gemeente Renkum organiseert. Thema’s die centraal stonden waren bedrijventerreinen, grootschalige duurzame opwek, duurzaam consumeren, klimaatadaptatie en de wijkaanpak. Lees in het verslag van Leen van Doorn wat dit betekent.

Weverstraat flink op stoom

Het Weverstraat-initiatief is flink op stoom. Op 27 februari organiseerden zij een bijeenkomst om elkaar vanuit de verschillende werkgroepen te informeren. Ook vertelde Teus van Eck hoe je je woning in 10 stappen kan verduurzamen. Nieuwsgierig? Lees dan het verslag op hun website.
Agenda
 
14 maart16 maart

21 maart


12 mei
Agenda

Inspiratiesessie Ruud Veltenaar, over de omschakeling naar een duurzame energievoorziening

NL Doet in de Rosande Gaerd, van 10 tot 15 uur

Energiecafé op IPKW over bewustwording en gedragsverandering

Plantjesmarkt met duurzame inspiratie in de Rosande Gaerd

Meer weten?


Wil je meer weten over ons initiatief, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Heb je buurtgenoten die mogelijk ook interesse hebben in initiatieven rond duurzaamheid en groen in de wijk? Stuur hen dan deze nieuwsbrief door en vraag of ze zich aanmelden. Ons nieuwe mailadres: info@duurzamestek.nl
 
Met vriendelijke groet,
 
Het coördinatieteam: Leen van Doorn, Marianne Firet,
Hendrik Postma, Jacqueline Laumans

P.S: Meer duurzaam nieuws ontvangen uit jouw omgeving? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Energieloket Midden Gelderland.
Ons mailadres is:
info@duurzamestek.nl

Wil je je gegevens wijzigen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief?
Je kunt hier je gegevens wijzigen of je uitschrijven van deze mailinglijst.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Duurzame Wijk Stenen Kruis · Wijnand van Arnhemweg 6 · Oosterbeek, Ge 6862 XM · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp