Copy
Soms lees je de nieuwsbrief beter in je browser
N I E U W S B R I E F  #22
Donderdag 27 oktober 2022


GoedVolk levert een positieve bijdrage aan de Utrechtse Heuvelrug door
lokaal talent te mobiliseren voor belangrijke thema’s in de samenleving.
In deze nieuwsbrief vind je de laatste ontwikkelingen op een rijtje!
Borreltafelgesprek GoedVolk op donderdag 10 november a.s.!
Donderdagavond 10 november is iedereen welkom bij de borrel met gesprek om mee te denken over het creëren van een leefbare en duurzame Utrechtse Heuvelrug, ook voor de volgende generaties! Waar is het tijd voor deze herfst? Ben je al actief binnen GoedVolk of heb je belangstelling? Aan gesprekstafels met een drankje en hapje gaan we in gesprek over de activiteiten en projecten van GoedVolk en hoe we passende, volgende stappen kunnen maken. Waar zit verder energie en motivatie om mee te doen? En wat is nodig om nog prettiger samen te werken, zowel binnen een werkgroep als met andere werkgroepen? En hoe willen we ons verhouden tot het netwerk van organisaties in de Utrechtse Heuvelrug? We hopen op een leuke, vruchtbare avond, doe je mee?
  • Wanneer: Donderdagavond 10 november
  • Waar: Tenniscenter Heuvelrug, Mariniersweg 3, 3941 XK Doorn
  • Tijd: 19.30 - 21:00 uur
Grote zorgen om bomenkap bij Huis Doorn
De werkgroep Biodiversiteit van GoedVolk Utrechtse Heuvelrug maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen massale bomenkap door het Rijks Vastgoed Bedrijf  (RVB) bij Huis Doorn. De werkgroep wil daarom graag in gesprek komen met het RVB, omdat het huidige plan achterhaald is, ecologisch niet deugt en onvoldoende rekening houdt met biodiversiteit. We hebben een open brief geschreven aan de directeur-generaal van het Rijks Vastgoed Bedrijf, waarin we onze opvattingen uiteenzetten en een uitnodiging doen om in gesprek te gaan. >> Lees verder
Impressie van het Business Velddiner op vrijdagavond 2 september te Bartiméus in Doorn.
Velddiner Utrechtse Heuvelrug 2022 groot succes!
Begin september was de tweede editie van het Velddiner op het bijzonder mooie landgoed van Bartiméus. Dit jaar waren er niet één, maar zelfs twee diners: op zaterdagavond 3 september voor 120 inwoners van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug en de avond ervoor op vrijdag 2 september het business diner voor een kleine 100 gasten: ondernemers en hun zakelijke relaties. Met 8,9 door de inwoners en een 8,6 door de ondernemers werden de beide avonden hoog gewaardeerd.
De sfeer op de business avond werd persoonlijk, open en inspirerend genoemd. De zaterdagavond vonden de deelnemers gemoedelijk, ontspannen en erg gezellig. Unaniem waren de gasten enthousiast over de prachtige locatie en het lekkere, regionale eten bereid door de koks van Restaurant Groenland en Cultuur & Congrescentrum Antropia.
>> bekijk ook de foto's
Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij 2026

In de afgelopen maanden is met inbreng van o.a. particuliere grondbezitters, Staatsbosbeheer, en Natuurmonumenten een aanzet gemaakt voor een samenhangend plan om alle natuurgebieden van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in 2026 vrij te maken van zwerfvuil. Dit plan bestaat uit: 1. zorgen dat winkels en horeca alternatieven voor wegwerpverpakkingen aanbieden, 2. zorgen dat bezoekers geen afval in de natuur gooien en 3. meer samenwerking en communicatie bij t opruimen.
Het plan integreert acties van boswachters en gemeenten, en de schoonmaakactiviteiten van meer dan 90 vrijwilligersgroepen. De komende weken zal het plan circuleren voor de laatste aanpassingen. Wil je ook bijdragen? Meld je dan via:
p.vanruiten@bureauom.com.

Klimaatcafés!
Binnenkort zijn er twee klimaatcafés waarvoor je van harte bent uitgenodigd.
Op 31 oktober is het Klimaatcafé in Maarn. Hoe krijg ik mijn woning energiezuinig? We staan stil bij de stijgende energieprijzen en de zorgen over het klimaat: Is het tijd voor isolatie en een warmtepomp? Op woensdagavond 16 november is het Klimaatcafé in Langbroek. Je bent op deze avond van harte uitgenodigd voor deelname in de Zorgboerderij Bartiméus. Om meer te weten te komen en te delen over de waarde van lokale voeding. Klik op de links voor meer informatie en om je aan te melden.
We hebben jouw hulp nodig!

Op 27 maart 2018 bekeken we te Campus Landgoed Zonheuvel de prachtige film Albatross. De Amerikaanse filmmaker Chris Jordan was onze gast, om zijn film met ons voor en na te bespreken. De film maakte diepe indruk op de ongeveer 80 aanwezige kijkers. Niet lang daarna richtten we de Werkgroep Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij op. Onze ambitie: een Utrechtse Heuvelrug verschoond van (wegwerp-)plastic vóór 2026.
Sindsdien ontwikkelden we vele initiatieven om de doelstelling dichterbij te brengen. Voor één van deze initiatieven -
www.plasticvrijezone.nl - hebben we jouw dringende hulp nodig! Het gaat namelijk niet snel genoeg. Na een eerste plasticvrije zone in het Doornse Gat en kort daarna te Campus Landgoed Zonheuvel is het te lang stil. Nieuwe deelnemers hebben zich niet meer gemeld. Natuurlijk hielpen 2 jaar Corona niet mee. Maar hé! Afval werd intussen wel op de Utrechtse Heuvelrug achtergelaten.
Tijd dus voor actie! Met jouw hulp willen we graag dit jaar nog het aantal plasticvrije zones op de Utrechtse Heuvelrug verdubbelen! Help je ons mee?
Neem contact met ons op voor jouw gouden tip voor een volgende PlasticVrije Zone op een bedrijventerrein, een schoolplein of natuurgebied.

Biodiversiteit verdient méér aandacht van gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug!
Volgende week, na de herfstvakantie, start de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad. Ons bereiken signalen, dat biodiversiteit in die begroting nog nauwelijks tot geen aandacht krijgt. De komende dagen zullen we daarom de verschillende raadsfracties, met name die fracties die het manifest mede ondertekenden, eraan herinneren dat het nú het moment is om de daad bij het woord te voegen. Biodiversiteit en de overgang naar natuurinclusief denken en handelen verdienen een veel hogere prioriteit op de gemeentelijke agenda.
Ook jij kan helpen. Heb je dat nog niet gedaan, onderteken dan alsnog het Manifest Biodiversiteit. En trommel graag je vrienden en buren op om dat ook te doen.
Hoe je het Manifest Biodiversiteit kunt ondertekenen, lees je op onze website.

Rubriek in De Kaap: Iedereen is GoedVolk!
Wellicht heb je 'm gezien, de rubriek die GoedVolk maandelijks verzorgt in Nieuwsblad De Kaap. Sinds januari schrijft steeds een andere schrijver een artikel van maximaal 500 woorden over een onderwerp waar hij/ zij zich persoonlijk bij betrokken voelt. Graag wijzen we je op de laatste rubriek, die in De Kaap van 20 oktober verscheen:
Iedereen is GoedVolk: ‘Koop liever plantjes met een hapje eruit’. Houd ook de volgende edities van De Kaap goed in de gaten. In november en december van dit jaar zullen nog 2 GoedVolk rubrieken volgen.
Volg GoedVolk op Twitter
Volg GoedVolk op Facebook
Volg GoedVolk op LinkedIn
Bezoek de website van GoedVolk
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt aangegeven
op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van GoedVolk.

Check hier je gegevens, of meld je af als je de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.

Voor vragen of meer informatie bezoek je de website www.iedereenisgoedvolk.nl
Mailen kan ook: info@goed-volk.net

Email Marketing Powered by Mailchimp