Copy
View this email in your browser
View this email in your browser

Först vill vi tacka för alla fina hejarop och mejl när vi skickade ut vårt senaste nyhetsbrev där vi djupdök i Rysslands invasion av Ukraina. Stort tack, tipsa gärna era kollegor och vänner att prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden. Kort och gott: vi dammsuger internet och ger dig de mest intressanta spaningarna i en kontext som är intressant för både oss och er. 

I det här nyhetsbrevet:

  • TikTok-generationen räddar poppunken 

  • Netflix aktie störtdyker och ska börja med reklam i tjänsten

  • Säkerhetsbolaget som gör succé på TikTok 

  • New York Times grafiska innehåll är det finaste vi har

  • Ny podcast med Micael Dahlen 

  • Tweeten som skulle säljas för miljontals dollar men något gick fel

  • Månadens long read-artikel 

TikTok-generationen räddar poppunken 

Poppunk-bandet Blink 182 kanske väcker lite nostalgi i er men inte så mycket mer än så. Hur som helst har bandmedlemmen Travis Barker ritat om musikkartan under de senaste åren och lär troligtvis vara en av världens mest inflytelserika musikproducenter under de närmaste åren. Så, vad har han gjort? 

Travis Barker är hitmakaren för den nya generationen som fattat grejen med sociala medier. 2020 producerade han Machine Gun Kellys ‘Ticket to My Downfall’ som blev en enorm succé. MGK har sedermera blivit ihop med Megan Fox och är idag ett namn som frekvent nämns i musiksammanhang, men också i memes och popkulturella kretsar. Machine Gun Kelly började med renodlad rap/hip hop men blandar idag rap med poppunk. Poppunken hade sin stora era vid millennieskiftet med band som The Offspring, Blink 182, Bloodhound Gang och Avril Lavigne för att nämna några. Det Travis Barker upptäckte hos många stora virala filmklipp från TikTok var att dessa gamla bands låtar ofta spelades i klippen. Slutsats: Kidsen älskar poppunk men det finns ingen etablerad ny poppunkscen, här fanns det potential.

Med tiden har Travis Barker handplockat unga talanger från TikTok, finkalibrerat deras artistskap och producerat en mängd hitlåtar. För oss är det här väldigt intressant, vilket enormt impact ett socialt medie kan ha genom att återuppliva en utdöende genre. I ett TikTok-klipp sammanfattar ett par 80-talister den nya poppunken-vågen “It was never a phase, its a lifestyle!”. Travis Barker och millenieskiftet är tillbaka, ungdomar färgar håret, piercar sig och ser bekymrade ut igen. 

Netflix aktie störtdyker och ska börja med reklam i tjänsten

Förra veckan störtdök Netflix aktie med 35 procent och miljarder i börsvärde gick upp i rök. Anledningen är att företaget för första gången under ett helt kvartal tappat en mängd användare, dels på grund av att de dragit sig ut ur Ryssland men också för att de ser en nedåtgående trend över hela världen och räknar med ett större kundtapp under nästa kvartal. Vad kommer hända nu? 

  • Inom de närmaste åren kommer Netflix erbjuda abonnemang som är reklamfinansierade istället för den existerande modellens månatliga kostnad. Detta kommer givetvis bli spännande att följa då Netflix har stenkoll på sina användare med all den data de har på sina kunder och därför mer eller mindre kommer kunna prickskjuta budskap rakt in i relevanta målgrupper medan tittarna smaskar i sig popcorn och ser på ett nytt avsnitt av The Crown.

  • Det har poppat upp ett antal andra aktörer som erbjuder kvalitetsinnehåll som Netflix kanske inte riktigt har lyckats med på sistone. Absolut har företaget haft ett par lägereldssuccér som The Squid Game och Tindersvindlaren men bägge produktionerna har en förhållandevis låg budget som snarare var lyckokast än självklara succér. Paramount+, Disney+, HBO Max och Apple TV+ (+ är populärt bland streamingtjänsterna) är fyra aktörer som menar allvar och pumpar ut en massa innehåll som absolut får en att bli sugen på att skaffa någon av tjänsterna. Netflix har med sin data på oss satsat på innehåll som enligt ettor och nollor bör tilltala olika målgrupper. Originella serier och filmer har varit en bristvara, istället är det ofta bleka kopior på tidigare älskade produktioner. Netflix behöver nog släppa in lite mer själ för att kunna vända den nedåtgående trenden. Här finns en intressant artikel från Forbes om Netflix contentstrategi. 

 

Säkerhetsbolaget som gör succé på TikTok

Antal gånger marknadschefer har frågat oss om de borde satsa på TikTok trots att målgruppen kanske inte är där. Och vad skulle man göra för innehåll som ett typiskt B2B-bolag? Kanske ska man göra som det japanska säkerhetsföretag Daikyo Secure Company som absolut inte pratar om säkerhet utan bara kör loss. Viral spridning över hela världen och miljontals visningar är i alla fall resultatet. Länk till ett av deras klipp här. 

New York Times är bäst i världen på grafik 

New York Times är en ansedd tidning och har många av USAs bästa journalister hos sig. Men är det något som sticker ut är det hur de gör innehåll med grafik av absolut världsklass. NJUT och INTEGRERA med den här helt otroliga artikeln om en undervattensvulkan som skickade chockvågor över hela världen. 


 

Ny podcast med Micael Dahlen 

Transportsektorn står för en fjärdedel av alla växthusgaser i Europa, just nu ser vi en mängd gröna omställningar i branschen. elbilar, laddstolpar, energieffektiviseringar och automatiseringar. Men vem ska betala för allt? Är det smart att skrota funktionsdugliga fossilbilar för att ersätta med elbilar? Hur kommer en storstad låta om vi inte hör några motorer? Vad gör det med vårt välmående? Dessa frågor söker ekonomiprofessorn Micael Dahlén svar på i podcasten Från A till B, en podcast som vi har gjort för vår kund Transportföretagen. Från A till B är en av vårens bästa podcasts (absolut bias men det är sant!) för den nyfikne personen. Lyssna på podden här. 

PS. Vi gör också en podcast som heter Innovationslandet Sverige där forskaren Emma Frans träffar uppfinnare och allmänt smarta människor för att prata om innovation. Lyssna via Spotify här. 

Om du vill veta mer om vårt podcasterbjudande så tveka inte att höra av dig till den du har kontakt med hos oss. 

 

Tweeten som skulle säljas för miljontals dollar men något gick fel

När Twittergrundaren Jack Dorseys första tweet någonsin såldes i mars 2021 som en NFT för $2.9 miljoner rådde det av förklarliga skäl delade meningar om huruvida det var en god investering eller ej. Enligt köparen och kryptoentreprenören Sina Estavi är den historiska tweeten “the Mona Lisa of the digital world” vilket förstås skulle göra den ovärderlig. Men när han nu i april själv försökte sälja den vidare talade buden sitt tydliga språk. När den veckolånga auktionen nådde sitt slut landade det högsta budet på $277 och det lägsta på skamliga $6. Estavi accepterade inte.

Nyheterna om de pinsamt låga buden har sedan dess fått online-communityt att flockas till OpenSea, plattformen där auktionen äger rum, och det högsta budet låg förra veckan på snäppet vassare $10.000. Vi känner med dig, Estravi. Mer om nyheten här. 

Månadens long read-artikel: 

The Atlantic har släppt en otrolig text om hur sociala medier har gjort västvärlden unikt dum under de senaste tio åren, perfekt att ta med sig in i valet och den ständiga samhällsdebatten som ofta är antiintellektuell och plockar billiga poänger. Läs artikeln här. 

 

Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Facebook
Instagram
 
Copyright © 2022 Borg & Owilli AB, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:
Borg & Owilli AB
Humlegårdsgatan 17, 7 tr
Stockholm 11446
Sweden
Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Borg & Owilli AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp