Copy
View this email in your browser

Vårt nionde nyhetsbrev är här, Borg Owilli Debrief.

Kort och gott: vi dammsuger internet och ger dig de mest intressanta spaningarna i en kontext som är intressant för både oss och er. BO Debrief kommer ut en gång i månaden. 

Utvalt från månadens Debrief: 

 • Serien alla sett: Squid Games
 • Detta betyder flödets röda flagga
 • Porr, konst och den ständiga debatten (med algoritmerna i ena ringhörnan)
 • Spellistan för gåshud
 • Pricerunners stora varumärkeskampanj

1. Squid Games helt otroliga succé


Vi vet inte hur det är med er men vi har sakta men säkert börjat säga upp kontakten med människor som inte har sett Squid Game. Inget jättearbete egentligen med tanke på att mer eller mindre alla har sett serien vid det här laget. Föga förvånande rapporteras det också att barn börjat leka likar som efterliknar dem i serien på skolgården. Ett stort problem…eller är det återigen moralpaniken som spelar oss ett spratt? Vi kommer till det. 

Vi kan konstatera att serien är en enorm succé och Netflix största hit någonsin. Dessutom är genomslaget i sociala medier enormt (bl.a. 42 miljarder visningar på TikTok med innehåll kopplat till serien). Som om det inte räckte med de oändligt många dubbningar som gjorts har också viljan att lära sig originalspråket fullkomligt exploderat. Språktjänsten Duolingo har i skrivande stund 8 miljoner användare som lär sig koreanska – relevant i sammanhanget är att det idag finns 77 miljoner människor som talar språket. Oerhört fascinerande. 


Squid game i siffror

 • Nummer 1 i 94 länder, dvs alla länder där Netflix har en topplista. 
 • Toppat listan i USA under 21 dagar. Nytt rekord för en icke-engelskspråkig titel. 
 • Efter 23 dagar hade 132 miljoner människor sett minst två minuter av serien. Också det ett nytt rekord. 
 • Netflix har kommit fram till att 66 procent av tittarna (87 miljoner människor) såg klart serien under de första 23 dagarna.
 • "Squid Game" var en förhållandevis billig produktion med en kostnad om 21,4 miljoner dollar (cirka 2,4 miljoner dollar per avsnitt). Dave Chappelles stand up-special “Sticks & Stones”  kostade mer. Om vi jämför med The Crown som kostar 10 miljoner dollar per avsnitt framstår Squid Game som nästan gratis.
 • Bloomberg visar hur Netflix räknar ut hur framgångsrik en produktion är genom att jämföra tittarsiffrorna med vad det kostade att köpa in produktionen. I den här kalkylen har man räknat på att en mindre frekvent Netflix-användare är mer värd än en som tittar på typ allt som Netflix släpper. Får en produktion betyget 1x anser Netflix att det är okej. Chappelles “Sticks & Stones” fick 0,8x. Squid Game har ett index på 41,7x. Det är ett värde på 900 miljoner dollar. High fives all around!

Utöver alla siffror har det friskt skrivits och diskuterats om barn som inspireras av Squid Game. Givetvis är det moralpanik som alltid när nya fenomen får snurr och vuxna försöker förstå sig på samtiden. Journalisten Jack Werner skriver mycket klokt om detta.

2. Röd flagga på sociala medier – därför är det en grej

Ni kanske har sett att det har blivit en stor trend i sociala medier med röda varningsflagg-emojis? Om inte lär ni säkert se det i era flöden under de kommande veckorna. Formatet har sitt ursprung i begreppet ”red flag” som används som ett paraplybegrepp för beteenden och tendenser hos människor man gör bäst i att undvika. Anledningen till att det plockats upp så pass brett vill vi tillskriva det humoristiska och tilltalande värdet i att kunna presentera en egen åsikt eller idé som ett allmängiltigt faktum... och samtidigt dela ut ett nyp till de som inte håller med en själv. Se exempel nedan. 

Det har blivit en enorm trend på sociala medier som TikTok, Instagram och Twitter. Även företag har börjat använda röda flaggor i sin kommunikation. Säkert bortglömt om någon månad men så här ser verkligheten ut just nu och det flaggas hejvilt runt varje "oskönt påstående". Insider skriver om det utförligt här. 

3. Stockholms Filmfestivals bröstaffisch och stelbenta algoritmer.

Om ett par veckor är det dags för Stockholm Filmfestival och årets tema är moderskap. Inte helt osökt lät man Pedro Almodovars film Parallella mödrar (som också är ett av filmfestivalens dragplåster) agera utgångspunkt när man skapade affischen med ett bröst och en bröstvårta som läcker mjölk. Affischen stötte på patrull i sociala medier och togs ner. Det ledde i sin tur till protester som påpekade att det är konst (vi är eniga) och Almodovar, som blev argast av alla, och gick ut och sa “tack alla som protesterat mot det vansinniga i att förbjuda en kvinnlig bröstvårta. Algoritmer har varken förnuft eller hjärta och ska inte få bestämma vad som är obscent”. 

Vi har tidigare skrivit om hur trubbiga sociala medier-algoritmer kan vara och tydligen fortfarande är... samtidigt går det bevisligen att göra någonting av deras stelbenthet, ett briljant exempel är museet i Wien som lagt upp alla nakna statyer på OnlyFans och fått pr över hela världen. Läs mer här. 

 

4. Burberrys nya reklamfilm är helt otrolig

Vi har tidigare lyft fram Burberrys häftiga reklamfilmer och till vår belåtenhet verkar de fortsätta på det inslagna spåret. Den här gången med flygande modeller över ett vetefält. Poetiskt och vackert, någonting få andra varumärken kommunicerar idag. Och visst känns det befriande på ett sätt? Länk här.

5. Facebook byter namn

Inatt avslöjade Facebook äntligen namnet på det omtalade moderbolaget: Meta. För dig som inte helt hängt med i svängarna är omprofileringen ett steg mot vad Mark Zuckerberg beskriver som ett “metaverse” där Meta kommer agera paraply för en rad olika appar och funktioner. Plattformen Facebook kommer alltså heta Facebook även i fortsättningen. Skillnaden är att den nu tillsammans med Instagram och Whatsapp istället kommer vara ett utav det övergripande varumärkets dotterbolag.  Värt att ägna en tanke åt är också att skiftet kommer i en tid då Facebook kritiserats hårt för sin makt och sina algoritmer. 

Vid sidan av: Metaverse i sig är en ganska dystopisk idé som kommer från science fiction-genren. Kändast för den breda allmänheten är The Matrix. The Atlantic har skrivit lite om det här.

6. Pricerunners kampanj “Jämför allt” 

Vi har i oktober rullat ut en stor utomhuskampanj för vår kund Pricerunner där vi låter själva jämförelsen stå i fokus. Det är en stor varumärkeskampanj som kommer synas på stan, digitalt, i sociala medier och print. Kampanjen tar avstamp i den egna taglinen ”Jämför allt” och drar budskapet till sin spets genom att jämföra Pricerunners egna köp av annonsytor och banners i olika kanaler.

Kampanjen syns under oktober och november på stan, på tåg, på din pizzakartong, digitalt och i print.

7. Konstant gåshud

Forskare vid Queen Mary University of London har under ett par års id undersökt varför vissa låtar får oss att rysa av välbehag. Genom att studera olika låtars effekt på människor har man, i kombination med Spotifys algoritmer för att hitta likheter låtar emellan, lyckats ta fram ett recept för gåshud. Tydligen reagerar vi i regel men inte enbart starkare på ”avslappnande, långsam, akustisk, instrumental och ”icke dansbar”” musik. Låter inte helt olikt vissa karaktäristiska drag hos ett annat fenomen: ASMR. Kan vi i framtiden specialdesigna vår ljudbaserade kommunikation för att framkalla gåshud? 100%.

Hur som helst, i en samlad spellista finns nu 700+ låtar som framkallar gåshud hos människor.

Och till sist: fyra snabba tips

 • Företaget i Texas som kan klona din katt eller hund, läs här.
 • Nazisten som flydde Tyskland och byggde en skidresort på Nya Zealand, läs här.
 • Vitt ändligt brus trendar på Spotify, länk
 • Brian Cox i Succession i stor intervju om världens rikaste, länk.
 • Vi har tidigare pratat om radioteater och att det troligtvis kan bli en stor trend under 2020-talet. Vi verkar inte vara helt fel på det, nu släpper HBO Max en stor satsning om superhjälten Batman.

Vi hörs i november!

Team Borg Owilli
LinkedIn
Facebook
Instagram

www.borgowilli.se

Copyright © 2021 Borg & Owilli AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp