Copy
View this email in your browser

Vårt tionde och sista nyhetsbrev för året är här, Borg Owilli Debrief.

Kort och gott: vi dammsuger internet och ger dig de mest intressanta spaningarna i en kontext som är intressant för både oss och er. BO Debrief kommer ut en gång i månaden. 

Utvalt från månadens Debrief: 

 • Airpods är ute bland kidsen 
 • NFT:s tar sig in i finrummet
 • Slutskrattat på Spotify
 • TV-serien Succession fick livet som miljardär att verka som en absolut mardröm
 • Talmannen blir influencer?
 • Summering Borg Owilli 2021
 • Intervju: Presschefen gick från 700 följare till drygt 8 000 följare på Twitter med tunga näringslivsprofiler och ministrar som följare

1. Airpods är ute bland kidsen


Om ni med barn blir galna på att de envisas med att vilja ha på sig ankelstrumpor trots minusgrader utomhus kanske ni blir lite gladare när vi nu skriver detta: Airpods är ute bland kidsen. Förutom att trådlösa hörlurar är betydligt dyrare än de med sladd är det inte kanon för hörseln att trycka upp minihögtalare i örongångarna. Ett Instagramkonto som heter @wireditgirls har fått stor uppmärksamhet i tidningar och fenomenet sladdlurar börjar sprida sig. Läs mer om det här.

Vi har tidigare skrivit om blockkedje-fenomenet NFT:s, där digitala konstnärer säljer sina konstverk via blockkedjeteknik. Hursomhelst, Art Basel i Miami, en av världens största konstutställningar, är igång just nu och i år har man NFT-utställningar. Med andra ord, det här är inte bara ett internetfenomen längre, utan NTF:s är nu i finrummen och vi bör ta det på allvar. För framtidens konstnärer och skapare kommer det att vara en viktig infrastruktur. Läs mer om det här. 

Om man vill försöka förstå och lära sig mer kan man följa Instagram-kontot @nft.newsglobal


Ja, vi kan absolut skratta vidare om vi vill lyssna på “Alex & Sigge”, “Ursäkta” eller “I stormens utveckling”, eller vad som nu får dig att skratta. I USA och med amerikanskt content är det däremot annorlunda. Spotifys förhandlingar med Spoken Giants, en organisation som för komikers talan och förhandlar om deras royalties, har strandat. Precis som låtskrivare ska ha betalt för låtar som streamas ska komiker få betalt när skämt de har skrivit dras i etern. Spoken Giants har tidigare haft en deal med Spotify om royalties, men nu har man alltså inte lyckats komma i mål. Detta är intressant för oss då royalties för skämt är ganska nytt och säkert kommer att etableras på något sätt i Sverige också. Dessutom är humorpoddar den enskilt största poddgenren på Spotify och vi har tidigare skrivit om Spotifys miljardsatsning (miljarder dollar!) på just podcasts. Mer om detta läser ni här. 

4. TV-serien Succession fick livet som miljardär att verka som en absolut mardröm

Vi vet inte hur det är hos er på kontoret, men är det något det snackas om på vårt kontor varje tisdag morgon är tv-serien Succession. Serien blandar rappa oneliners, knivhugg i ryggen, rejäla ångestpåslag och en stor dos svart humor. För finsmakaren står även Machiavelli- och Shakespeare-referenserna som spön i backen. Vi har läst en otrolig artikel om hur serien fått en enorm förmögenhet att verka som livets största straff. Kanske också därför som serien är en sådan enorm succé. Ett citat vi fastnade för är “They are the anti-Kardashians. They do not need to explore who they are in terms of how they represent themselves through their clothes or accessories.”. 

Det har minst sagt varit stökiga veckor i svensk politik, men oavsett var man står politisk är det en milstolpe att vi har vår första kvinna som statsminister. De senaste dagarna har även talmannen Andreas Norlén hamnat i fokus då han har sponsrat sina inlägg på Instagram, dvs. köpt räckvidd. Att politiker gör det är inget ovanligt, men att just talmannen gör detta är unikt och bör kanske inte heller ingå i talmannens uppdrag. 

Bland annat fick talmannen kritik av av Lars Nord, professor i politisk kommunikation och journalist vid Mittuniversitetet. "Som talman finns det en del fallgropar att falla i, det gäller både på presskonferenser och sociala medier. Jag kan tycka att en person som han bör hålla sig för god för att ägna sig åt detta. Mot bakgrund av den senaste tidens händelser är det en intressant sak att fundera på." 

Vi följer utvecklingen och hoppas att statligt anställda oavsett yrke får ett ramverk för hur man ska förhålla sig till sociala medier. I våras blossade det upp en debatt om hur polistjänstemän jobbat med content i sina sociala medier. 

 

6. Summering Borg Owilli 2021 

Vi vill tacka våra kunder, kollegor och partners för ett otroligt år. Vi är fler någonsin hos oss och ökar vår omsättning 2021 med ungefär 50 procent. Medvind in i 2022 helt enkelt. Några jobb som är vi är lite extra stolta över: 

7. Presschefen gick från 700 följare till drygt 8 000 följare på Twitter med tunga näringslivsprofiler och ministrar som följare

Vi har intervjuat LKAB:s presschef Anders Lindberg om hans Twittersuccé. Under hösten har han ökat sitt inflytande rejält på plattformen och har idag drygt 8000 följare. Tidigare i somras hade han blygsamma 700. Vad var det egentligen som hände? Hur hett är Norrbotten just nu? Och vad kan han dela med sig av för tips om man vill göra succé på sociala medier?

Varför tror du att du har blivit så omtyckt på Twitter?
Först måste man förstå varför jag skapade mitt Twitter-konto. Egentligen var det för att kunna hålla koll på det som skrevs om LKAB och att kunna svara mer fritt än vad jag skulle kunna göra med vårt officiella konto. Det var kul, men först hände det inte så mycket. Jag kom upp i 700 följare på tio år. En bra tweet brukade ge fyra till fem likes.

Så, hur kommer det sig att ditt följarantal gick från 700 till 8000, på bara några månader?
Samma dag som den senaste IPCC-rapporten lanserades och presenterade läget för klimatet, steg följarsiffrorna markant. Det var min första, lite längre tråd jag skrev och den handlade om varför vi på LKAB ska sluta leverera järnmalm och börja producera järnsvamp utan koldioxidutsläpp. Framförallt handlade den om vad gruvnäringen kan göra för att minska klimatpåverkan. Inlägget fick en otrolig räckvidd. Många med klimatångest fick hopp. Inlägget engagerade följare på hela den politiska skalan. Det spelade ingen roll om de hade olika infallsvinklar, de kunde i alla fall enas om att det vi gör är viktigt.
Hur mycket tid lägger du på Twitter idag?
Idag lägger jag inte jättemycket mer tid på Twitter än tidigare, men jag omdisponerar tiden jag har. Jag hinner inte bläddra i mitt intressanta flöde på samma sätt. Jag ägnar mer tid åt att svara på frågor av följare där jag får möjlighet att förklara på detaljnivå. Ibland får jag otroligt bra tips från folk, som jag skickar vidare internt, säger Anders Lindberg.

Slutligen, vad är det egentligen som händer i Norrbotten just nu? Det känns som om ni har ett självförtroende som man tidigare inte fått se.
Det där är lite roligt… Nu pratas det mycket om “re-industrialiseringen av Norrbotten”. Vi har ju funnits här sen 1890, var har ni varit? Skämt åsido, LKAB har nog haft mycket uppmärksamhet, men det är jätteroligt att övriga delar av Norrbotten – och även Västerbotten har fått ett uppsving. Till stor del beror det nog på den rena energin och allt arbete kring det, HYBRIT-samarbetet, Northvolt och råvarorna förstås – som har fått en ny roll i och med den gröna omställningen. Allt kom visst på en gång. Pandemin kanske också spelade in, det är krångligt att bo och pendla i en storstad jämfört med att ha tio meter till förskolan. Det är ett enkelt liv vi lever här.

Vilka tips kan du ge till kommunikations- och presschefer som vill bli bättre på att engagera sig?

 • Utgå från den egna verksamheten och din kunskap om den och hitta en personlig vinkel, även om det är obekvämt.
 • Skriv om det du själv tycker är intressant. Det lyser alltid igenom.
 • Ta tips av experter i mer nischade ämnen. Spekulera inte hejvilt, utan gör en “fact check” på dig själv.  
 • Se till att få hyfsat fria tyglar i hur du uttrycker dig på sociala medier – visst, du representerar ett varumärke, men du gör det på ditt sätt.  
 • Mata inte ut budskap, utan väv in dem på rätt sätt i konkreta exempel.  
 • Var transparent med utmaningar och visa vad ni vill göra åt dem.   
 • Våga även att lyfta misstag och förklara vilka lärdomar du och din organisation dragit.  
 • Skriv inte bara om organisationen, utan ge en inblick i din vardag enligt devisen "personligt men inte privat". 

Följ Anders på Twitter här.
LinkedIn
Facebook
Instagram

www.borgowilli.se

Copyright © 2021 Borg & Owilli AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp