7. Presschefen gick från 700 följare till drygt 8 000 följare på Twitter med tunga näringslivsprofiler och ministrar som följare
Vi har intervjuat LKAB:s presschef Anders Lindberg om hans Twittersuccé. Under hösten har han ökat sitt inflytande rejält på plattformen och har idag drygt 8000 följare. Tidigare i somras hade han blygsamma 700. Vad var det egentligen som hände? Hur hett är Norrbotten just nu? Och vad kan han dela med sig av för tips om man vill göra succé på sociala medier?
Varför tror du att du har blivit så omtyckt på Twitter?
Först måste man förstå varför jag skapade mitt Twitter-konto. Egentligen var det för att kunna hålla koll på det som skrevs om LKAB och att kunna svara mer fritt än vad jag skulle kunna göra med vårt officiella konto. Det var kul, men först hände det inte så mycket. Jag kom upp i 700 följare på tio år. En bra tweet brukade ge fyra till fem likes.
Så, hur kommer det sig att ditt följarantal gick från 700 till 8000, på bara några månader?
Samma dag som den senaste IPCC-rapporten lanserades och presenterade läget för klimatet, steg följarsiffrorna markant. Det var min första, lite längre tråd jag skrev och den handlade om varför vi på LKAB ska sluta leverera järnmalm och börja producera järnsvamp utan koldioxidutsläpp. Framförallt handlade den om vad gruvnäringen kan göra för att minska klimatpåverkan. Inlägget fick en otrolig räckvidd. Många med klimatångest fick hopp. Inlägget engagerade följare på hela den politiska skalan. Det spelade ingen roll om de hade olika infallsvinklar, de kunde i alla fall enas om att det vi gör är viktigt.

Hur mycket tid lägger du på Twitter idag?
Idag lägger jag inte jättemycket mer tid på Twitter än tidigare, men jag omdisponerar tiden jag har. Jag hinner inte bläddra i mitt intressanta flöde på samma sätt. Jag ägnar mer tid åt att svara på frågor av följare där jag får möjlighet att förklara på detaljnivå. Ibland får jag otroligt bra tips från folk, som jag skickar vidare internt, säger Anders Lindberg.
Slutligen, vad är det egentligen som händer i Norrbotten just nu? Det känns som om ni har ett självförtroende som man tidigare inte fått se.
Det där är lite roligt… Nu pratas det mycket om “re-industrialiseringen av Norrbotten”. Vi har ju funnits här sen 1890, var har ni varit? Skämt åsido, LKAB har nog haft mycket uppmärksamhet, men det är jätteroligt att övriga delar av Norrbotten – och även Västerbotten har fått ett uppsving. Till stor del beror det nog på den rena energin och allt arbete kring det, HYBRIT-samarbetet, Northvolt och råvarorna förstås – som har fått en ny roll i och med den gröna omställningen. Allt kom visst på en gång. Pandemin kanske också spelade in, det är krångligt att bo och pendla i en storstad jämfört med att ha tio meter till förskolan. Det är ett enkelt liv vi lever här.
Vilka tips kan du ge till kommunikations- och presschefer som vill bli bättre på att engagera sig?
- Utgå från den egna verksamheten och din kunskap om den och hitta en personlig vinkel, även om det är obekvämt.
- Skriv om det du själv tycker är intressant. Det lyser alltid igenom.
- Ta tips av experter i mer nischade ämnen. Spekulera inte hejvilt, utan gör en “fact check” på dig själv.
- Se till att få hyfsat fria tyglar i hur du uttrycker dig på sociala medier – visst, du representerar ett varumärke, men du gör det på ditt sätt.
- Mata inte ut budskap, utan väv in dem på rätt sätt i konkreta exempel.
- Var transparent med utmaningar och visa vad ni vill göra åt dem.
- Våga även att lyfta misstag och förklara vilka lärdomar du och din organisation dragit.
- Skriv inte bara om organisationen, utan ge en inblick i din vardag enligt devisen "personligt men inte privat".
Följ Anders på Twitter här.
|