Copy
View this email in your browser
View this email in your browser

Debrief nummer sex är här!

Vi hoppas ni haft en trevlig helg och fått känna lite på vad sommaren eventuellt har att erbjuda oss. Oavsett väderlek är vi alltid här med vårt månatliga nyhetsbrev, Debrief! Kort och gott vill vi att du ska få med dig spaningar och nyheter när vi dammsuger internet och sätter dem i en kontext som är intressant för både oss och er. BO Debrief kommer ut en gång i månaden. 

I Debrief #6:

  • Kommer Spotify försöka tyst konspiratörerna inom musikbranschen?
  • Har coronapandemin lett till konsultkramens död?
  • Snart kommer Googles nya 3D-videosamtal. Så här kommer den nya tekniken att fungera.
  • Slutligen: 10 härliga länktips att ta del av.
Van_Morrison

När sociala medier-jättarna stänger ner konspirationsteoretiker, hur ska Spotify förhålla sig till Van Morrisons totala vansinne?

Vi har tidigare skrivit en del om sociala mediers kamp och icke-kamp mot fake news och konspirationsteorier. Youtube, Facebook och Twitter har till viss del styrt upp sina algoritmer och således stängt av tusentals contentskapare. Ett annat techbolag som kanske måste börja fundera på detta är musiktjänsten Spotify. Häromveckan släppte sångaren Van Morrison ett 28 (!) låtar långt album fullproppat med konspirationsteorier, vilket fick några av oss att fnissa högt. “Van the Man” har en otrolig låtskatt i ryggen och är en vår tids största legender, men att välja en mörk väg på ålderns höst är han inte ensam om.

Några andra artister som vandrat den konspirationsfyllda stigen är bland annat Ariel Pink, Madonna och Ian Brown, sångaren i The Stone Roses. För många av oss är detta bara en axelryckning, ett flabb och ett tecken på att artisterna ifråga antagligen sjunger på sista versen (nåja). Van Morrisons senaste platta har inte direkt fått något större genomslag på Spotify och låtarna ligger på blygsamma 30–40 000 lyssningar, jämfört med hans mest spelade låt, Brown Eyed Girl, som ligger på drygt en halv miljard lyssningar – så det är ingen fara på taket ännu. Men det ska bli intressant att följa om Spotify kommer ta sig en funderare om vi ser en uppsjö av konspirationsteoretiker som ställer om och skapar musik istället för Youtube-filmer. 

Konsultkramen, måste vi krama er igen?

Jag, David Borg, ska vara ärlig, jag saknar inte konsultkramen. Det vill säga att krama om människor bara för att man har skickat en faktura för lite konsultation. Att få slippa just den är kanske det enda positiva med denna pandemi, eller vad känner ni? Vill ni verkligen ha en kram när pandemin är över så kommer jag inte att bråka om det. Men tanken på att vi inte kommer behöva kramas för artighetens skull när vi väl återgår till något slags normalläge är något som jag har legat sömnlös och funderat över under våren. I DN skriver Kristofer Ahlström intressant om kramens plats i samhället efter pandemin. 

Google suddar ut linjen mellan fysiska och digitala möten

Googles senaste nyhet Project Starline presenterades förra veckan och det är verkligen helt galet vad långt vi har kommit med tekniken. Med pandemin snart bakom oss längtar vi alla efter att träffas fysiskt, men samtidigt har komforten i att jobba hemifrån suddat ut gränserna kring vad ett faktiskt möte är. Genom Googles nya videosamtalsteknik kommer vi kunna möta varandra närmare än någonsin – utan att behöva vara i samma rum. Project Starline har inte rullats ut ännu och det ligger en väldigt kostsam teknik bakom projektet, men inom en snar framtid kommer vi troligtvis sitta i 3D-samtal med varandra. Kolla in Project Starline här.

Tio snabba länktips:

1. Harmony Korine nya Sleven-kampanj 
En av Hollywoods stora auteurer och genier Harmony Korine har gjort ett par helt otroliga reklamfilmer för 7-Eleven. Det är butikskedjans största kampanj på evigheter och en fröjd för både ögat och sinnet. Se och njut.

2. Hur ekonomin i produktplacering i film fungerar
I förra månadens nyhetsbrev nämnde vi produktplaceringens framtid i gamla filmer. Eftersom vi jobbar med att gifta ihop varumärken med innehåll är produktplaceringar något som vi funderar en hel del på. Vad kostade det för Heineken att få in sin öl i en James Bond-film? Vad betalade Ray-Ban för Top Gun? Allt om detta kan ni läsa om i denna intressanta artikel.

3. Grundare David Borg pratar om Klarna-caset i podd. 
Vi på Borg Owilli har fått otroligt fin respons för vår podcastserie Kalla bedrägerier som vi gjorde tillsammans med Klarna. I podden Digital marknadsföring kan ni höra om hur serien skapades, hur vi lyckades få över 180 000 lyssningar och hur den blev en av Sveriges största poddar. Lyssna på Digital Marknadsföring här.

4. Humor och employer branding 
Vår debrief ska inte vara ett nyhetsbrev där vi skryter alltför mycket, men vi har haft en ganska intensiv vår med många intressanta produktioner som förhoppningsvis kan inspirera er. För det första har vi tagit fram vårt egna koncept Ingenjörsfördomar där några av Sveriges största arbetsgivare mer eller mindre blir roastade av Fördomspoddens Emil Persson. Resultatet har blivit väldigt lyckat – kolla in det här. För det andra har vi tagit fram en humorserie för IT-jätten Tietoevry där komikern Johan Hurtig Wagrell försöker implementera sina idéer hos konsultföretaget, vilket givetvis är total idioti. Dagens Opinion skrev om projektet och seriens andra avsnitt släpptes nyligen.

5. Spotify har släppt en rapport om hur vi svenskar konsumerar poddar
Att vi lyssnar på podcasts mer än någonsin är inte något vi bara drar till med – det är underbyggd fakta. Och nu har ingen mindre än Spotify publicerat en rapport om svenskarnas lyssnande. En podcastgenre som växer enormt är fiktion och vi på Borg Owilli tror att vi kommer få se en hel del företag som kommer försöka sig på formatet inom den närmaste tiden. Läs rapporten här.

6. Årets bästa podd? 
Det är snart dags för semester och lite ledighet för oss alla. Då kan vi rekommendera en av årets absolut bästa poddar som helt enkelt har allt – strippande män, mord, droger och den helt otroliga berättelsen om fenomenet Chippendales. Perfekt semesterunderhållning.

7. Playboy-kaninen 
Vi fortsätter på temat nakna varumärken. Playboy-kaninen är antagligen en av världens mest ikoniska företagslogotyper och i en dokumentär som nyligen släppts på SVT Play får vi reda på historien bakom den. Hela filmen är hundra procent mys om hur designen till ett problematiskt varumärke lyckades skapa ett intellektuellt livsstilsmagasin. Se filmen här.

8. Tech vs. journalism
Vi tjatar en hel del om techbolag och journalistik eftersom båda grenarna relaterar till vår business. I detta nu sker ett mindre krig mellan de två världarna – Silicon Valley mot journalisterna som rapporterar om branschen. Och vackert är det inte.

9. Big oil vs. smart money
I veckan lyckades en liten amerikansk aktivistfond tillsammans med fondjätten BlackRock kuppa in två nya styrelseledamöter i oljebolaget Exxon Mobil. Händelsen fick stort medialt utrymme då styrelsekandidaterna har en tydlig miljöprofil och vill driva igenom en mer aggressiv omställning till förnybart. Det faktum att kuppen lyckades visar att investerare och aktieägare går från ord till handling och börjar ställa hårdare krav på företag som vare sig håller faktiska klimatavtal eller lever upp till allmänhetens förväntningar. Aktiekursen steg på nyheten

10. Och ett apptips...
Long read-artiklar är fantastiskt men ibland orkar vi inte lägga 40 minuters scrollande på mobiltelefonen. Därför är vi extra glada över den nya appen Audm som transkriberar texterna till ljud och på så vis gör det möjligt för oss att konsumera long reads som poddar.

LinkedIn
Facebook
Instagram

www.borgowilli.se

Copyright © 2021 Borg & Owilli AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp