Copy

Hej!

Du får det här mailet för att du är kund hos oss. Tanken med mailet är att du ska få tillgång till spännande och framåtlutande spaningar. Det kan vara om en ny TikTok-stjärna som har mer makt än dagens politiker och varför du ska bry dig om det. Det kan vara om hur Spotify helt ställer om sin affär till podcasts och varför det är intressant. Det kan vara om varför man ska lägga kraft på feel good-kommunikation under 2021. Det kan också vara en spaning om Amazons lanseringshaveri eller en märklig sajt på internet som inte ska finnas, men som finns för att någon har bestämt sig för det. 

Kort och gott vill vi att våra kunder ska få med sig spaningar och nyheter när vi dammsuger internet och sätter det i en kontext som är intressant för både oss och er. Vi hoppas du uppskattar våra månadssvep! 
  
I årets första och sista månadssvep kommer vi att gå igenom detta:
  • Varför alla vill ha feel good och varför just ni bör fokusera på feel good-innehåll under 2021.
  • BMWs renomesnyltande på Greta
  • Artisten Billie Eilishs nya YouTube-film har helt ritat om vad YouTube kan vara framöver.
  • Det nya konsolkriget. 
  • Hur vi måste börja tänka kring e-handel.
  • Burberrys nya reklamfilm.
  • Ett gäng uppfinningar som gjorde 2020 lite bättre. 
  • Kundcase: Klarna.

1. Varför alla vill ha feelgood.

Det är givetvis ganska förståeligt varför vi alla vill ha det. Livet är för tillfället ganska deppigt med en pandemi som ligger som en blöt filt över oss. Svenska “Kärlek & anarki” har inte bara hamnat högt upp i Sverige som en av de mest sedda serierna, utan även runt om i världen. Faktiskt är det så att Kärlek & anarki antagligen är den största svenska framgången inom film och tv sedan Stieg Larssons böcker filmatiserades. När Netflix hade peggat upp 2020 med true crime-serier och annat mörkt innehåll, så vände sig många i världen till Sverige och Lisa Langseths lättsamma serie om en märklig romans på ett bokförlag. 

Vi kan gissa oss till att Netflix och alla andra strömningstjänster kommer släppa ganska mycket lättsmält feel good-innehåll under 2021.

2. Och varför ni bör fokusera på feelgood-innehåll under 2020 

Just nu är det svårt att slå igenom med allvarliga budskap om allvarliga ämnen, och vi kan gissa oss till att ni som har testat det under hösten har märkt att det varit mer tungrott än tidigare. Ett undantag är Tiktok-kontot @420dogggface208 som surfade sig igenom på en motorväg till tonerna av Fleetwod Macs Dreams Vi som contentbyrå har aldrig upplevt en pandemi tidigare – inte ni heller för den delen – men vi tror att rätt väg att gå är att försöka göra innehållet lite mer lättsamt och underhållande. 

Allvarliga eller tråkiga budskap bör paketeras likt en trojansk häst. Ett kanonexempel är danska konsultbolaget Pleo som nyligen släppt en skruvad talkshow med två svenska komiker, där de träffar entreprenörer och marknadschefer på olika sätt. Finns att beskåda här. 

3. BMWs renomésnyltande på Greta.

Vi vet inte riktigt vad som hände på reklambyrån och BMWs huvudkontor men någon/några tyckte att det vore fräckt att i DNs söndagsnummer där Greta fick agera chefredaktör för en dag att trycka in en ganska fräck annons. 

BMW:s annons väcker såklart många och starka reaktioner. Den utmanar god smak. Men det är kanske det som är hela poängen. Bilbranschen befinner sig i en existentiell kris. Inte bara på grund av pandemin. Varumärken som tidigare dominerat spelplanen tappar mark i takt med att samhället ställer nya krav på elektrifierade och miljövänliga alternativ. Aktörer som Tesla och Nikola står för någonting nytt, samtidigt som de emellanåt utmanar god smak med deras excentriska ledare och oseriösa framtidsvisioner. BMW har kanske insett att de måste stå för någonting givet den nya verkligheten. De måste synas. Och då gäller det att utmana. All publicitet är bra publicitet. Uttrycket tycks variera i sanningsgrad beroende på när och i vilken kontext det appliceras. Sett till BMW:s situation med enorm press från Tesla och samhällskrav på förändring tycks regeln gälla. BMW behöver all publicitet i världen. 

Hursomhelst locket på kring annonsen.

BWMs pressmeddelande.

4. Artisten Billie Eilishs nya film har helt ritat om vad YouTube kan vara framöver

Youtube har på sista tiden varit i blickfånget för att sprida desinformation och har efter mycket kritik ändrat om sina algoritmer för att man inte ska till slut hamna på en antisemitisk konspirationsfilm bara för att du ville kolla på en Youtube-film om hur räntor fungerar. Därför blev vi väldigt glada när vi sprang på Billie Elish nya musikvideo av den gamla hiten (nåja) Bad Guy där man har låtit 100-tals olika Youtube-kreatör som gjort olika covers av hennes låt samla ihop till henne. Det låter märkligt och det är det men det är också fröjdfullt och se vad Youtube är när det är som absolut bäst, glädje och kreativitet. 
 

5. Konsolkriget 2020

För att förstå 2020-talet bör man nog förstå spelcommunityt och dess potential, eller åtminstone ha ett grepp om det. Många av de svenska företag som har gått bäst på börsen under pandemin är gamingbolag och den bransch som växer snabbast just nu är spelbranschen. Hiphop-artisten Lil Nas X hade livekonsert i det nya succéspelet Roblox. En mycket intressant artikel om det finns att läsa här

Hursomhelst har det släppts konsoler för den nya generationen, Playstation 5 och Xbox Series X är det nya som gäller och allt annat är gammalt. Nintendo gör sin egna grej och är inte med i något slags konsolkrig sedan någon generation tillbaka. 
 
Fem saker man bör ha koll på. Och om man inte alls är intresserad av spel, får du här ett batteri när det kanske är dags för en ny konsol åt barnen.

1. Playstation 5 har ett försprång
Playstation har fler exklusiva titlar än Xbox, d.v.s. spel som endast finns tillgängliga på Playstation 5. Det är inga dussinspel heller, utan flera av de mer välkända spel släpps endast på konsolen. Uncharted- och Last of Us-serierna är två exempel.

2. Xbox är betydligt mer kraftfull
Nu ska vi inte in på detaljer här för det är ganska trist, men Xbox-konsolen ska ha cirka tre gånger mer tryck i sig. 

3. Det är slutsålt
Glöm detta som julklapp till barnen. Konsolerna är nämligen slutsålda och nästa leverans kommer först om tre månader. Varför? Ja, man vill antagligen kräma ut det sista ur den tidigare generationen som faktiskt har en hel del kvar att ge och ett par sista stora spelsläpp kommer nu under december, till exempel Cyberpunk 2077.  

4. Dina barn kommer också tjata om en ny tv
Yes, det här kommer vara en ekonomisk mardröm för många familjer. Nya generationen har så kallat 4K-stöd och det stödet har inte alla apparater i hemmen. Kort och gott betyder det bättre bild och snabbare rörlighet. 

5. Prenumerationer
Betalningsmodellen för spel är trasig sedan länge, 700 kronor för ett nytt spel är ohållbart. Nu satsar man på prenumerationer likt Netflix och Spotify. En fast summa per månad och man får tillgång till olika spel. Än så länge har Xbox det mest generösa utbudet.

 

6. Hur vi måste börja tänka kring e-handel. 

E-handel är något ganska nytt för oss människor och våra hjärnor klarar inte riktigt av att vara kritiskt tänkande när det gäller just detta, något som jätten Amazon tar vara på. New York Times har skrivit en ordentlig text om detta som absolut är värd att läsa.
 

7. Burberrys nya reklamfilm. 

Vad är inte bättre än en otrolig reklamfilm där man mer eller mindre sitter och gapar över scenografin och versionen av en filmhistoriens mest klassiska filmscener. In och njut.
 

8. Ett gäng uppfinningar som gjorde 2020 lite bättre

Under ett gudförgätet år som detta piggar denna artikel från TIME upp, som listar årets 100 bästa innovationer och uppfinningar.
 

9. Kundcase: Klarna

Vi avslutar året med att droppa vårt sista stora projekt. Vi har gjort en true crime-podcast för fintech-jätten Klarna. Den heter “Kalla bedrägerier” och handlar om just bedrägerier, cyberbrott och id-kapningar. Programledare är den erfarne radiojournalisten Simon Moser, som tidigare jobbat med bland annat En mörk historia och P3 Dokumentär. 

In och läs mer om detta här.

Ni hittar Kalla bedrägerier där ni vanligtvis lyssnar på poddar. Länk till Spotify här. 
 

Borg Owilli är en prisbelönad contentbyrå som även är specialiserade inom distribution. I kampen om människor uppmärksamhet är vår metod kvalitativt innehåll till rätt målgrupp  genom exklusiva distributionskanaler för att ni ska lyckas med er kommunikation.

Vi önskar er en god jul och gott nytt år! 

Team Borg Owilli

KONTAKTA OSS
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
LinkedIn
Facebook
YouTube
Email
Copyright © 2020 Borg & Owilli AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp