Copy
View this email in your browser

Möt Hollywoodproducenten som berättar om ett stillastående Hollywood.

Välkommen till Borg Owillis nyhetsbrev BO Debrief! Du får det här mailet av oss för att vi gillar dig eller för att du har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev. BO Debrief är matat med spännande trender, framåtlutande spaningar och fungerar som ett slags finger i luften där vi försöker peka åt vilket håll världen är på väg inom media, kommunikation och tech. 

Kort och gott vill vi att du ska få med dig spaningar och nyheter när vi dammsuger internet och sätter dem i en kontext som är intressant för både oss och er.
 

I veckans BO Debrief:  

  • Det stillastående Hollywood – och när fyller vi biograferna igen? Vi har träffat en Oscarsbelönad Hollywoodproducent. 

  • Sociala medier och big tech, vad händer nu? 

  • Klarnas succépodd som konkurrerar med underhållning

  • Cyberpunk 2077, världens mest hypade spel som knappt gick att spela.

  • Fem heta tips från oss. 

Ett stillastående Hollywood

Pandemin känner ni till och att gå på bio är antagligen inte heller er högsta prioritet just nu. Det var Christopher Nolans Tenet som blev förra årets mest sedda film på bio, utan någon egentlig konkurrens. Samtidigt fick nya Jönssonligan-filmen inte ens gå upp på biograferna utan släpptes direkt på Cmore till Tomas Alfredsons stora förtret. 

2020 var ett bioår som vi vill glömma bort, men vad händer nu? Pandemin håller fortfarande världen i ett hårt grepp och Hollywood är inget undantag. Nya Bond-filmen är uppskjuten, samma sak med science fiction-sagan Dune. Två stora biofilmer, men hur går det för streamingtjänsterna? Vi pratat med Hollywoodproducenten Adrian Politowski som tidigare producerat den Oscarsbelönade The Artist som hyllades över hela världen. Vi hoppar rakt in i det.

Hur mår Hollywood och produktionsbolagen just nu?

Inte speciellt bra, alls. Majoriteten av alla produktioner står stilla och det största problemet är försäkringsbolagen. Försäkringsbolagen vill inte försäkra mot covid-19 och de som drabbas direkt av detta är mindre produktionsbolag som inte har råd att ta risker. Några få tv-studios och större produktionsbolag har vågat satsa på några få produktioner. Vi på Umedia har helt ställt om till att bara producera animerat. Det är covidsäkert då man som animatör och röstskådespelare kan jobba hemifrån, då bråkar inte försäkringsbolagen om det. Annars är det en hel industri som står helt stilla. Massa människor står utan jobb och det är väldigt tufft för många som försörjer sig bakom kamerorna på olika sätt. 

Hur har pandemin påverkat Netflix, HBO och andra streamingtjänster? 

– Streamingtjänsterna mår trots allt väldigt bra, speciellt Netflix. Fler prenumeranter än någonsin och man har för första gången fått tillgång till filmer från de stora studiohusen (Warner, Sony, m. fl.), då deras distribution är överlägsen just nu eftersom biografer inte är ett alternativ. Det är inte heller DVD/Blu Ray eller att sälja till en tv-kanal, det är förlegat sedan länge. HBO har också fått tillgång till premiumcontent från studiohusen. Den nya Wonder Woman-filmen från Warner släpptes exempelvis direkt på HBO Max här i USA.

Om du tittar in i spåkulan, vad är Hollywood och filmindustrin för något de närmaste åren? 

– Just gällande Netflix så kan man se deras framfart som något positivt, att man snabbt ställer om och anpassar. Men folk i branschen, inklusive jag själv, börjar nu bli oroliga över att man inte kommer ta filmerna tillbaka till biograferna när detta är över. Kanske stora blockbuster-produktioner, men vi skapar helt enkelt ett nytt beteende där man får tillgång till sin film direkt i hemmet istället för att besöka en biograf. Visst har vi varit på väg ditåt, men covid-19 skyndar på processen. Samtidigt handlar mycket om vaccinet. Om vi inte har ett vaccin ute vågar folk inte gå på bio. 

– Biografer fyller också en stor funktion för våra filmfestivaler. De har fungerat som en “gatekeeper” för ambitiösa art house-filmer, men nu har vi inte den plattformen längre. Antagligen kommer smala festivalfilmer snabbare bli tillgängliga på streamingtjänster, men de kommer få väldigt svårt att slå igenom. 

– En algoritm kan inte säga att det är ett mästerverk om ingen har sett eller marknadsfört den, avslutar Adrian Politowski. 

Kapitolium, Trump och framtidens sociala medier

Inte heller missade ni vad som hände i USA förra veckan. Totalkaos är ingen underdrift och mycket har redan sagts om detta. Sorgligt, chockerande och en stor skamfläck för den fria världen. Veckan slutade med att Donald Trump blev utslängd från alla sociala medier och nu är klimatet på sociala medier som vi fått lära känna de sista åren ett minne blott. Eller? Facebook och andra sociala medier har fått mycket kritik för att ha slängt ut presidenten. The Atlantic publicerade en otroligt bra artikel i december om att Facebook är alldeles för stort och helt enkelt en domedagsmaskin. Kort och gott, skadan var redan skedd. Sociala medier har använts över hela världen för att sprida lögner, påverka val och uppvigla till våld. Det man kan börja fundera över är var ska man dra gränsen någonstans om man nu har stängt av Donald Trump. Irans diktator är inte avstängd och kramar inte om alla sina medborgare. Antagligen vet inte ens sociala medier-jättarna själva vilken dörr man nu har stängt igen. Det enda de antagligen själva vet om innerst inne är att man är en del av ett väldigt väldigt stort problem som inte går att sopa under mattan genom att stänga av diverse troll och våldsviglare.

Obiter dictum:
Om du vill läsa Trumps Twitterflöde kan du tacka Brendan Brown, en ensam programmerare som samlat alla Trumps tweets sedan start i ett arkiv – även tweets som han och andra har raderat.

Klarnas succépodd som konkurrerar med underhållning

Som vi har nämnt tidigare producerade vi true crime-podden Kalla bedrägerier för vår kund Klarna. Nu är samtliga avsnitt släppta och podden har blivit en stor succé – en av Sveriges mest lyssnade under december månad. Den mest lyssnade inom kategorin true crime. 

Inför uppdraget, vilket gick ut på att utbilda mestadels unga konsumenter om Klarnas omfattande IT-säkerhetsarbete, insåg vi relativt snabbt att den stora utmaningen ligger i att prata om ett torrt ämne på ett sätt som engagerar. Tekniktunga beskrivningar riskerar lätt att alienera publiken och överlag kan det tyckas konstigt att någon skulle vilja lyssna på säkerhetsföredrag av en aktör som inte har någon uppenbar koppling till området.

I den utmaningen identifierade vi true crime-vågen som en möjlig lösning på problemet. Genom att paketera till synes tråkig information på ett spännande och kreativt sätt gjorde vi det lättare för målgruppen av smälta innehållet. Vidare är unga kvinnor en viktig målgrupp för Klarna, en grupp som också utmärker sig inom true crime-världen som särskilt dedikerade lyssnare.

Kalla bedrägerier är ett bevis på att man kan skapa engagerande innehåll som fortfarande är informativt, och att det går att förvalta bredare trender inom populärkulturen i kontexter som traditionellt förknippas med “seriositet” och “business as usual”. 

Podden hittar du här!

Maila till david@borgwilli.se om du vill veta mer.

Cyberpunk 2077-haveriet

Det hypade spelet Cyberpunk 2077 har haft en mardrömslansering på alla sätt och vis. Man har skjutit på lanseringsdatumet, spelet släpptes ofärdigt och har varit mer eller mindre ospelbart, vilket lett till att användare har krävt pengarna tillbaka. Investerare har också krävt pengarna tillbaka. Man har helt enkelt lovat alldeles för mycket och inte alls levererat. För att sätta det här i lite perspektiv är det här det dyraste spelet som någonsin har producerats. Endast Pirates of Caribbean-filmerna och Avengers är dyrare om man skulle sätta in produktionen i kontext filmvärlden. 330 miljoner dollar för att vara exakt. Allt om detta kan ni läsa i DN här som även länkar vidare till exempelvis New York Times.

13/1 släppte produktionsbolagets vd en offentlig ursäkt

Obiter Dictum:
Microsoft vill att du återuppstår som en chatbot efter din död.

Fem snabba tips


1. Podcasten “The Rabbit Hole
Vad gör egentligen internet med oss när vi till stor del lever våra liv online? New York Times släppte förra året en av de absolut bästa poddarna på just det temat. Podcasten heter The Rabbit Hole, som finns där poddar finns. 

2. Arnolds Schwarzeneggers tal
Förra veckans kupp fick Kaliforniens forne guvernör att ryta ifrån med ett briljant tal, som vi verkligen rekommenderar er att se. Lägg också märke till hur man jobbar med två kameror, musiken i bakgrunden och hur han använder rekvisita (Conan-svärdet). Vi hoppas att denna film ska inspirera företag att våga ta ut svängarna när man ska producera enklare filmer. Filmen hittar ni här.

3. DN Kultur: “Mode är högst omodernt idag”
Sofie Edgren på DN Kultur skrev en väldigt intressant artikel om hur mode är omodernt om man nu är intresserad av trender och mode. Kort och gott ställer hon sig frågan “All god design är ju en lösning på ett problem, men vad löser samtidsmodet för problem?”. Artikeln hittar ni här.

4. Wikipedia fyller 20 år
Givet efter den senaste tidens händelser kanske detta nyhetsbrev genomsyras av en pessimistisk syn på internet. Då känns det härligt att en av internets finaste hörnstenar firar 20 år idag. Wikipedia! Wikipedias stora USP är att det är helt fritt från annonser och utvecklas av sina användare. “Wikipedia is built on the personal interests and idiosyncrasies of its contributors. You could even say it is built on love.” är ett citat i en fin hyllningsartikel från Wired som publicerades förra året.
 

5. Prenumerera på nyhetsbrev istället för att prenumerera på tidning? 
Nyhetsbrev är tydligen hett igen (vilken timing). The New Yorker skrev en längre text om tjänsten Substack och om att nyhetsbrev som man betalar för kan ersätta tidningarna som vårt primära informationsflöde. En växande trend bland både konsumenter och skickliga skribenter som får arbeta på en självständig plattform som dessutom ger en inkomst.

LinkedIn
Facebook
Instagram

www.borgowilli.se

Copyright © 2021 Borg & Owilli AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp