Copy
View this email in your browser

 

Vår, sol och vi känner hur sommaren närmar sig, med andra ord är maj månad precis som den alltid ska vara. Men när vi dyker ner i våra skärmar och oundvikligen trillar ner i diverse kaninhål blir vår värld snabbt allt mindre förståelig och greppbar. Oroa er inte, vårt nyhetsbrev fungerar som ett slags ankare i ert digitala liv där vi gör allt lite mer förståeligt så att du kan briljera med obskyra kunskaper över borden med kollegor och vänner. Det här vårt fjortonde nyhetsbrev och det blir en bra ride.

Det innehåller bland annat:

  • Den briljanta kampanjfilmen mot vapenvåld

  • Årets kalkonfilm Morbius

  • BeReal - en ulv i fårakläder?

  • Tennislegendaren möter sig själv i en historisk match

  • Filmstaden släpper nördig filmpodd


Förra veckan släpptes shortlisten för D&AD, en av världens mest prestigefyllda reklamtävlingar, och var det något bidrag som golvade samtliga jurys och fick absolut flest nomineringar så var det The Lost Class. Kampanjfilmen där en topp inom NRA blir grundlurad när han tror att han pratar om framtiden för drygt 300 elever men… plot twist. Ni får se själva. Det här är kommunikation när den är som absolut bäst och ännu ett bevis på att man med en briljant idé kommer långt även med små medel. En kampanj som är mer relevant än någonsin med hänsyn till nattens fruktansvärda händelse i Texas

Läs mer här.

I vintras släpptes vampyrsuperhjältefilmen Morbius med Jared Leto där svensken Daniel Espinosa stod för regin. Dessvärre har filmens mottagande varit svalt från såväl kritiker som biopublik. Många menar att det är den sämsta filmen som någonsin gjorts inom Marvel-universumet och därtill också en stark kandidat för årets sämsta film. Sony tyckte att en smart lansering vore att starta en Discord-kanal.

Discord är ett chattprogram som mIRC fast inom gamingcommunityt. Kort och gott kan man själv både skapa och interagera i communityn för saker man tycker om, exempelvis Counter Strike, Call of Duty och Minecraft. Problemet med att öppna en discord-kanal för Morbius skulle visa sig vara att absolut ingen gillade Morbius. Ville någon över huvud taget diskutera den var det bara för att ge uttryck för sin avsky. Kanalen fick eget liv och användare skickar nu en piratkopierad version av filmen som “straff” till varandra. I kanalen säger man att man har blivit “Morbed” om någon lyckats lura en att öppna länken. Lite som när man blev “Rickrollad” för ca 10 år sedan. Det är enkelt att föreställa sig hur Sony inte är supernöjda med att själva ha gläntat på den dörr som sedermera lett till att filmen blivit både hånad och piratkopierad. Mer om detta kan ni läsa här.

Det senaste sociala mediet att ta världen med storm heter BeReal. Du har förmodligen hört om det och har kanske också tänkt tanken att den i namnet inbyggda uppmaningen är en frisk fläkt som kommer göra våra hypertillrättalagda digitala liv gott. Frånvaron av filter och användandet av bägge kameror (ditt inlägg utgörs av 2 bilder där den ena visar dig och den andra vad du gör) pekar på en ökad transparens . Försiktigt börjar du hoppas på att BeReal stavar början på slutet för den outhärdliga strömmen av utemiddagar “med dessa” och “bättre frukostar med denna”.

Kanske har du rätt. Eller så är det ett skolboksexempel på hur enkelt det är att lura någon som vill bli lurad. BeReal har med sin till synes välvilliga uppmaning till “äkta” innehåll effektivt koloniserat den sista ficka av motstånd som tidigare tillåtits leva relativt ostört i skuggan av våra perfekta liv online; det vanliga livet. Där städdagar, Ica-handlingar och toabesök hittills varit fredade områden har BeReal nu hittat ett sätt att uppmana till innehåll med dessa som utgångspunkt. Men ingenting ont som inte också för någonting gott med sig. Även om appens krav på att du själv måste posta för att få ta del av andras innehåll kan ses som ytterligare ett sätt att göra anspråk på vår tid måste det ändå erkännas att BeReal som helhet utgör ett mer avslappnat alternativ i dagens SoMe-klimat. Inte minst eftersom den ändå lever upp till sitt mål att visa en mer ärlig bild av vad som försiggår i våra day-to-day-liv. 

Vi följer BeReals utveckling med spänning för att se om detta visar sig vara ännu en fluga eller om appen är här för att stanna. Magkänslan från oss är att intresset trots allt kommer att avta.

Hur fortsätter man att utmana sig själv när man redan är en av världens mest legendariska tennisspelare? Jo, man spelar mot en AI-avatar av sig själv. Åtminstone om man är 63-åriga John McEnroe, som med sju singel- och tio dubbeltitlar i Grand Slam-turningar i bagaget verkar fundera över om han skulle lyckas spöa sitt yngre jag om de möttes idag. 

Efter hundratals timmars analys av legendarens historiska tennisspelande och en helkroppsscanning av den nuvarande McEnroe’s rörelser har man tagit fram en AI-version som ska bjuda den riktiga McEnroe på en rejäl åktur. Den virtuella spelaren, som projiceras på ett hologram och slår med hjälp av en bollkanon, kommer nämligen ha teknik baserad på flera avgörande karriärsögonblick: från 79’ när han äntrade tenniseliten, 81’ när han för första gången tog sig till toppen och slutligen 92’, när han drog sig ur.

Evenemanget, som ännu inte har ett satt datum, sänds av sport-tv-nätverket ESPN och är i samarbete med öltillverkaren Michelob Ultra som en del av deras pågående kampanj  “It’s Only Worth It If You Enjoy It”. Ett smart sätt att hylla en framgångsrik karriär tycker vi – han kan ju inte riktigt förlora.

Läs mer om det här och se trailern här.

Att kryptovalutor och kanske framför allt deras investerare sett bättre dagar är ingen hemlighet. Någonstans känner man sig förstås tvungen att lida med dem, det är trots allt livsbesparingar som går upp i rök. Samtidigt slås man också av tanken att det kanske bara är naturens gång. En slags digital darwinism och naturligt urval. För att ta denna liknelse ett steg längre kan vi kika närmare på ett symptom på denna spektakulära krasch som blir lite extra roligt sett just genom en evolutionsteoretisk lins; dating appen “lonely ape dating club”. Appen som lanserades i februari och syftar till att matcha ihop “like minded degens” (folk som köpt bilder på apor istället för hus) har nu stängts ner. Åtminstone för tillfället. Vill någon våga sig på att gissa varför? Så här lät det när de tillkännagav nedläggningen på Twitter:

“Unfortunately due to a vastly uneven ratio of men to women who signed up for our waitlist, we have decided to put the BAYC dating app on hold indefinitely,” the collective says. “Too many bros! We sincerely appreciate your interest and support.”

För er som såg bilderna från Bored Ape Yacht Club’s irl-event “Ape Fest” förra året borde könsfördelningens slagsida varit enkel att förutspå. Man kan ju tycka att de som befann sig på plats borde ha gjort samma analys!

Om man vill skryta måste ändå ens egna nyhetsbrev vara det absolut bästa stället att göra det på. Därför vill vi ta tillfället i akt att skriva några rader om Filmstadens nya podcast som de valt att producera tillsammans med på Borg Owilli. I “Salong 1” tar Filmstaden ett nytt grepp på just filmsnack och tillgängliggör ämnet för en bredare publik. Där samtalet historiskt har präglats av endast filmnördar vilket förstås satt sin prägel även på innehållet finns nu ett forum för dels dem men också “the average movie enjoyer” att mötas på neutral mark. Resultatet blir ett intressant samtal om ja, film, som rör sig sömlöst mellan högt och lågt och erbjuder någonting för alla. Det allra första avsnittet som släpptes den 13e maj bjuder på uppsnack inför premiären av Top Gun: Maverick. Där sätter sig Programledaren Ayan Jamal ner med manusförfattaren Michaela Hamilton och medieprofilen Calle Schulman och pratar bl.a. om Top Guns homoerotiska undertoner, hur kultfilmen står sig idag och förhoppningarna inför uppföljaren. 

Finns där poddar finns, mycket nöje!

7. Tiktok uppges vara på väg att göra en storsatsning på spel

Skins säljs för miljonbelopp i Counter Strike, artister uppträder direkt i Fortnite och 2023 förväntas det finnas 3 miljarder gamers runt om i världen. Att säga att gaming är här för att stanna är visserligen att slå in öppna hypotesdörrar, men nu gör vi det ändå. Anledningen? Världens ledande videoplattform. 

I vanlig ordning: När alla andra appar förvandlas till TikTok i strävan att ta efter toppettan och pleasa gen Z, förvandlas TikTok till något nytt. Och den här gången verkar TikTok alltså ta sikte på just gamingvärlden. Först ut är tech-savvy Vietnam, med en population som till 70 procent består av folk under 35, där det just nu görs speltester direkt i appen.

Även om testerna än så länge består av minispel verkar planerna framöver vara än mer storslagna. Något som är förståeligt, eftersom det högst sannolikt hade boostat plattformens redan osannolikt höga revenue och användartid ytterligare.

Läs mer här.

Månadens long read

Den här veckan rekommenderar vi en artikel om vin, skogsbränderna i Kalifornien och nya smaker. Kalifornien gör några av världens bästa viner och Opus One och Screaming Eagle är exempel som håller absolut världsklass. Viner som kostar en mindre förmögenhet, men där det efter den enorma skogsbranden 2020 har hänt något. När man buteljerade årgången och testsmakade vinet var det något som inte riktigt stämde och en ny doft som inte brukar förknippas med vin identifierades – bacon

Läs hela artikeln här.

 
Copyright © 2022 Borg & Owilli AB, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:
Borg & Owilli AB
Humlegårdsgatan 17, 7 tr
Stockholm 11446
Sweden
Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Instagram Instagram
LinkedIn LinkedIn
www.borgowilli.se www.borgowilli.se
Copyright © 2022 Borg & Owilli AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp