Copy
View this email in your browser

Det är här contentbyrån Borg Owillis nyhetsbrev Debrief som vi försöker släppa en gång i månaden. Här har dammsugit internet och ger dig de mest intressanta spaningarna i en kontext som är intressant för både oss och er. Vi ber om ursäkt att den här gången är det något försenat på grund av Rysslands hänsynslösa invasion av Ukraina. Inte helt överraskande kommer månadens debrief ha en del spaningar kring detta.

P.S glöm inte vårt frukostevent som vi arrangerar 31/3 på vårt kontor. VI har bjudit in försäkringsbolaget Hedvig som kommer dela med sig om hur man har byggt upp sin inhousebyrå. 
Länk till eventet här
 

  • Det första TikTok-kriget 

  • Z - Rysslands symbol i kriget

  • Kändisar gör ibland bäst i att hålla käften

  • Ryska TikTok-konton säger exakta samma budskap, ord för ord. 

  • Kommer alla vilja klä sig som Ukrainas Zelensky? 

  1. Det första TikTok-kriget

Vi gissar att vi inte är ensamma om att ha följt vad som händer i Ukraina genom alla tillgängliga informationskanaler, till en början visste informationstörsten inga gränser. När pandemin för nästan exakt två år sedan på riktigt tog fart kunde vi se ett liknande beteende; Ingenting är ointressant utan allt ska konsumeras – svensk public service, morgon- och kvällstidningar, svenska experter på Twitter, utländska medier, utländska experter på Twitter och så klart TiktTok.

Det spanska inbördeskriget benämns ofta som det första press- och fotokriget där kameran 35 mm Leica gjorde kriget synligt för oss i andra länder. Vietnamkriget var det första kriget som visades i tv och under den arabiska våren användes Facebook och Twitter för att sprida information om krigets hemskheter. Nu har Rysslands invasion av Ukraina på samma vis kommit att kallas “världens första TikTok-krig” och det är en speciell värld att hoppa ner i. Tänk er korta musiklagda filmer där ukrainska medborgare försöker hålla modet uppe genom att berätta om livet i skyddsrummen och bombningar eller en soldat som dansar till Michael Jacksons Smooth Criminal. Det här är filmer som får flera flera miljoner likes, kommentarer och delningar och som står i stark kontrast till det jämförelsevis lättsinniga innehåll som annars kommit att förknippas med appen. Vid en första anblick känns det minst sagt surrealistiskt. När man sedan nås av insikten att TikTok-generationen i mångt och mycket vuxit upp med denna typ av uttryck som sitt sätt att kommunicera blir det enklare att förstå: De vet hur man ska göra för att något ska få spridning. Även om etablerad media verkligen gör sitt bästa för att ge en nyanserad och trovärdig bild av vad som händer i Ukraina är det svårt när journalister tvingas dra sig tillbaka från krigshärjade områden. Kanske är då dessa TikTok-konton som befinner sig mitt i kriget det mest pålitliga vi har i dessa hemska tider.  

2. Z - Rysslands symbol i kriget

Disclaimer för att många av er är redan någorlunda pålästa om symbolen Z, men vi kör ändå. När Ryssland myggar av oberoende journalister, förbjuder benämningar som “krig”, “fred” och kväver all typ av opposition som motsätter sig detta helt idiotiska krig är det tydligt att Putins Ryssland aldrig kommer bli en stat med demokratiska värderingar högt upp på agendan. Snarare föraktar man idén av en demokrati. Med det sagt har det också blivit tydligt att långt ifrån alla i Ryssland är emot kriget – många är tvärtom för att Ryssland återigen vill bli en stormakt som i fornstora dagar. Under de senaste veckorna har symbolen Z dykt upp på pansarvagnar, gymnaster och till och med skolklasser har bildat detta Z på skolgårdar runt om i landet. Att symbolen för tankarna till svastikan och andra fascistoida idéer är inte speciellt konstigt, det är exakt samma strängar man spelar på. Den här gången sprids det också via sociala medier där symbolen lever sitt eget liv genom memes. Mer om det kan ni läsa här. 

3. Kändisar gör ibland bäst i att hålla käften

Andemeningen i att Alexander Pärleros skulle samla ihop pengar till Ukraina är inget fel i sig – det är sättet han gjorde det på. Han lyckades med konststycket att sätta sig själv i fokus trots ett krig och att pengar ska samlas in. En annat exempel är AnnaLynne McCord som med sitt spoken word om att hon var ledsen för att hon inte var Putins mamma fick internet att vrida sig av skamsköljningar. En bra text om detta fenomen kan ni läsa här. 

Sidnotis: Kim Kardashian gjorde inga kvinnor glada med sitt urdumma och privilegierade  “poweruttalande” i samband med internationella kvinnodagen om att kvinnor faktiskt måste jobba om man vill komma någonstans i livet. 

 

4. Ryska TikTok-konton säger exakta samma budskap, ord för ord. 

Något geni har klippt ihop en film där en massa ryska TikToks säger exakt samma Pro-Putin-budskap ord för ord. Välorkestrerad propaganda från Kreml men inte lika snyggt när det avslöjas. 

 

5. Kommer alla vilja klä sig som Ukrainas Zelensky? 

Tidigare i veckan spreds det bilder på Frankrikes president Emmanuel Macron som tog viktiga möten med toppchefer i Europa i en ganska oborstad stil som såg ut att vara starkt inspirerad av Zelensky. Det är ett krig, men vi ska inte underskatta hur militären har påverkat modet under decennier. Modsen tog in kamouflagejackan i modet och Top Gun tog  pilotglasögonen till varenda soldränkt utomhusservering för att nämna två andra exempel. Det är inget nytt att vi inspireras av vår samtid och att det tar sig uttryck också i hur vi klär oss. Det fortsätter bevisligen att gälla också under den här mörka perioden och kanske är det så att Zelensky kan bli en av vårens trender?

 

Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Facebook
Instagram
 
Copyright © 2022 Borg & Owilli AB, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:
Borg & Owilli AB
Humlegårdsgatan 17, 7 tr
Stockholm 11446
Sweden
Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Borg & Owilli AB · Humlegårdsgatan 17, 7 tr · Stockholm 11446 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp