Copy
View this email in your browser

Kunst en cultuur

Over kunst valt veel te zeggen. Je kunt het mooi vinden - of niet. Je kunt het hebben over de betekenis van een kunstwerk. Of over de manier waarop het een spiegel is van de periode waarin het gemaakt is. Op het Greijdanus vinden we kunst op allerlei manieren waardevol, we kijken ernaar in het licht van de vorming van jongeren.
 
Een van de sferen van het Greijdanus Agoramodel (ons ordeningsmodel voor vorming) is die van de kunst. In elke sfeer is iets te ontdekken. Het gaat er over leven en oefenen. Wat oefen je in de sfeer van de kunst? Je leert er verbeelden, je oefent je voorstellingsvermogen. Dat kan op veel verschillende manieren. Met verf en een kwast, een foto of een vlog, in muziek, dans en drama, maar ook in woorden en ideeën. Daarmee ontwikkelen jongeren hun eigen creatieve vermogens en ontdekken wat de waarde daarvan is. Niet alleen, maar juist ook samen. Door je in te leven in de ander en samen creatief bezig te zijn. Zo helpt kunst jongeren om te ervaren wat het is om de wereld vanuit verschillende perspectieven te verbeelden. En hopen we ze iets te laten zien van de betekenis van schoonheid en creativiteit in Gods schepping.
 
In deze nieuwsbrief zie je hoe we daar in de school aan werken. Daarmee willen we laten zien hoe vormend kunst is en hoe we daar samen - niet onbelangrijk - van kunnen genieten!

Mathilde Tempelman
Projectleider vorming

“Zo houd je het enthousiasme er bij de leerlingen goed in.”
Brenda Huisman is docent handvaardigheid, tekenen en ckv op het Greijdanus in Zwolle. Ze werkt met een nieuwe methode waarmee leerlingen beter worden voorbereid op het examen. “Het mooiste aan mijn vakken vind ik dat de leerlingen hun eigen creativiteit kwijt kunnen en die meer handen en voeten kunnen geven door alle technieken en materialen die wij ze als school aanbieden." > Lees verder
De school is veranderd in een museum 
Ben ik de reddende engel van het Greijdanus Enschede? Nee dat denk ik niet, maar toch ... In december 2017 kreeg ik de vraag of ik eens wilde komen praten, de leerlingen hadden een half jaar geen handvaardigheid en tekenen en ckv gehad. Terwijl ckv toch echt een examen vak is. Ik vond dit een mooie uitdaging, dus ben ik in januari 2017 begonnen als zij-instromer. > Lees verder
Vorming is de basis
Vorming is voor Greijdanus het belangrijkste onderdeel van de middelbare schooltijd. Met vorming willen we dat jongeren iemand zijn en zich (kunnen) ontwikkelen als mensen die in de maatschappij als christen een bijdrage leveren. Vorming is de basis en vindt daarom overal plaats: in de les, tijdens excursies, in contact met de docenten, in werkweken, stages, deelname aan een grote avond, het schoolkoor of sporttoernooien en in de hele uitstraling van de school. 
> Lees verder
Bekijk hier de afsluiter van de Grote Avond 2019 van Greijdanus Zwolle. 
Klein(e)kunstavond in Ogterop
Eens in de twee jaar organiseert Greijdanus Meppel een Grote Avond. Voor de leerlingen eigenlijk te weinig en daarom vroegen ze om een kleinkunstavond. Op vrijdag 14 juni was het zover, de eerste Klein(e)kunstavond door leerlingen in schouwburg Ogterop. Cultuurklassen maakten voorstellingen of kunstwerken rond het thema ‘Protest’. > Lees verder
Facebook
Website

Mocht u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen hebben, dan kunt u via onderstaande gegevens contact met ons opnemen. 

Greijdanus | Campus 5 | 8017 CB Zwolle | 038 - 469 86 20 | onderwijsvisie@greijdanus.nl | www.greijdanus.nl  

Deze online nieuwsbrief is een uitgave van Greijdanus en kwam tot stand met de medewerking van de volgende personen:
Tekst, redactie en foto's: Brenda Huisman, Clary Dijkstra, David van Eeghen, Ellen Roerdink, Hanneke Meints, Hans Das, Ilousa Genuit, Margriet Zijlstra, Mathilde Tempelman.
Eindredactie: Elisabeth ter Horst

Zwolle, juli 2019This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Greijdanus · Campus 5 · Zwolle, Ov 8017CB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp