Copy
Is deze mail slecht leesbaar?Je kunt hem ook online lezen.

Merenwijk Agenda


Nieuws en activiteiten in de Merenwijk

30 september 2022

Agenda
 

Vr 30 sept Van boek tot doek: Zoeken naar Eileen, 19.30 u, bibliotheek, 6 euro (alleen pinnen)
Wo 5 okt Samen zwerfvuil opruimen, 14.30-16.00 u, Regenboog/Op Eigen Wieken
Za 8 okt Druifvuil rapen bij 't Joppe, 9.30-11.00 uur, verzamelen bij het hek
Zo 9 okt Werk- en Oogstochtend, 10-12 uur, voedselbos Okkerheide
Za 15 okt Repair Café, 13.00-15.30 u, Op Eigen Wieken
Zo 16 okt Jubileum Regenboogkoor, 10.00 u, De Regenboog
   
Elke wo Krav Maga-les, 19.45 u, gymzaal Regenboogpad 4, registreer voor proefles
t/m 29 okt Expositie Dierenportretten van Sonja van Egmond, BplusC Merenwijk

Dreigende paalrot door te lage grondwaterstand?

Bewoners aan de Zijl maken zich zorgen: de houten palen waarop hun huizen zijn gebouwd blijken in de zomer droog te staan door een te lage grondwaterstand. Formeel is de eigenaar van een pand verantwoordelijk voor onderhoud van funderingen, maar het grondwaterpeil ligt toch echt buiten diens macht. Gemeente Leiden en Hoogheemraadschap verwijzen naar elkaar. De gemeente wil wel onderzoek gaan doen naar de funderingen in de wijk.

Tijdelijke huisvesting op brandweerlokatie

Eind 2022 verhuist de brandweer naar hun nieuwe locatie aan de Schipholweg. De gemeente presenteerde deze week plannen voor tijdelijke woonruimte (vijftien studio's en tien gezinswoningen) op de vrijgekomen locatie aan de Gooimeerlaan. Deze zijn vanaf januari 2024 beschikbaar voor de huisvesting van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Ook dak- en thuislozen die weer op het punt staan zelfstandig te gaan wonen zouden hier tijdelijk terecht kunnen. In reactie op de wijkvereniging laat de gemeente weten dat er nog niets besloten is en dat de wijk betrokken gaat worden.

Krav Maga

Elke woensdag om 19.45 uur wordt er les gegeven in Krav Maga, een combinatie van conditietraining en zelfverdediging. De lessen zijn in de gymzaal op Regenboogpag 4 (tussen Zijlwijkschool en de Dukdalf). Wil je ‘om de hoek’ sporten onder leiding van professionele instructeurs en je conditie en zelfvertrouwen vergroten, schrijf je dan in voor een proefles.

Meewerken in het voedselbos

De maandelijkse Werk en Oogst Ochtend in voedselbos Okkerheide is deze maand op zondag 9 oktober, van 10 tot 12 uur. Er worden 40 nieuwe bomen en struiken geplant: Japanse pruimen, peerlijsterbes, kerspruimen en veel meer lekkers. Met dank aan een donatie van de Wijkvereniging Merenwijk. Na de aanplant is het tijd om te oogsten. Het is de tijd voor herfstframbozen, aardperen, Chinese kweeperen, Szechuan peper en mispels. Kom je helpen, neem dan bij voorkeur een spade mee.

Zoek je mee naar de Tiny Ten?

Tijdens de Bodemdierendagen (t/m 5 oktober) wordt in heel Nederland gezocht naar de 'Tiny Ten': regenworm, naaktslak, huisjesslak, spin(-achtige), pissebed, miljoenpoot, duizendpoot, kever, mier en - de enige warmbloedige in het rijtje - mol. Je waarneming vertelt iets over het bodemleven op die plek. Je bent 15-30 minuten bezig. Tel je mee? Je vindt alle informatie op de website Bodemdierendagen.

Ruilhuisje voor de buurt

In de voortuin van Merendonk 1 heeft Sandra een kastje geplaatst, voor houdbare producten en verzorgingsproducten. Wie het nodig heeft, kan iets meenemen. Fijn als je ook iets terug kunt plaatsen, of alleen iets komt doneren.
NB Geen aangebroken verpakkingen of producten over de datum! 's Nachts zit het ruilkastje op slot.

De Tweemaster zamelt meeste elektronisch afval in

Afgelopen vier weken organiseerden de gemeente en Het Warenhuis de E-waste Race Leiden. Zeven basisscholen deden mee. Winnaar werd De Tweemaster: de leerlingen van groep 7 zamelden per kind meer dan 100 afgedankte apparaten in. Inzamelen is van belang: zo kan de oude apparatuur gerecycled worden.

TegenGas trekt opnieuw aan de bel over warmtenet

De gemeente lijkt nog steeds te koersen op de aanleg van stadsverwarming, blijkt uit antwoorden van B&W op raadsvragen. In een open brief noemt TegenGas Merenwijk deze koers ontluisterend. Ze vinden dat B&W 'met oogkleppen doordendert' en daarbij de gemeenteraad en wijkinitiatieven negeert. Hun bezwaren haalden Sleutelstad en het Leidsch Dagblad (in pdf).

Energiemaatregelen steeds sneller terugverdiend

Natuurlijk niet echt een verrassing met de huidige energieprijzen: onderzoeksbureau CE Delft stelt vast dat de terugverdientijden van verduurzamingsmaatregelen korter en korter worden. Zo heb je dakisolatie met de huidige energieprijzen in 3 jaar terugverdiend. Voor wie nog een zetje nodig heeft, geeft Duurzame Energie Merenwijk een link naar het rapport. Op de website van DEM vind je maatregelen per woningtype in de Merenwijk.

Zonnepanelen? Warmtepomp?

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp, maar wil je graag meer weten? Twee TegenGas-themagroepen bundelden hun expertise en informatie in de rapportages Zonnepanelen en opslag en De hybride warmtepomp. Deze werden besproken tijdens de TegenGas-wijkbijeenkomst van 26 september.

Enkelglas? Gebruik raamfolie!

Heb je nog enkelglas in huis? Dan is raamfolie de allerbeste kleine investering die je kunt doen om energie (en dus veel geld) te besparen. Het is transparante krimpfolie die je op je kozijn plakt. Zo creëer je een luchtlaag tussen je raam en de folie. TNO schat dat je wel 35% minder warmte verliest. Minstens zo belangrijk: je hebt geen last meer van condens. Bij de Gamma te koop!

50-jarig jubileum Regenboogkoor

Ook het Regenboogkoor bestaat 50 jaar. Zij vieren hun jubileum in stijl tijdens de zondagse viering van 16 oktober. Daar zingen ze delen uit de Deutsche Messe van Schubert. Na de viering is er een feestelijke receptie. 
Het koor telt 28 leden en zingt vierstemmig onder de bezielende leiding van dirigent Hendrik Vonk. Eens per maand en bij feestdagen zingen ze in de vieringen in de Regenboog. Daarnaast zijn er concerten, zangprojecten en uitstapjes.

Van Boek tot Doek: Zoeken naar Eileen

Vrijdag 30 september is er weer een film in de bibliotheek: "Zoeken naar Eileen", naar het gelijknamige boek van Leon de Winter. Merenwijker Peter-Paul Chaudron geeft een inleiding. Kosten 6 euro. Meer informatie.

Vieren jullie St.Maarten of Halloween?

Verschillende buurten in de Merenwijk hebben hun eigen tradities, bijvoorbeeld het vieren van Halloween (maandag 31 oktober) of Sint Maarten (vrijdag 11 november). Wordt er bij jou in de buurt een activiteit georganiseerd? Laat het ons weten, dan maken we een overzicht in de Merenwijk Agenda.

En verder

 • ... is in Onderwijscentrum Merenwijk, Broekplein 4 een lokaal te huur (voor maatschappelijke doeleinden).
   
 • ... pleit de werkgroep verkeer en vervoer van de wijkvereniging voor betere busverbindingen, nu Arriva de dienstregeling versoberd heeft. 
   
 • ... vaart de Zijlpont komend weekend alweer voor het laatst dit jaar.
   
 • ... is er elke dinsdag (14-16 uur) digitaal spreekuur. Ervaren vrijwilligers helpen je in bibliotheek Merenwijk met vragen over digitale diensten en apparatuur.
   
 • ... ligt het nieuwe wijkprogramma van Een Goede Buur bij Op Eigen Wieken, de bibliotheek en in het buurtontmoetingspunt Rosmolen. En natuurlijk kun je het ook online bekijken.
   
 • ... is het hoogste punt van de nieuwbouw van basisscholen De Meerpaal en De Tweemaster gevierd met een klein feestje op het Broekplein.
   
 • ... versturen we de volgende Merenwijk Agenda op vrijdag 14 oktober. Heb je nieuws voor ons? Stuur het uiterlijk 13 oktober naar kopij@merenwijkagenda.nl. De redactie beslist of en in welke vorm het bericht geplaatst wordt.
Erg moeilijk kiezen uit alle regenboogfoto's uit de wijk, deze is van Lizette van Gameren-Kennis. Op de Facebook-pagina van de kinderboerderij vind je een hele collectie. En Anneke Boon plaatste een beauty op Twitter.
Ook nieuws voor deze nieuwsbrief? Mail het naar kopij@merenwijkagenda.nl.
De redactie beslist of en in welke vorm het bericht geplaatst wordt.

De Merenwijk Agenda is niet bedoeld voor commerciële berichten (diensten, aanbiedingen) of persoonlijke oproepen (fietssleutels gevonden, weggelopen huisdieren, spullen te koop).

Redactie: Marieke Holzapfel / Hansje Huson
De Merenwijk Agenda is mede mogelijk gemaakt door Wijkvereniging Merenwijk. (Gratis) lid worden van de wijkvereniging kan via de website.

Deze Merenwijk Agenda doorgestuurd gekregen? Je kunt je hier aanmelden, dan krijg je hem elke twee weken in je mailbox.
Copyright © 2022 Merenwijk Agenda, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp