Copy
Een maandelijkse dosis inspiratie uit onze adviespraktijk
Beste geïnteresseerde,

In een groot deel van de twintigste eeuw werd voor je bepaald wat voor krant je las of welke televisieprogramma's je bekeek. En hoewel die verzuiling allesbehalve nastrevenswaardig is, waren media wel voorzien van een constante stroom abonnees, luisteraars of kijkers. Ze duchtten geen concurrentie, want je geloof legde vast wie je bediende. 

Anno 2022 ligt er weinig meer vast in de mediawereld. Weliswaar zul je mensen die voor een open grenzenbeleid niet snel bij De Telegraaf aantreffen, maar politici van alle pluimage zijn in alle kranten en televisieprogramma's te vinden. Tegelijkertijd is het aanbod groter dan ooit en wordt er flink geconcurreerd om de aandacht van de mediagebruiker. Dat stelt media voor de vraag: hoe bind je een mediagebruiker aan jouw merk? Of moet je simpelweg accepteren dat iemand voor een snipper nieuws, praatprogramma of podcast bij jou aanwaait, om vervolgens weer verder te gaan?

In de nieuwste TRNDR Monthly belichten we dit vraagstuk vanuit verschillende hoeken: 
  • Hoe onderscheid je je als medium? Een standpunt lijkt steeds belangrijker te worden
  • Hoe een publiek-private samenwerking de buitenlandse techplatformen op afstand moet houden
  • Explainervideo's weten de aandacht van kijkers als geen ander vast te houden. Wat is hun geheim?
  • Ook in de boekenwereld is het vechten om de aandacht. Zo pakt deze lokale ondernemer dat aan.
Met inspirerende groet,

Ouke Arts
Partner bij Thaesis

Een standpunt wordt voor media steeds belangrijker om zich te onderscheiden

Foto: Unsplash
Een eigen identiteit wordt in de media steeds belangrijker. Naast neutrale verslaggeving vanuit de journalistiek, sijpelt ook daar steeds meer een eigen identiteit van media door. Maar hoe doe je dat, als feiten te vaak aangezien worden voor meningen in een samenleving die steeds verder verdeeld raakt? 

In ieder geval niet door alles onder het mom van gelijkheid maar toe te laten, aldus Peter Kuipers, directeur KRO-NCRV. Hij wil dat Ongehoord Nederland uit het bestel gezet wordt. 'Wat nu nodig is, is waar het bij de entree van Ongehoord Nederland aan ontbrak: bestuurlijke moed, bij het ministerie en de leiding van de publieke omroep.'

Gerard Timmer, algemeen directeur bij de NOS, pleitte afgelopen september voor meer duidelijkheid waar bepaalde omroepen nou eigenlijk voor staan. 'Het zal voor het publiek binnen de publieke omroep helderder moeten worden wie voor welke taak verantwoordelijk is en waar de afzender van die programma’s voor staat. Omroepverenigingen doen dat vanuit een maatschappijperspectief. Dit onderscheid is voor het publiek steeds moeilijker waarneembaar. [...] De NOS vindt externe pluriformiteit belangrijk, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar dat begrip is niet gratis. Daar moet je geen legitimatie of identiteit bij zoeken. Dat moet je zijn.'

👉 Ouke Arts, partner Thaesis: "Lennart van der Meulen (directeur VPRO) wees mij er op dat de polarisatie in de maatschappij inmiddels is toegetreden tot het publieke mediabestel. De zoektocht naar een eigen identiteit gaat daarmee ten koste van een constructieve en open houding. Een onwrikbare positie innemen en daarbij anderen uitsluiten bemoeilijkt onderlinge samenwerking, maar er zijn terecht altijd grenzen aan vrijheden. De vrijheid van de een houdt immers op daar waar de vrijheid van de ander wordt beperkt. Neem de keuze van de NOS om het WK-voetbal uit te zenden en daarmee impliciet goedkeuring te geven aan de grove mensenrechtenschendingen in Qatar. Dat is geen objectieve noodzakelijkheid, maar een keuze waarin belangen tegen elkaar zijn afgewogen."
 
Lees hier: Directeur KRO-NCRV wil Ongehoord Nederland per direct uit het bestel: „Dit is pure journalistieke bagger” (NRC Handelsblad, 🕒: 3 minuten)

Het wapen tegen Amerikaanse concurrentie? Samenwerking

Foto: Unsplash
Netflix, Amazon, HBO, Disney. Het is lastig om je als Nederlandse omroep met dit soort grote namen te meten in de streamingsoorlog. Met budgetten die vele malen kleiner zijn, moeten NPO, RTL en Talpa iets anders uit de kast trekken om overeind te blijven.

Op het gebied van dramaseries zijn NPO en RTL voornemens de handen ineen te slaan: gesprekken worden hierover gevoerd, vertelde Frans Klein, directeur Video bij de NPO, op BNR. Om een grotere vuist te maken tegen de buitenlandse concurrentie, zien de twee spelers dit als een goede oplossing.

En er zijn meer gebieden waarop verschillende media de buitenlandse concurrentie te lijf willen gaan. DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network werken momenteel aan een initiatief waarbij iedere consument weer de baas wordt over zijn of haar eigen data. 'Data zijn nu nog heel sterk geconcentreerd bij de bedrijven en instellingen die diensten verlenen, wij willen dat weer terugbrengen', zegt Arno Otto, Chief Transformation Officer van Talpa Network.

Om de grote techplatformen te reguleren zijn dit soort samenwerkingen een potentiële oplossing, maar er is nog een reden waarom deze vijf mediaspelers dit initiatief opzetten. Doordat Amerikaanse websites zoveel data verzamelen van hun gebruikers, is het voor hen makkelijker in te zien waar mensen graag naar zouden willen kijken. Doordat NPO, RTL en Talpa die data niet hebben, ontstaat er volgens hen een ongelijk speelveld. Door deze datakluis komt het zeggenschap terug bij de gebruiker - waarna de hoop bestaat dat de mediabedrijven hiermee beter hun kijkers kunnen bedienen. 
Lees het interview met Martijn van Dam (NPO) en Arno Otto (Talpa) - (NRC Handelsblad, 🕒: 4 minuten)

Nieuwe TRNDR Mediatrends
 

Van abonnementsvermoeidheid tot gepersonaliseerd nieuws en van de opkomst van metaverse tot de toename van audiotoepassingen: Thaesis doet continu trendonderzoek naar de meest relevante trends in de mediasector.
Bekijk hier de 100 meest relevante trends in deze sector.

Hoe explainervideo's je aandacht voor moeilijke onderwerpen toch weten te vangen

Foto: Unsplash
Heb je je weleens afgevraagd hoe wandelpaden voor hikes ontworpen worden? Of dierentuinen nog wel toekomst hebben? Of klimaatbeurs COP27 eigenlijk wel zin heeft? Je bent niet de enige. 

In explainervideo's gaan verschillende media in binnen- en buitenland onderwerpen te lijf die wellicht wel uit te leggen zijn in een geschreven artikel, maar die wat meer tijd en aandacht behoeven. Zeker voor een jongere generatie twee schaarse zaken. En waar kan dat beter dan vermomd in een filmpje?

Dat het werkt, bewijst NOS op 3 in Nederland als geen ander. Met 1,9 miljoen unieke views stond de video in 2020 in de top tien van best bekeken video’s op YouTube. Maar waar voldoet een goede explainer aan? Dit artikel op Medium legt het - jawel - uit.
  • Een titel met een simpele vraag die nieuwsgierigheid wekt. Hoe zou een oorlog met Noord-Korea eruit zien? 
  • Storytelling om je het verhaal in te trekken.
  • Hou de spanningsboog loeistrak gespannen
  • Toch afgeleid? Zorg voor aantrekkelijke visuals, grafieken en bewegend beeld.
Bekijk ook hoe Roel Maalderink (Plakshot) de explainer op de hak neemt: Explainervideo's uitgelegd (📹: 2 minuten)

Zo pakt deze lokale boekenondernemer zijn klantbinding aan

Foto: Angeliek de Jonge
Niet alleen in media als kranten, tijdschriften en radioprogramma's is het steeds lastiger om mensen aan je te binden. Ook in de boekenwereld is het na de coronapandemie flink aanpoten, vertelt Tim van den Hoed van De Utrechtse Boekenbar. Vijf jaar geleden begon hij zijn winkel in de Utrechtse binnenstad. 

Hoewel het de afgelopen twee jaar vreemd was zo vaak dicht te zijn, liep zijn winkel goed. 'Mensen kregen oog voor lokale initiatieven en hadden meer tijd. Er was meer gelegenheid om te lezen, veel mensen kochten hun boeken liever lokaal dan bij de grote spelers.'

Maar nu de pandemie niet meer de meest recente crisis is waar we mee kampen, merkt Van den Hoed dat het lastiger is om boeken te verkopen dan vorig jaar. 'Het leven gaat weer verder, agenda's zitten vol en mensen hebben minder te besteden.'

De oplossing om mensen toch naar de winkel te krijgen en iets af te laten rekenen, vond hij in iets wat hij al sinds de oprichting deed: evenementen in zijn winkel. 'Van een voordracht tot een artiest die een boek heeft gelezen en dat vertaalt in een lied: er komt van alles langs. We hebben leesclubs, waarbij het boek dat ze hier kopen hun toegangsticket is, tot schrijfcursussen.'

'Het was altijd al inhoudelijk heel leuk om te doen, nu is het ook qua marketing iets belangrijker geworden. Door in te zetten op persoonlijk contact, hoop ik me te onderscheiden en mensen aan te trekken die op zoek zijn naar een goed boek, maar ook een goed praatje of andere gezelligheid.’

Artikelen die ons verder over de toekomst lieten nadenken

Foto: Unsplash

#1• Velen vragen zich af waarom de kloof tussen armen en rijken steeds groter wordt. Schrijver Roxane van Iperen geeft in Vrij Nederland een antwoord. 'Het is omdat met de logica van de eerste groep beleid voor de tweede wordt gemaakt.' (🕒: 3 minuten) 

#2• Klimaat staat bij de 200 afgestudeerden van de Design Academy hoog op de agenda. Hun werk is tijdens de Dutch Design Week te zien op een expositie in Eindhoven. NRC Handelsblad licht vier projecten uit. (🕒: 4 minuten) 

#3• Zijn boek met een stevig antikapitalistische boodschap staat in de lijst van beste boek van conservatief zakenblad The Financial Times. Economisch antropoloog Jason Hickel ziet een grote toekomst voor het verminderen van economische groei: 'Wat het biedt, is een ecologisch coherent antwoord op onderling verbonden crises.’ (Vrij Nederland, 🕒: 14 minuten)

#4• Wat als je wilt dat je werkgever afval scheidt, meer aan diversiteit doet of een vrije dag biedt voor vrijwilligerswerk? Als medewerker kun je prima intern lobbyen voor de goede zaak. Het vereist alleen wel wat geduld en vasthoudendheid. (Het Financieele Dagblad, 🕒: 4 minuten) 

#5• Nu Elon Musk Twitter in handen heeft, zoeken veel gebruikers naar een alternatief. Public Spaces geeft een handig stappenplan rondom Mastodon en Fediverse (🕒: 2 minuten) 

Dat was het voor deze editie van TRNDR Monthly. 

Iedere maand publiceren we vanuit ons adviesbureau een nieuwe editie waarin we inspiratie rondom strategie, organisatie en innovatie delen. Hier lees je de vorige edities.

Als je deze artikelselectie waardevol vindt, voel je dan vrij om de nieuwsbrief door te sturen naar andere mogelijk geïnteresseerden. 

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en vond je het interessant? 
Meld je hier aan
Tot de volgende editie!

Team Thaesis
Copyright © 2022 Thaesis, All rights reserved.