Copy
View this email in your browser
Hei,

Tämä on alkaneen lukuvuoden ensimmäinen Kulttuuriketju-tiedote.

Pandemiarajoituksista on päästy ainakin tällä erää ja alkaneen lukuvuoden aikana Kulttuuriketjun perustason sisällöt voidaan näillä näkymin toteuttaa suunnitellusti.


Tiedotteen sisältö:
 • Perustason sisällöt ja kulttuuriketju.fi
 • Muutoksia tilastointiin
  • Koulujen ja varhaiskasvatuksen Kulttuuriketju-päiväkirjoista luovutaan
  • Muut sisällöntuottat jatkavat päiväkirjojen täyttöä
 • Koulujen elokuvaviikko viikolla 40
 • Tiedoksi varhaiskasvatukseen ja alakouluille
  • Metsäsatukierros Varkaudessa
  • Mun Ateneum -hanke ja -webinaarit
 • Tiedoksi yläkouluille
  • Kevään tapaamiset
  • Uusi Metsäkansan ruokaperinne -verkkoaineisto

Perustason sisällöt ja kulttuuriketju.fi

Kaikki Kulttuuriketjun perustason sisällöt osallistumiskäytäntöineen löytyvät kulttuuriketju.fi-sivuilta. Alla suorat linkit eri kohderyhmien sisältöihin.

Ketjusilmukat ja esihenkilöt:
tarkistakaa omia oppilaitanne koskevat sisällöt ja tiedottakaa niistä myös muulle opetushenkilöstölle. Ilmoittakaa Versolle, jos yksikkönne Ketjusilmukka on vaihtunut.

Sisällöntuottajat: muistakaa ilmoittaa Versolle, mikäli sisältöjenne toteutustapoihin tai yhteystietoihin on tullut muutoksia. Tarkistakaa myös mahdolliset syventävän tason sisältönne ja kertokaa, jos teillä on uusia sellaisia.

Varhaiskasvatus 0-5v. (Unohtuneet eväät)Unohtuneet eväät -matkalaukku
Esiopetus (Unohtuneet eväät)
1. luokka
2. luokka
3. luokka
4. luokka
5. luokka
6. luokka
7. luokka
8. luokka
9. luokka

Perustason sisällöt vastuutahoittain 

Kulttuuriketju.fi

Kulttuuriketjun verkkosivuja on päivitetty elokuun aikana ja työ jatkuu edelleen. Vaihtuneiden yhteystietojen lisäksi otamme kiitollisina vastaan kaikki huomiot ja palautteet sivustosta. Mikäli siis löydät sivustolta toimimattoman linkin, muita virheitä tai mitä tahansa korjattavaa, ilmoitathan siitä sähköpostitse julia.vatanen@varkaus.fi.

Jotta Kulttuuriketju pysyisi arjessa mielessä ja tulisi oppilaiden vanhemmillekin tutuksi, suosittelemme  lisäämään kulttuurikeju.fi-linkin koulun omille verkkosivuille / peda.netiin. Jos haluatte kuvallisen linkin, Kulttuuriketju-otsikkokuvan voi kopioida esim. tämän tiedotteen alusta tai itse verkkosivuilta.

Muutoksia tilastointiin

Koulujen ja varhaiskasvatuksen Kulttuuriketju-päiväkirjoista luovutaan

Koulujen ja varhaiskasvatuksen opettajien itse toteuttamat perustason sisällöt tilastoidaan jatkossa oppilasmäärien perusteella ja/tai sisältöjen toteutuksessa käytettäviltä verkkosivustoilta saatavan datan mukaan, eikä niitä tarvitse raportoida erikseen.

Koulujen omaa seurantaa varten on luotu Kulttuuriketjun perustaso – Koulujen muistilista, jonka voi tulostaa esim. opehuoneen seinälle ja täydentää käsin. Sen käyttö on kuitenkin täysin vapaaehtoista ja vain opetushenkilöstöä itseään varten. Muistilista löytyy myös täältä: kulttuuriketju.fi/tietoja/kulttuuriketju-opas/
 

Muut sisällöntuojat jatkavat päiväkirjojen täyttöä

Koulujen ja varhaiskasvatuksen ulkopuolisten sisältöjen toteuttajien (kirjastot, museot/kulttuuritoimet, nuorisotoimet, Soisalo-opisto) on ilmoitettava toteuttamiensa sisältöjen tiedot Versolle aina viimeistään lukukauden päättyessä (joulu- ja toukokuussa). Raportoinnin työkaluna käytettävät Kulttuuriketju-päiväkirjat löytyvät täältä: kulttuuriketju.fi/tietoja/kulttuuriketju-opas/
 

Koulujen elokuvaviikko viikolla 40

Koulujen elokuvaviikko on 0.–9. luokille suunnattu maksuton elokuvakasvatuksen teemaviikko, jota vietetään jälleen 3.–9.10.2022. Katsottavia elokuvia lukuunottamatta elokuvaviikko.fi -materiaalit ovat maksutta käytettävissä myös muina aikoina.

Koulujen elokuvaviikon elokuvaohjelmisto on julkaistu vuodelle 2022. Elokuvien kaikki lisätiedot, katselulinkit ja oppimateriaali julkaistaan syyskuun aikana.

Viikon aikana kouluille tarjotaan verkon kautta mieleenpainuvia elokuvaelämyksiä, kaikkiin eri oppiaineisiin suunniteltuja kamerakynätehtäviä sekä konkreettisia ohjeistuksia elokuvan tekemiseen omassa luokassa. Elokuvaviikkoon voi osallistua monella tavalla ja omaan opetukseen voi valita sopivat tehtävät.

Katso ohjelmisto: elokuvaviikko.fi/ohjelmisto-2022/

Tiedoksi varhaiskasvatukseen ja alakouluille

Metsäsatukierros Varkaudessa

Keväällä Varkaudessa avattu Metsäsatukierros on edelleen seikkailtavissa tämän syksyn ajan Hertunrannan rantapuistossa.

Metsäsatukierros on mobiilikierros, joka johdattaa perheet ja ryhmät seikkailemaan luonnossa Hertunrannan rantapuiston alueella Salmi AR-mobiilisovelluksen avulla. Salmi AR-sovelluksessa piirroshahmojen tähdittämät tarinavideot avautuvat katseltavaksi saavuttaessa kartalla oikeaan paikkaan. Tarinat innostavat tutkimaan luontoa reitin varrella. Parhaiten kierros soveltuu koettavaksi kesällä. Metsäsatukierros on mukaansatempaava kokemus päiväkoti- ja alakouluikäisille (n. 4-10v.) lapsille yhdessä vanhempien tai ryhmän kanssa. Kierroksen kesto on n. 30 minuuttia ja reitin pituus n. 500m.

Kierrosta varten tarvitset vain ulkoiluun sopivat vaatteet ja älypuhelimen. Lähtö Hertunrannan uimarannalta.

Käyttöohjeet

 • Lataa ilmainen Salmi AR -sovellus älypuhelimeesi Googlen tai Applen sovelluskaupasta, ja seuraa sovelluksen asennusohjeita.
 • Avaa sovellus. Kirjoita sovelluksen hakukenttään “Varkauden Metsäsatukierros” ja paina Hae-nappia.
 • Klikkaa elämys auki ja lataa sisältöpaketti. Latauksen loputtua paina “Aloita kierros”.
 • Metsäsatukierroksen tarinapisteet näkyvät kartalla. Liiku ensimmäiseen tarinapisteeseen ja paina Toista-nappia katsellaksesi tarinavideon. Muista, että puhelimessasi pitää olla sijainti päällä, sillä seikkailu hyödyntää puhelimen sijaintitietoja seikkailijoiden liikkumisen määrittämiseen.
 • Katsele videolta tarina ja tutustu luonnon ihmeisiin ympärilläsi! Tarinapisteet kannattaa kiertää järjestyksessä. Parhaimman kokemuksen saat käyttämällä kuulokkeita. Sovellus toimii uusimmilla mobiililaitteilla.
Nämä tiedot ja ohjeet löytyvät myös Verson tapahtumakalenterista: www.versoverkko.fi/tapahtuma/metsasatukierros/

 

Mun Ateneum -hanke ja -webinaarit

Mun Ateneum on Ateneumin taidemuseon etäkohtaamisten kehittämishanke alakouluille, 5. ja 6. luokille. Vuosina 2021–2022 toteutettavaa hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Valtakunnallisessa hankkeessa tarjotaan 400 koululuokalle etäkohtaamisia taustamateriaaleineen. Mun Ateneum -ohjelmassa keskiössä ovat vuorovaikutus ja oppilaiden osallisuus sekä monialainen oppiminen.

Kun haluat tietää lisää hankkeen vaiheista ja sen tuloksista, ilmoittaudu syksyn maksuttomiin webinaareihin.  Webinaarit on suunnattu kulttuurilaitosten henkilökunnalle sekä opettajille, jotka hyödyntävät kulttuurilaitosten tarjontaa opetuksessaan. Jokaisella tapaamiskerralla on hieman eri painotus. Valitse yksi tai osallistu vaikka jokaiselle kerralle. Tule mukaan, jos kaipaat vinkkejä vastaavan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.  
Webinaarit:
19.9.2022 klo 13–16
26.9.2022 klo 13–16
3.10.2022 klo 13–16
 
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: https://ateneum.fi/luennot/mun-ateneum-webinaarit/

Tiedoksi yläkouluille

Kevään tapaamiset

Verson tuottaja Julia Vatanen vietti keväällä yhden päivän jokaisen yläkoulun opettajainhuoneessa ja jututti paikalla olleita Kulttuuriketjuun liittyvistä asioista ja YAMK-opinnäytetyönään valmistuvasta tapahtumatuotannon oppaasta yläkouluille.

Tapaamisten perusteella Kulttuuriketjun perustason sisällöt ovat toteutuneet kiitettävästi ja monet niistä tapahtuvat luonnostaan koulujen arjessa. Useammassa keskustelussa kuitenkin nousi esiin, että luokka-astekohtaisuus on useammankin sisällön osalta turhaa ja ainakin pienemmissä kouluissa joitakin sisältöjä voisi toteuttaa joka toinen tai kolmas vuosi koko yläkoululle. Esimerkiksi Koulujen elokuvaviikkoon ja Mediataitoviikkoon ovatkin jollain tapaa osallistuneet monesti kaikki luokat. Kulttuuriketjun toteutumisen kannalta onkin tärkeintä, että jokainen oppilas pääsee vuosittain osalliseksi ainakin yhdestä perustason sisällöstä.

Vatasen opinnäytetyönä valmistuva tapahtumatuotannon opas antaa työkaluja 9. luokkien "Tapahtuman järjestäminen" -sisältöön. Oppaaseen tulee "Tapahtumatuotannon ABC", joka sisältää ohjeita ja vinkkejä tapahtumien järjestämisen eri osa-alueisiin, sekä lisäksi tehtäviä eri oppiaineisiin. Lopullinen opas valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta jo aiemmin on tulossa maistiaisia kokeiltavaksi ja kommentoitavaksi.

Uusi Metsäkansan ruokaperinne -verkkoaineisto

Varkauden museot on koonnut uuden Metsäkansan ruokaperinne -verkkoaineiston käytettäväksi erityisesti yläkoulun historian ja kotitalouden opetuksessa. Aineisto on osoitteessa: www.finna.fi/Content/metsakansan-ruokaperinne ja linkki löytyy myös kulttuuriketju.fi:n verkkomateriaaleista (Kulttuuriperintö, ympäristö ja arkkitehtuuri).

Mitä syötiin itäsuomalaisten metsätyöläisten ruokapöydässä ennen toista maailmansotaa? Millaisia taitoja tarvittiin, jotta ison perheen sai ruokittua Kainuun ja Pohjois-Savon syrjäisissä korvissa? Kalastus, kivisten peltojen viljely, pienimuotoinen karjatalous sekä sikojen ja kanojen pito oli pienissäkin mökeissä elämän edellytys. Petun veistäminen männyn kyljestä oli tuttua kaikkialla nälän riivaamalla Savon alueella vielä vuoden 1918 sisällissodan aikaan. Sian läski ja ruisleipä, ohrahuttu, suolakala sekä kokkelipiimä ja puolukkasurvos olivat metsäkansan ruokatottumusten peruselementit. Teollistuminen muutti ruokataloutta siirryttäessä kaskiviljelystä karjanhoitoon. Vanhoista tavoista ja makutottumuksista oli vaikea luopua. Peruna syrjäytti nauriin 1800-luvulla, mutta nauriskaskia tehtiin vielä pitkään 1900-luvullakin. Tupakan ja humalan viljely olivat jääneet tavaksi vanhoista ajoista.

Muistakaa myös saranat.fi - Keski-Savon kulttuuriympäristö verkossa.

Hyvää alkanutta lukuvuotta!

kulttuuriketju.fi