Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief 48 - maart 2020
Uit de vereniging

Beste leden,
Een Nieuwsbrief voor de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome op een moment dat een goed deel van de route, namelijk het deel in Italië, door het Coronavirus niet open is voor pelgrims. Dat betekent voor veel leden aanpassen van hun plannen. Het bestuur heeft je hierover al een brief gezonden. We hopen dat deze nare situatie, die de gezondheid van zoveel mensen bedreigt, spoedig zal verbeteren.

Een andere Nieuwsbrief: de inhoud van deze Nieuwsbrief staat niet in een pdf, maar op onze website. Omdat zich nog steeds geen redacteur heeft gemeld voor de Nieuwsbrief, zijn we tot deze constructie gekomen. Er is veel nieuws, het staat er alleen anders!
Het heeft ook voordelen: bij elk artikel kom je in een deel van onze grote website terecht, misschien een onbekend onderdeel en dat biedt de gelegenheid even door te bladeren. Het is ook wel jammer, want de Nieuwsbrief gaf meer opmaakvrijheid. We zijn benieuwd hoe deze vorm bevalt, laat het ons weten.
 
Graag willen we weten of deze email in uw gewone mailbox aankwam, of dat deze in de spam of junk belandde. Klik in het laatste geval svp even op deze link.
Tenslotte toch opnieuw de oproep: wie wil als eindredacteur van de Nieuwsbrief actief worden?
Klik op deze link voor een reactie op deze vorm.
De redactie wenst iedereen veel leesplezier.

Programma voor 2020

Ons bestuur heeft een ambitieus programma voor dit jaar, op 18 april kunt u zich daarover uitgebreid laten informeren.

 Lees verder.

Vereniging present op de fiets en wandelbeurs
De vereniging maakte goede beursdagen mee, zowel in Gent als in Utrecht.
Voor
foto's van onze leden in aktie in Utrecht kijk hier. Voor een verslag van Gent klik hier

Sulla Strada

Je brein als GPS systeem: Nu we onze weg via de gps op de telefoon zo makkelijk kunnen volgen, is het niet meer noodzakelijk dat we het landschap zelf lezen, maar we kunnen het wel.
Lees verder.

 

Slecht weer bestaat niet:
Welke weg je ook neemt, in welk seizoen je ook gaat, van één zaak kun je zeker zijn, het klimaat is ook van de partij en wat het van plan is staat niet in de gids vermeld. Lees verder 

De voorbereiding op een reis is bijna net zo leuk als de reis zelf. Het doel is belangrijk. De weg ernaartoe. En natuurlijk wat mee te nemen voor onderweg. Er moesten spullen komen. Veel spullen.
Lees verder.

 

Trainen voor fietsers
Je hoeft geen topsporter te zijn om naar Rome te fietsen maar een goede basisconditie is wel gewenst. Mocht die ontbreken, forceer jezelf dan niet en fiets zeker in het begin niet te lange etappes.  Lees verder 
Oproep lezersbijdrage
Hoogte- en dieptepunten van jouw pelgrimstocht
Hoogte- en dieptepunten van jouw pelgrimstocht
 
Op welk moment tijdens jouw tocht zat je er helemaal doorheen, stond je doodsangsten uit, ging je “uit je dak” van woede, verdriet  of frustratie? Kortom: wat was hét dieptepunt van jouw tocht (tot-nu-toe)?
En wat was hét hoogtepunt: op welk moment voelde je je diep gelukkig, één met de wereld, boven jezelf uitstijgen, op de toppen van je kunnen?
Vertel het verhaal van jouw grootste ups en downs tijdens je fiets-of wandeltocht naar Rome, en stuur je bijdrage van maximaal 500 woorden (zo mogelijk met foto’s) naar redactie@pelgrimswegen.nl
De mooiste verhalen krijgen een plek in de volgende OMNES.

Van onze leden

Hanny Rennen liep een pelgrimsroute in Japan en schrijft
Hier geen kloosters en kathedralen maar Boedhistische tempels, oeroude Shintoistische schrijnen en Shugendo symbolen.
 Lees verder.

Pelgrimeren: mooi maar vaak zwaar. Arnold Spijker vroeg zich af waarom hij dit deed, onder weg op de Franciscaanse route. Lees verder.

Gezien, gehoord, gelezen

Titia Meuwese bespreekt: 
Een nieuw boek over lopen van Shane O ‘Mara, een Ierse neurofysioloog. Hij heeft een boek geschreven over de biologische achtergrond van het nut van wandelen . 

Lees verder.


Arnoud Boerwinkel bespreekt: Alles komt (altijd) goed Wie tegenwoordig het nieuws volgt moet alle moeite doen om de neiging te onderdrukken tot zwaarmoedigheid en verbittering. Maar Alles komt (altijd) goed, weet ik  na het lezen van het boek met die titel van onze krasse pelgrims van het eerste uur, Ben Teunissen en Ruud Bruggeman. Lees verder

Arnoud Boerwinkel bespreekt: Het Zoutpad
Voor Raynor Winn en haar man Moth verliep het wandelen langs het duizendkilometer lange South-West coast path  niet zo onbezorgd als voor geluksvogels als ik. Lees verder
 


Parlare l'Italiano
door
Leo Baeten
Statue con una storia: 

Rome kent enige beeldhouwwerken waarvan de betekenis verder gaat dan het kunstzinnige. Het zijn statue con una storia, beelden met een verhaal. Lees verder
 

Routes

Follow the red line door Peter Molog
Afgelopen zomer fietste ik een deel van de Via Francigena. Waar ik erg tegen op zag was de oversteek van Dover naar Calais. Vooral de enorme haventerreinen: kan je daar wel veilig fietsen? Lees verder.

Routezoeker op de website gemaakt door Luc GregoirVan Benjaminse route tot Via Tolosana"op de website staat een handig alfabetisch overzicht met linken naar de desbetreffende pagina. Handig als je informatie over een route zoekt waar je allen de naam van kent. Lees verder.

Nieuwe routes in Italië
Vers van de pers: in Italië worden veel nieuwe routes uitgewerkt, nu net een route van Assisi naar Ascoli. De meest routegidsen worden in Italië uitgegeven door Terre di Mezzo, deze ook. ISBN 9788861895775. 
 Link naar de uitgever.

Routecommissie
Op onze website is al een aantal routes in Italië te vinden, er wordt nog verder aan gewerkt.  Lees verder. De routecommissie is ook bezig met routes naar Scandinavië op de website kort te beschrijven. Dat zal binnenkort klaar zijn. Zoek dan in Rome Voorbij

Prikbord

Klik hier voor het prikbord met nieuwtjes en interessante links op de website

Ik ben niet gekomen om er te komen,
ik ben er maar zo`n beetje heengegaan,
omdat langs de weg zulke hoge bomen
boven zulke kleine bloempjes staan. - Pierre Kemp

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Pelgrimswegen naar Rome, All rights reserved.


Wil je de ontvangst van de Nieuwsbrief stoppen of je gegevens wijzigen?
Hier kun je je voorkeur instellen of uitschrijven uit de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp