Copy
View this email in your browser
View this email in your browser
Sobre un fons d'uns braços encreuats coberts per una manta, "Hivern accessible. Butlletí núm. 4 de l'ACPA", en lletres blanques.
Temps aproximat de lectura: 12 minuts

Primer aniversari de l'ACPA! 

El 19 de desembre va fer un any de la fundació de l’ACPA. Tot i la situació d’emergència sanitària, ha estat un any que ens ha permès iniciar el camí amb molta il·lusió. Durant el 2020, hem treballat en la campanya #MeetTheWorld, juntament amb Seventh Sense Foundation i Poiesis ApS, per tal de difondre indrets, personatges i obres d’art de valor cultural. També hem treballat per conèixer com ha afectat la pandèmia les persones amb discapacitat, recollint opinions i experiències de diversos usuaris de serveis d’accessibilitat. Aquestes experiències ens han servit per nodrir les nostres participacions a taules rodones i seminaris, una activitat que preveiem incrementar el 2021, amb l’organització de debats i xerrades. Igualment, hem col·laborat amb diversos grups de recerca, tant en tasques d’investigació com difonent la seva activitat a través d’aquest butlletí, que cada dia suma nous subscriptors. Gràcies per fer-nos costat!

En un fons negre: espelmes que diuen "Happy birthday" enceses.

Encara no ets soci/sòcia de l'ACPA? Fes clic aquí per saber com formar-ne part.

Novetats de recerca

Celebració de l'Advanced Research Seminar in Audio Description (ARSAD) 2021
Els dies 26 i 27 de gener s'ha celebrat la setena edició de l'Advanced Research Seminar in Audio Description, una trobada internacional de referència per als estudis de l'accessibilitat als mitjans i, en concret, per a la recerca sobre audiodescripció. El congrés ha estat organitzat pel grup Transmedia Catalonia (UAB) i enguany, per primer cop, s'ha celebrat en línia. El tret de sortida del fòrum va ser la ponència plenària de Ben Shirley, de la Universitat de Salford, que va parlar sobre personalització de l'audiodescripció i els mitjans immersius, tot centrant-se en les millores d'accessibilitat que pot suposar la modalitat d'àudio basada en objectes.

En total hi han participat més d'una cinquantena d'investigadors i agents de la indústria que han abordat temes com ara la formació en aquest servei d'accessibilitat, la presentació de temes tabú a l'audiodescripció o els estils de narració, entre d'altres. Entre els ponents hi hem trobat membres de l'ACPA i de grups de recerca col·laboradors de l'entitat: Helena Casas-Tost, Irene Hermosa, María Machuca, Anna Matamala, Estel·la Oncins, Pilar Orero, Antonio Ríos, Sara Rovira-Esteva i Irene Tor-Carroggio (UAB), Eva Espasa i Montse Corrius (UVic-UCC), i Blanca Arias-Badia (UPF).

 

Celebració del congrés internacional Media for All 9: Sketching Tomorrow's Mediascape
Els dies 28 i 29 de gener s'ha celebrat la novena edició del congrés internacional Media for All, organitzat pel grup TransMedia Catalonia, per primer cop en línia. Hi han participat al voltant de 150 ponents d'arreu del món amb comunicacions sobre temes relacionats amb l'accessibilitat als mitjans en totes les seves vessants, i ha comptat amb les ponències plenàries de Shadi Abou-Zahra, de la W3C Web Accessibility Initiative, i Mariana Diaz-Wionczek, de la Universitat de Nova York. De nou, entre els ponents ha destacat la presència de prop d'una vintena d'investigadors de les universitats catalanes que treballen l'accessibilitat als mitjans, com ara Anna Matamala, Pilar Orero i Carme Mangiron (UAB), Eva Espasa i Floriane Bardini (UVIc-UCC), o Patrick Zabalbeascoa i Èlia Sala (UPF).

L'ACPA hi ha estat present com a patrocinadora d'accessibilitat i com a organitzadora d'una taula rodona titulada "Users as key accessibility experts", que ha comptat amb la participació de Joan Heras (Associació Catalana per a la Integració del Cec), Josep Maria Llop (Punt de Vista) i Elisabet Serra (Associació de Lectura Fàcil). 

 

Totes les comunicacions dels congressos ARSAD 2021 i Media For All 9 dels ponents que hi donin consentiment es publicaran pròximament al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona.


En un fons negre: una mà que aguanta un mòbil del qual surten ones de tots els colors

Presentació d'un projecte doctoral sobre la interpretació en llengua de signes catalana (LSC)
El passat 22 de gener Marta Bosch Baliarda va defensar la tesi doctoral La recepció de continguts televisius interpretats a la llengua de signes: l’efecte dels paràmetres formals en l’accessibilitat als mitjans audiovisuals a la Universitat Autònoma de Barcelona. A la seva recerca, que ha estat dirigida per Pilar Orero i Olga Soler, es reflecteixen els resultats dels estudis de recepció amb usuaris de llengua de signes catalana que l’autora va poder dur a terme en el marc del projecte europeu HBB4ALL. L’objectiu de la tesi ha estat definir criteris de qualitat estàndards per a l’emissió de continguts en LSC per televisió, especialment pel que fa als aspectes formals de la interpretació, com ara la posició de l’intèrpret o el color del fons, entre d'altres. El treball s'ha emmarcat en el programa de doctorat en Traducció i Estudis Interculturals.

Una dona vestida de negre posa una mà sobre l'altra per expressar-se en llengua de signes.

Presentació d'un projecte doctoral sobre formació en audiodescripció
Nuria Mendoza Domínguez, doctoranda de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinadora de l'Institut de Llengües Modernes de la Universidad de Nebrija, va defensar el dia 2 de desembre la tesi doctoral titulada La formación en audiodescripción en España: prácticas docentes y competencias del audiodescriptor, que ha estat supervisada per Anna Matamala. A la tesi, l’autora analitza els qüestionaris duts a terme al llarg del projecte ADLAB PRO i reflexiona sobre les competències que han d’adquirir els professionals de l’audiodescripció. Es pretén, així, buscar vies per millorar en l'àmbit de la formació. El treball s'ha emmarcat en el programa de doctorat en Traducció i Estudis Interculturals.


Espiell, nova publicació trimestral en LSC
L’Agrupació de sords de Vic i Comarca, amb la col·laboració de l’investigador del grup de recerca TRACTE i professor de la UVic-UCC Jordi Serrat, ha fundat Espiell, una publicació digital trimestral cultural en llengua de signes catalana (LSC). La revista Espiell compta amb una sèrie de continguts culturals de diversos gèneres, com ara el documental, el gènere fantàstic o el conte infantil. Podeu accedir als continguts, completament de franc, a www.espiell.cat.

L’Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA) impulsa un nou segell de qualitat relacionat amb la inclusió de les persones amb discapacitat a la universitat
L’ANECA, juntament amb la Fundació ONCE, l'European Accessibility Forum i diverses universitats europees, impulsen el projecte EUNI4ALL-NETWORK, per tal de crear una xarxa d’universitats inclusives. El segell tindrà en compte diversos àmbits de les institucions universitàries: edificis, currículums dels estudis, material didàctic, formació dels docents i del personal d’administració, sensibilització de tota la comunitat universitària, pràctiques, borsa de treball i investigació. Es pretén que qualsevol estudiant conegui quins serveis ofereixen les universitats europees.

Classe universitària. A la pissarra hi ha fórmules científiques projectades.

Lectures recomanades

[article d'accés obert] Arias-Badia, Blanca i Anna Matamala (2020). Audio description meets Easy-to-Read and Plain Language: results from a questionnaire and a focus group in Catalonia. Zeitschrift für Katalanistik, 33: 251-270. Enllaç al text: https://bit.ly/4eXxPMB

[article d'accés obert] Brescia, Marta i Anna Matamala (2020). La audiodescripción de la violencia: Estudio descriptivo de tres películas de Quentin Tarantino. Trans, 24: 111-128. Enllaç al text: https://bit.ly/7eXxPMB

[article d'accés obert] Espinosa Ruiz, Antonio i Carmina Bonmatí Lledó (2015). Accesibilidad, inclusión y diseño para todas las personas en museos y patrimonio. Her&Mus, 16: 11-20. Enllaç al text: https://bit.ly/5eXxPMB

[article d'accés obert] González-Montesino, Rayco H. (2020). La interpretació de la llengua de signes en l'àmbit judicial: una qüestió d'accessibilitat o de drets lingüístics? Revista de llengua i dret, 74. Enllaç al text: https://bit.ly/6eXxPMB

Publicació destacada

Portada del llibre, de color negre i amb una imatge de senyals que diuen "Keep it simple".

El llenguatge de lectura fàcil i el llenguatge planer són dues modalitats de llenguatge que faciliten l'accés als continguts a tota la ciutadania, i especialment a les persones amb dificultats lectores o amb discapacitat cognitiva. El llibre Accessible Communication: A Cross-country journey, escrit per la investigadora Elisa Perego (Università di Trieste) i publicat per Frank & Timme durant el darrer trimestre de 2020, explora el sector professional que es dedica a aquestes modalitats del llenguatge a diferents països d'Europa. La recerca que es presenta al llibre forma part del projecte europeu EASIT coordinat per Transmedia Catalonia.

Especial d'hivern: Simbiòtic i Inclús, exemples de cultura accessible

Secció elaborada amb la col·laboració dels organitzadors dels festivals.

Quan diem que participar en la vida cultural és un dret que s’ha de respectar a totes les persones, d’entrada podríem dir que tothom hi està d'acord, tot i que després  sorgeix sovint la pregunta punyent “i  això com ho fem?". A Catalunya, però, s’han consolidat dos festivals que sí que han sabut com fer-ho i que, durant els darrers anys, han preparat una proposta cultural plenament accessible, trencadora i de gran qualitat artística: el Festival Simbiòtic i el Festival Inclús.

El Festival Simbiòtic, que celebrarà la seva propera edició durant els mesos d’abril i maig, programa  funcions teatrals cobrint diversos serveis d’accessibilitat (interpretació en llengua de signes, subtitulació, audiodescripció, audiosubtítols o visites tàctils). "La idea és treballar conjuntament amb diferents teatres la creació de públics, la sensibilització i la formació de diferents perfils de professionals de les arts escèniques”, ens expliquen, fent referència a les diverses seus que han acollit el Simbiòtic (Teatre Lliure de Montjuïc o TNC, entre d’altres).


En un fons verd fosc, en lletres grogues "Gaudeixo teatre" i símbols de diferents serveis d'accessibilitat. Al costat, foto de la cara d'una dona amb síndrome de Down.
A causa de la situació derivada de la Covid-19, les jornades professionals d’aquesta edició es realitzaran telemàticament durant el mes de maig de forma gratuïta, prèvia inscripció. Una de les sessions se centrarà en el concepte de l’”anticapacitisme", que serà el tema central de la nova edició del festival.

Tindrem un primer tast del Simbiòtic el diumenge 14 i el dimarts 16 de març al Teatre Tantarantana de Barcelona. S'han programat dues funcions de La segona Eva, l'últim espectacle de la companyia El Eje, dirigit per Marta Aran. Podeu trobar més informació a http://tantarantana.com/production/la-segona-eva/.

En un fons rosa en lletres blanques i roses "Aquest any Online, del 24 de novembre a l'1 de desembre". Logo Inclús en color blau.D’altra banda, el Festival Inclús promou obres audiovisuals que donen a conèixer diversos punts de vista sobre la discapacitat. El festival se celebra a finals de novembre, al CaixaFòrum, tot i que aquest darrer 2020 es va haver de fer en línia. La selecció de les obres proposa títols que no acostumem a trobar en els circuits més comercials, sovint amb el format de curtmetratge, i ofereix noves perspectives i reflexions al voltant de la discapacitat. El festival també organitza diverses activitats, com ara tallers i cursos, que tracten sobre els serveis d'accessibilitat al cinema.

ENS AGRADA!   
 
Un desafiament recurrent per a les persones cegues i amb baixa visió és la manca de privacitat a l'hora d'accedir a informació personal que els és donada en formats no accessibles. Per fer un pas endavant en el respecte de la privacitat de les dones, el Reial Institut Nacional de les Persones Cegues del Regne Unit (RNIB) ha dissenyat un prototip de test d'embaràs accessible de forma tàctil, en el marc de la campanya #DesignForEveryone. Més informació: https://bit.ly/3g3XjsY

Resum en llenguatge fàcil de comprendre

L’ACPA és una associació
que treballa per l’accessibilitat.
Aquest és el quart butlletí de l'ACPA.

Als butlletins expliquem
novetats de l’associació
i novetats de recerca.

Aquest butlletí explica que:

- L'ACPA ha fet un any.

- S'ha celebrat el congrés ARSAD,
sobre audiodescripció.
L'audiodescripció serveix
perquè les persones amb discapacitat visual
tinguin informació sobre les imatges d'una pel·lícula
o d'un altre producte audiovisual.
Al congrés, els investigadors de diferents universitats
i els professionals
han parlat de novetats
sobre aquest servei.

- S'ha celebrat el congrés Media for All 9,
sobre accessibilitat.
Hi han participat 150 persones
que han presentat la seva recerca
i activitat professional.
L'ACPA ha participat al congrés
amb una taula rodona
sobre els usuaris de l'accessibilitat.

- La investigadora Marta Bosch
ha presentat una tesi doctoral
sobre interpretació en llengua de signes
a la Universitat Autònoma de Barcelona.

- La investigadora Nuria Mendoza
ha presentat una tesi doctoral
sobre com ensenyar audiodescripció
a la Universitat Autònoma de Barcelona.

- Hi ha una publicació nova
en llengua de signes catalana.
La publicació es diu Espiell.

- La xarxa EUNI4ALL
vol fer accessible la universitat
a totes les persones.
La xarxa ha fet un segell
per a les universitats més accessibles.

- Hi ha un test d'embaràs nou
que funciona amb el tacte.
Aquest test és accessible
per a les dones amb discapacitat visual.
Això ens agrada.
Pàgina web
Twitter
Instagram
Pàgina de Facebook
YouTube
© 2020 Associació Catalana per la Promoció de l'Accessibilitat. Tots els drets reservats.
Redacció: Blanca Arias (coord.), Joan Bestard, Raquel Casanovas i Daniel Segura.

Contacte:
info@acpacces.cat

Si vols deixar de rebre el butlletí, fes clic aquí.

 


This email was sent to <<Correu electrònic>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Associació Catalana per la Promoció de l'Accessibilitat (ACPA) · Carrer Rocafort 149 · Barcelona, 08015 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp