Copy

Nieuwsbrief november 2021

Soul en Chaney

Beste cursisten en andere belangstellenden,

De laatste 2 maanden van 2021 zijn alweer in zicht. Nu het steeds wat langer donker wordt, neemt ook de kans op (het illegaal afsteken van) vuurwerk toe. In het artikel lees je hoe je om kunt gaan met (angst voor) vuurwerk.

In het trainingsfilmpje zie je hoe je met meerdere honden tegelijk kunt oefenen.

Er zijn nog 2 inhaallessen gepland dit jaar. LET OP: Het is NIET mogelijk om de lessen op je kaart door te schuiven. Gemiste lessen kunnen alleen ingehaald worden op de inhaaldagen. Ik ga er vanuit dat je je hebt aangemeld voor een cursus omdat je er graag bij wil zijn. De inhaaldagen zijn bedacht om mensen die door overmacht niet kunnen komen, alsnog de gelegenheid te bieden om te trainen.

In het artikel over sporten met je hond lees je een aantal tips over het (samen met je hond) bewegen en/of sporten.

Voor eenieder, lees de huisregels even weer goed door, ze gelden voor iedereen! Een samenvatting vind je onderaan de nieuwsbrief.

Over vuurwerk en omgaan met angst

De dagen worden korter, het blijft langer donker en met het ingaan van de wintertijd, beginnen de avonden eerder. Vaak is dat ook de tijd dat men zo weer begint met vuurwerk afsteken. Veel honden zijn bang voor vuurwerk en het is goed om daar tijdig mee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende manieren om je hond door deze periode heen te helpen.

… lees verder

Trainen met meerdere honden

Wanneer er meerdere honden in je roedel leven, kan het handig zijn om ze te leren dat een bepaald signaal alleen geldt, als je eerst hun naam voor een commando of signaal aangeeft. Dit kan zowel voor een commando gelden als bijvoorbeeld ‘af’ of voor een signaal waarbij de hond iets niet mag doen.

Stap 1: Zorg dat de honden apart van elkaar een bepaald commando goed kennen.

Stap 2: Begin met trainen met een oefening waarbij je beide honden makkelijk tegelijk kan belonen. Bijvoorbeeld: beide honden zitten en dan vraag je er één op af. Je kunt dan de zittende hond dan ook belonen voor het feit dat hij blijft zitten en de andere terwijl hij gaat liggen.

Stap 3: Geef alleen de hond die de oefening hoeft uit te voeren een beloning.

Stap 4: Bouw de oefening op naar een moeilijkere variant en creëer later pas meer afstand.

Wanneer het (nog) niet lukt, gaan dan terug naar het niveau waar het nog wel goed ging. Dit geldt voor alle trainingen overigens! Laat het maximaal 2 keer niet goed gaan, en daarna ga je voor succes!

Twee honden trainen

Inhaallessen

Mocht je een les gemist hebben, dan kan je deze inhalen op vaste dagen. De eerstvolgende data die zijn gepland, zijn:

Data: 21 november en 12 december

Tijdstip: 10.00 uur pups en 11.00 uur basiscursus, sport & spel

Aanmelden: verplicht via website en uiterlijk de vrijdag voorafgaand aan de les

Indien je van te voren al weet dat je een les gaat missen, dan kan je je ook aanmelden. Daarnaast kan je aan zoveel inhaallessen meedoen als dat je lessen gemist hebt, ook als je leskaart afgelopen is en je geen lessen meer volgt.

Nb. Het is niet mogelijk om lessen door te schuiven, over te dragen of in een andere groep in te halen.

Meld je aan

Sporten met je hond

In het artikel voor sporten met je hond staat een aantal tips ter voorbereiding op het trainen en ook voor het afkoelen van je hond.

Om het artikel ook wat breder te trekken, het bewust (laten) belasten van alle honden is belangrijk voor alle leeftijden. En ook het dragen van bijvoorbeeld een hondenjasje kan voor pups zonder ondervacht of nog niet volledig ontwikkelde ondervacht bescherming bieden.

Sporten met je hond

Nieuwe regels per 1 november 2021

In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Vanaf 1 november 2021 komen hier regels bij.

Waarom nieuwe regels?

De vraag naar honden in Nederland is heel groot. Niet alle honden komen van goede fokkers. Een groot deel van de handel is illegaal. In de illegale hondenhandel is aan pups veel geld te verdienen. En er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Extra regels zijn daarom hard nodig. Zodat we dingen kunnen voorkomen als:

 • pups die op te jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder;

 • vervoer van honden onder slechte omstandigheden;

 • zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen;

 • besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat);

 • het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chips en paspoorten.

Op de website van de RVO staat alles uitgebreid beschreven. Voor kopers van een hond is het volgende van belang:

Informatie voor kopers van honden (bron: RVO)

Hoe het nu is:

 • Als koper mag u alleen een hond kopen met een chip en registratie.

 • Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen databank.

 • Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan de databank. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Hoe het wordt vanaf 1 november 2021:

 • Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.

 • Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen portaal.

 • Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan het portaal. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Kerstochtend 19 december 2021

Kerst lijkt nog ver weg, maar voor we het weten is het alweer zover. We hopen dat we dit jaar wel weer een kleinschalig evenement mogen organiseren zodat onze jaarlijkse kerstochtend weer doorgang kan vinden.

Deze ochtend is de afsluiter van het cursusjaar en is bedoeld voor alle (oud-)cursisten. We gaan spelletjes doen, er is catering, de beruchte quiz natuurlijk en voor de wat oudere honden een speurtocht over landgoed Nienoord.

Opgave kan via de website. De kosten zijn € 10,- p.p., kinderen onder de 10 jaar gratis. Dit is inclusief alle catering.

Huisregels

Een samenvatting van de huisregels

 • Indien een privéles binnen 24 uur voor de afspraak wordt afgezegd of je komt niet, dan wordt deze gerekend als afspraak. (Mocht ik iemand anders kunnen vinden die in jouw plaats kan komen, dan kan je afspraak wel doorgeschoven worden).

 • Indien je een leskaart hebt gekocht, dan geldt deze voor opeenvolgende weken. Indien je een les niet komt, dan komt dit in principe voor eigen rekening. Er zal weer eens in de maand een inhaaldag georganiseerd worden waar je alle gemiste lessen kan inhalen..

 • Laat honden aan de lijn in principe geen contact met elkaar maken.

 • Laat je hond niet plassen of poepen op het gehele terrein. Zorg dat je hond van te voren goed uitgelaten is. Mocht er wel een ongelukje gebeuren, ruim de ontlasting dan gelijk op (en trakteer de groep op appelgebak ;-)) en mocht je hond een plasje gedaan hebben, gooi dan water over de betreffende plek.

 • Kijkers zijn (weer) van harte welkom.

Hartelijke groet,

Caren Appelman

Terrastraining